Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 4 de febrer del 2016

3 de febrer: la tramuntana com a novetat i previsió pel Carnaval

Mapa de pressió en superfície d'ahir dimecres a les 22:48h. Veiem les isòbares molt juntes que denoten vent del nord. 


Tal com es preveia, ahir dimecres 3 de febrer, el pas d'un front fred va obrir les portes a una clara situació de tramuntana. Tot i que el vent del nord tendirà a desaparèixer en les properes hores, almenys podem dir que s'ha trencat la monotonia meteorològica de les últimes setmanes, les quals estaven condicionades pel vent de garbí i les elevades temperatures registrades a molts punts.
Així mateix, com sol ser habitual en aquests tipus de situacions, el sistema frontal va deixar-nos un cel força amenaçador, però només va caure alguna gota esporàdica al llarg de la tarda, amb 0,2 mm a Palafrugell o 0,1 mm a La Bisbal d'Empordà i algun plugim inapreciable a la població veïna de Calonge.
El cel tapat que hi va haver a la tarda va estar precedit per una línia molt clara de cúmuls i estratocúmuls recargolats pel vent, els quals formaven una frontera que separava les dues masses d'aire de diferent tipologia, amb aire càlid subtropical a la part davantera i aire fred d'origen polar a la part del darrera. A les imatges de més vall es veu clarament aquest fet que us descric.

D'altre banda, a Palamós la tramuntana va registrar una ratxa màxima de 70 km/h, tot això després que s'anés reforçant a partir de mitja tarda.
Altres ratxes de vent del nord assolides ahir dimecres a l'Empordà són els 116 km/h de Portbou, Roses 93 km/h, Figueres 84 km/h, Bellcaire d'Empordà 78 km/h, Verges 77 km/h, Llers 77 km/h.

Pel que fa al temps que tindrem durant els propers dies marcats pel to festiu del Carnaval (vegeu programació), com he comentat, avui dijous el vent del nord te les hores comptades i a partir de la tarda/vespre quedarà vent en calma, amb la qual cosa, la propera nit i la matinada del divendres seran més fredes que dies enrera.
De cares al divendres veurem un temps assolellat i les temperatures màximes aniran clarament cap amunt. Al matí hi haurà vent en calma, no obstant, a la tarda podria bufar el sempre molest vent de garbí.
Durant la primera part del cap de setmana continuarà una situació meteorològica molt tranquil·la, amb núvols i clarianes previstos per dissabte., no obstant, el diumenge podria ser força inestable per culpa del pas d'un sistema frontal una mica més actiu que els darrers, amb possibilitats que caiguin ruixats.
Les temperatures seran força suaus per l'època de l'any (sobretot cap a l'interior de la comarca), però el vent de garbí podria bufar durant tot el dissabte, deixant un ambient fresc i humit arran de mar.


Cel amenaçador observat ahir dimecres a les 15:29h. Font: càmera web de Sant Antoni de Calonge


Pel que fa a les temperatures màximes registrades ahir dimecres al Baix Empordà, es pot comprobar com aquestes van tenir comportaments diferents segons el lloc., per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima va pujar 1ºC respecte el dia abans, a Castell d'Aro va baixar 1,5ºC i a Monells només va baixar 0,1ºC.
En aquest sentit, els 17,5ºC de Castell d'Aro van ser la màxima més càlida de la comarca, en canvi, la màxima més baixa foren els 14,2ºC de Palamós-Club Nàutic CB.
En relació a les mínimes, veiem com aquestes van pujar de forma molt important per culpa dels núvols abundants de la matinada. Els registres foren entre 4 i 7ºC més elevats que els del dimarts.
Els 6,8ºC de La Tallada d'Empordà van ser la mínima més freda, en canvi, els 10,6ºC de Calonge-Mas Pallí es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dimecres 3 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 17,5ºC (9,0ºC)., Torroella de Montgrí 17,2ºC (7,5ºC)., Monells 17,2ºC (7,7ºC)., La Bisbal d'Empordà 16,8ºC (7,9ºC)., La Tallada d'Empordà 16,8ºC (6,8ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimecres 3 de febrer del 2016 a Palamós., temperatura màxima 15,1ºC, mínima 9,8ºC (al final del dia). Estat del cel: al matí núvols i clarianes amb entre 5/8 i 7/8 Ci, Cs i As, a més de 2/8 Cu i Sc., al migdia/tarda augment nuvolós amb 7/8 o 8/8 Cu i Sc.Vent: fins les 12:00h va bufar vent del ONO, a 2/5 km/h de mitjana o calma., a partir d'aleshores va bufar vent de direcció variable, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 15:00h vent del N i NNO, a 15 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vent del N i NNO, a 25/30 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 69 km/h N. Estat de la mar amb mar plana o arrissada al matí i marejol a la tarda., mar endins hi havia de maror a maregassa (onatge sig. de 0,82 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 2,23 metres a les 13:00h i de 3,75 metres a les 19:00h)., alçada màxima de l'onatge 6,33 metres a les 18:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1032hPa, mínima 1024hPa. Humitat relativa màxima 91%, mínima 37%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Arribada del front fred amb núvols baixos recargolats pel vent del nord ahir dimecres a les 15:21h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).