Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 24 de febrer del 2016

22 i 23 de febrer: polsim del Sàhara

El sol enterbolit per culpa de la pols sahariana d'ahir dimarts a 1ª hora del matí. Foto mostrada al temps de l'Informatiu de TVE Catalunya.


Ahir dimarts 23 de febrer, el dia va ser molt variable en relació a l'estat del cel, tot això acompanyat per un celatge enterbolit a causa de la pols sahariana. De bon matí, la sortida de l'astre rei es va fer pregar una mica, a causa d'una línia de cúmuls gruixuts que hi havien mar endins., no obstant, a poc a poc el sol es va anar fent present, però com el dia anterior, la presència de polsim del Sàhara el deixava força apagat i adoptava un to groguenc, tal com podeu veure al recull de fotos.
Així mateix, després que a primera hora del dia encara es poguessin contemplar grans clarianes, amb el pas dels minuts va entrar un lleuger flux de component est que va anar carregant el cel amb abundants núvols baixos 7/8 o 8/8 Cu, Sc, St, a més, també arribà a caure alguna roina acompanyada de fang.
La gran variabilitat que presentà la nuvolositat encara no havia acabat, ja que a partir del migdia/primeres hores de la tarda, el sol es va imposar de nou, però van romandre 4/8 Ci i 3/8 Ac floccus, tot això amb un cel de color blanquinós.


Mapa de pols en suspensió d'ahir dimarts a les 07:00h.


El sol mig tapat degut a la pols sahariana d'ahir dimarts a primera hora del dia.


Pel que fa a les temperatures màximes registrades ahir dimarts al Baix Empordà, es pot comprobar com aquestes van tenir comportaments diferents segons el lloc., per exemple, a Castell d'Aro la màxima va baixar 0,7ºC respecte el dia abans, a Monells va pujar 0,6ºC i a La Bisbal d'Empordà va ascendir 1,3ºC. A Palamós la màxima va baixar 0,6ºC en comparació amb el dilluns.
En aquest sentit, els 18,3ºC de Les Olives van ser la màxima més alta de la comarca, en canvi, la màxima més baixa foren els 14,3ºC de Calonge-Mas Pallí.
En relació a les mínimes, veiem com aquestes van baixar a tot arreu amb major o menor intensitat., per exemple, a La Tallada d'Empordà la mínima va baixar 2,7ºC, a Monells va descendir 2,2ºC i a Torroella de Montgrí va baixar 2ºC respecte el dia abans. A Palamós la mínima va ser 3,1ºC més baixa que la del dia anterior.
En aquest sentit, els 2,7ºC de Monells van ser la mínima més freda, en canvi, els 9,7ºC de Calonge-Mas Pallí es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dimarts 23 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 17,7ºC (3,2ºC)., Monells 17,6ºC (2,7ºC)., La Tallada d'Empordà 17,4ºC (3,9ºC)., Torroella de Montgrí 17,0ºC (5,1ºC)., Castell d'Aro 16,3ºC (5,0ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimarts 23 de febrer del 2016 a Palamós., temperatura màxima 15,1ºC, mínima 7,8ºC. Vent: fins les 10:00h va bufar vent de direcció ONO i NO, a 5 km/h de mitjana., a partir d'aleshores va bufar vent de direcció E, ENE i NE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 16:00h vent del SSO, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 20:30h vent del ONO, a 2/5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 21 km/h ENE. Estat de la mar amb mar arrissada, lleugera mar de fons del SSO., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 1,05 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,82 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1021hPa, mínima 1019hPa. Humitat relativa màxima 90%, mínima 66%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


2 fotos més d'ahir dimarts, amb pols sahariana i mar arrissada







La lluna plena del passat dilluns i la bola del Fòrum de les Cultures (Calonge). S'observa com la brillantor del nostre satèl·lit natural es veu de color terrós degut a la pols sahariana.


