Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 1 de febrer del 2016

El gener acaba amb molts núvols i previsió de tramuntana fresca

Mapa de superfície previst per dimecres que ve a les 20:00h.


Ahir diumenge, el mes de gener va finalitzar amb unes temperatures màximes que es van mantenir força suaus per l'època de l'any, amb molts valors que s'enfilaren fins als 17ºC cap l'interior de la comarca baixempordanesa. Cal tenir present que aquest ambient gairebé primaveral es va produir tot i tenir el cel ennuvolat., de fet, si el sol arriba a lluir altre cop, s'haguéssin assolit els 20ºC.
Els núvols abundants, formats en la seva major per altocúmuls que viatjaven de nord-oest cap a sud-est, van tapar el cel de la jornada dominical, tot precedint un front càlid que va entrar pel nord-oest de la península.

Com podeu veure al mapa de l'encapçalament, aquest núvols i el vent que els acompanya en altura són un avís de la nova circulació atmosfèrica que tindrà lloc a mitjans de setmana, la qual trencarà la zonal de forma momentània. Degut al pas d'un front fred durant el proper dimecres, amb possibilitats que només caigui alguna gota esporàdica, juntament amb l'entrada de l'anticicló de les Açores en forma de falca, tindrem una clara situació de nord.

Malauradament, en comptes de tenir una bona llevantada que pugui regar el terreny assedegat, es preveu que bufi vent sec de tramuntana a uns 30 km/h de mitjana a la nostre zona, tot això entre el vespre del dimecres i dijous a primera hora del matí. Alguna de les ratxes de vent podria assolir els 70 km/h. Com és normal amb aquests tipus de situacions, el perill d'incendi anirà a l'alça, amb la qual cosa es recomana que no s'encengui cap mena de crema agrícola a menys de 500 metres del bosc i que es controli que les cremes realitzades en dies anteriors estiguin ben apagades.

A part del vent, també tindrem un ambient força més fred que dies enrera durant un parell de dies, sobretot cap a l'interior, amb isotermes que poden devallar fins als 2ºC o 0ºC a 850 hPa. Per veure la baixada de temperatures que es preveu, cal tenir present que avui dilluns s'observen isotermes de 14/15ºC a 850hPa.  


Mapa de vent en superfície previst per dijous vinent a la una de la matinada. Veiem vent de tramuntana a 20 nusos a la nostre zona. Al nord del cap de Creus i mar endins es poden assolir ratxes de 100 km/h. 


En un altre ordre de coses, les temperatures màximes que tingueren lloc ahir diumenge 31 de gener al Baix Empordà, van baixar lleugerament en alguns punts i en d'altres la baixada fou un xic més significativa., per exemple, a Castell d'Aro la màxima va ser 1,7ºC més baixa que la del dissabte, en canvi, a Monells només va baixar 0,2ºC. A Palamós la màxima va devallar 0,7ºC respecte el dia anterior.
La màxima més alta només va registrar 17,1ºC a Castell d'Aro i a Monells, en canvi, la màxima més curta foren els 13,4ºC de Palamós-Club Nàutic CB.
Si ens fixem en les mínimes, s'aprecià com aquestes van tenir lleugeres variacions a la baixa, però amb alguna excepció., per exemple, a Castell d'Aro la mínima va baixar 0,6ºC respecte el dia anterior i a La Bisbal d'Empordà va descendir 0,4ºC, en canvi, a La Tallada d'Empordà la mínima va pujar 0,4ºC.
Les mínimes van oscil·lar entre els 1,4ºC de Monells, com a mínima més freda, i els 9,4ºC de Calonge-Mas Pallí, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir diumenge 31 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 17,1ºC (4,4ºC)., Monells 17,1ºC (1,4ºC)., La Bisbal d'Empordà 16,6ºC (2,6ºC)., La Tallada d'Empordà 16,3ºC (2,1ºC)., Torroella de Montgrí 15,4ºC (3,1ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 31 de gener del 2016 a Palamós., temperatura màxima 14,0ºC, mínima 7,1ºC. Estat del cel: al matí 7/8 o 8/8 Ac., a la tarda núvols i clarianes, amb entre 4/8 i 7/8 Ac, alguns núvols lenticulars. Vent: fins les 05:00h va bufar vent del NO, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent en calma., a partir de les 10:00h vent del SO i OSO, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de les 13:00h vent del SE, S, SSO i SO, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h vent de component N, a 2/5 km/h de mitjana o calma. Ratxa màxima de vent 18 km/h S. Estat de la mar amb mar plana o arrisada al matí i un xic de marejol a la tarda., mar endins hi havia maror (onatge significant de 0,59 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,82 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1028hPa, mínima 1025hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 76%. (Dades de marinapalamos.com i Puertos del Estado)


Altocúmuls abundants ahir diumenge 31 de gener durant la posta de sol. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)