Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 3 de febrer del 2016

2 de febrer: calma total i boirines

Embarcacions de vela lleugera gairebé immòbils per la falta de vent d'ahir dimarts, amb boirines enterbolint el paisatge. Foto mostrada al temps de Meteocat tv.


Ahir dimarts 2 de febrer, dia de la Candelera, la pluja va tornar a brillar per la seva absència. Si apliquem aquest fet al popular refrany que diu "Si la candelera plora, l'hivern és fora., si la Candelera riu, l'hivern és viu", veiem com en aquesta ocasió la previsió no és complirà.
Malgrat la baixada de temperatures transitòria prevista per avui dimecres i demà dijous, així com la presència de tramuntana, les previsions a mitjà i llarg termini semblen indicar que el mes de febrer no serà ni especialment fred ni tampoc plujós, amb la qual cosa la sequera no vol tenir aturador i potser que comencem a resar, tal com demana l'arquebisbe de Barcelona...vegeu notícia.

El potent anticicló que ens afecta i la presència d'abundant nuvolositat de tipus baix formada per l'elevada humitat, van provocar una absència quasi total de vent a la badia palamosina, deixant la mar plana com un mirall.
Aquesta situació va provocar que els diferents equips de vela lleugera que es troben entrenant a Palamós no poguessin navegar. Per sort, el vent de garbí que hem tingut durant els dies anteriors va deixar unes bones condicions per a la pràctica de la vela lleugera que foren molt ben aprofitades.
A les fotografies podeu veure embarcacions de les classes Optimist, 420 i 470, pertanyents a les seleccions de Polònia i Ucraïna, països on en aquesta època de l'any és molt difícil poder entrenar a causa de les adverses condicions meteorològiques.


Calma total a la badia de Palamós ahir dimarts, amb Optimist al fons de la imatge i cel tapat de núvols baixos.


Embarcacions de vela lleugera gairebé immòbils per la falta de vent d'ahir dimarts, amb boirines enterbolint el paisatge.


En un altre ordre de coses, si ens fixem en les temperatures màximes que tingueren lloc ahir dimarts al Baix Empordà, es veu com aquestes van descendir entre 2 i 3ºC a causa dels núvols, respecte a les registrades el dia abans.
Els 17,9ºC de La Bisbal d'Empordà foren la màxima més alta del dia, en canvi, els 14,1ºC de Palamós-Club Nàutic CB van ser la màxima més curta.
Per la banda de les mínimes, aquestes van experimentar una baixada d'entre 1 i 2ºC respecte el dia anterior, degut al cel asserenat de la matinada.
Els 0,5ºC de Monells van ser la mínima més freda i els 10,1ºC de Calonge-Mas Pallí foren la mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dimarts 2 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 17,9ºC (1,4ºC)., Monells 17,3ºC (0,5ºC)., La Tallada d'Empordà 16,6ºC (0,6ºC)., Torroella de Montgrí 16,2ºC (1,9ºC)., Castell d'Aro 16,0ºC (3,6ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimarts 2 de febrer del 2016 a Palamós., temperatura màxima 14,7ºC, mínima 7,3ºC. Estat del cel: a 1ª hora del dia 2/8 Ci i Cs, 1/8 Sc i St., al llarg del matí augment dels núvols baixos, amb entre 5/8 i 7/8 St (boira alta i boirines)., a la tarda obertura de clarianes amb 4/8 Ci i 4/8 Sc i St. Vent: fins les 11:00h va bufar vent de direcció NO, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del E i ESE, a 2/5 km/h de mitjana o calma., a partir de les 20:00h vent del N, a 2 km/h de mitjana o calma. Ratxa màxima de vent 13 km/h E. Estat de la mar amb mar plana o arrissada., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,47 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,35 metres a les 18:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1028hPa, mínima 1025hPa. Humitat relativa màxima 95%, mínima 81%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Embarcacions de les classes Optimist i 420 que estan sent remolcades per la falta de vent.


2 fotos més d'ahir dimarts, amb mar plana, vent en calma, boirines i embarcacions intentant entrenar