El passat dilluns 22 de febrer, el pas d'un sistema frontal a primera hora del matí va provocar la caiguda d'algun plugim escadusser que tot just arribà a mullar el terra. Aquestes febles precipitacions, talment com si fos la primavera, van coincidir amb l'arribada d'una intrusió de polsim del Sàhara, a causa de la presència d'un marcat flux de component sud en altura.
Tot i que va ploure anecdòticament, amb tan sols 0,2 mm recollits en el nucli antic de Palamós o 0,4 mm a La Fosca, amb això n'hi va haver prou per embrutar els cotxes estacionats a la intempèrie, amb la qual cosa, els rentacotxes han tingut molta feina.
Altres dades de precipitació foren els 0,5 mm de Castell d'Aro, els 0,3 mm de Calonge o els 0,2 mm de Palafrugell.
Un altre dels efectes d'aquesta pols en suspensió, va ser el color blanquinós que denotà el cel, a més, la lluna plena va aparèixer al vespre amb una brillantor groguenca.

Així mateix, tal com podreu veure més avall, el cel tapat i el fet que bufés vent de garbí, van fer remuntar les temperatures mínimes de forma notòria, deixant molt enrera les gelades observades en dies anteriors cap a l'interior de la comarca.


Mapa de pols en suspensió del passat dilluns a les 07:00h.


Gotes brutes de fang a sobre d'un cotxe estacionat al carrer.


Detall de les gotes de fang dipositades a sobre d'un cotxe estacionat al carrer.


En un altre ordre de coses, si ens fixem en les temperatures màximes que tingueren lloc el passat dilluns al Baix Empordà, es veu com aquestes van descendir entre 3 i 5ºC cap a l'interior, a causa del cel ennuvolat., no obstant, a prop de la costa (a Castell d'Aro o a Torroella de Montgrí)  la baixada fou més modesta, amb registres entre 1 i 2ºC més baixos que els del diumenge. Curiosament, com que no va bufar vent de garbí a les hores centrals de la jornada, a Palamós la màxima va ser 1,5ºC més elevada que la del dia anterior.
Els 18,8ºC de Calonge foren la màxima més alta del dia, en canvi, els 15,1ºC de Palamós-Club Nàutic CB van ser la màxima més curta.
Per la banda de les mínimes, aquestes van experimentar una pujada molt forta degut al cel ennuvolat i a la presència de vent, encara que aquestes van tenir lloc al vespre. Els registres van pujar 7ºC de mitjana, comparats amb les dades del diumenge.
Els 4,9ºC de Monells van ser la mínima més freda i els 11,6ºC de Palamós-Club Nàutic CB foren la mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dilluns 22 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 17,0ºC (7,3ºC)., Monells 17,0ºC (4,9ºC)., La Tallada d'Empordà 17,0ºC (6,6ºC)., La Bisbal d'Empordà 16,4ºC (5,6ºC)., Torroella de Montgrí 15,8ºC (7,1ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dilluns 22 de febrer del 2016 a Palamós., temperatura màxima 15,7ºC, mínima 10,9ºC (al vespre). Estat del cel: al matí temps ennuvolat amb entre 8/8 Sc i St, plugim acompanyat de fang., a la tarda petites clarianes i cel blanquinós degut a la pols sahariana, amb resol o sol enterbolit, 4/8 Ci i Ac, a més de 4/8 Sc i St. Plugim 0,2 mm. Vent: fins les 08:00h va bufar vent de direcció S i SSO, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del N i NNO, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 10:30h vent del NE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 17:30h vent del N a 10 km/h de mitjana., a partir de les 21:30h vent del N, a 2/5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 32 km/h (SSO matinada). Estat de la mar amb marejol, mar de fons del SSO., mar endins hi havia de maror a forta maror (onatge sig. de 0,59 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,82 metres a les 16:00h i de 1,64 metres a les 20:00h)., alçada màxima de l'onatge 2,42 metres a les 20:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1022hPa, mínima 1015hPa. Humitat relativa màxima 88%, mínima 60%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


El terra moll després de la pluja minsa caiguda el passat dilluns al matí sobre el parc del Convent dels Agustins.