Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 31 de gener del 2016

29 i 30 de gener: anticicló amb menys vent i més sequera

Camí polsegós a causa de la falta de pluges. Foto realitzada ahir dissabte a prop del pont d'en Blau.


En els dos últims dies a Palamós hem tingut poques novetats meteorològiques, gràcies a l'inamovible anticicló que ens afecta des de fa mesos. Tan sols caldria ressaltar que el vent ha anat clarament a la baixa, a més, el divendres vàrem tenir el cel cobert per una capa grisa i uniforme d'altostrats.
La manca de pluges derivada d'aquesta situació, està convertint els camins en autèntics rius de pols i, a més, alguns sembrats comencen a patir els efectes de la sequera, la qual podria fer baixar la producció de cereals de manera alarmant.
Depenent de les varietats de cereals i el moment de la seva plantació, així com la tipologia del terreny, actualment es poden apreciar diferents graus d'afectació en els conreus de secà, tal com podeu veure a les dues imatges de més avall.
Així doncs, es pot constatar com ahir dissabte 30 de gener, el dia es va presentar dominat pel sol, però de bon matí qui es va llevar va poder observar 5/8 Ci, Cs, As i Ac. Aquests núvols prims desfilaren mar enllà fins a deixar-nos un matí dominat pel sol, amb algun núvol decoratiu 2/8 o 3/8 Ci i Ac.
A la tarda es va mantenir el temps assolellat, amb teranyines de núvols alts 4/8 Ci i esteles d'avions.


Sembrat prop del mas Bofill (antic mas Collell) on es veu clarament com bona part del gra no ha germinat. Foto mostrada a la galeria de fotos del 324 (foto nº3).


Camp del pla de Castell on tot el gra va germinar i presenta un aspecte de catifa verda, però no cal llençar cohets, ja que les plantes presenten un retard en el seu creixement. En tots dos casos, si no plou aviat es pot perdre bona part de la collita.


En relació a les temperatures màximes que tingueren lloc ahir dissabte al Baix Empordà, aquestes van pujar entre 2 i 3ºC cap a l'interior, gràcies al temps assolellat, i al voltant d'un grau a la costa.
La màxima més alta va registrar 18,8ºC a Castell d'Aro, en canvi, la màxima més curta foren els 14,1ºC de Palamós-Club Nàutic CB.
Si ens fixem en les mínimes, s'aprecià com aquestes van baixar entre 1 i 3ºC respecte el dia anterior.
Les mínimes van oscil·lar entre els 1,5ºC de Monells, com a mínima més freda, i els 9,4ºC de Calonge-Mas Pallí, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dissabte 30 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 18,8ºC (5,0ºC)., La Bisbal d'Empordà 17,8ºC (3,0ºC)., Monells 17,3ºC (1,5ºC)., La Tallada d'Empordà 16,8ºC (1,7ºC)., Torroella de Montgrí 15,3ºC (3,0ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dissabte 30 de gener del 2016 a Palamós., temperatura màxima 14,7ºC, mínima 7,7ºC. Vent: fins les 12:00h va bufar vent del ONO i NO, a 2/5 km/h de mitjana o calma., a partir de llavors vent del E, ESE i S, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 14:00h vent del SSO, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vent del N i NO, a 2/5 km/h de mitjana o calma. Ratxa màxima de vent 31 km/h SSO. Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia de marejol a maror (onatge significant de 0,35 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,59 metres a les 14:00h i de 0,7 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1032hPa, mínima 1027hPa. Humitat relativa màxima 95%, mínima 76%. (Dades de marinapalamos.com i Puertos del Estado)


Sol enterenyinat de núvols alts i plàtans vestits d'hivern ahir dissabte 30 de gener.


Per finalitzar el resum meteorològic dels dos últims dies, només falta comentar que el passat divendres 29 de gener, a Palamós vàrem tenir un dia gris i ennuvolat. El pas de les restes de l'enèssim front desgastat que ens arriba, va deixar una capa extensa i uniforme d'altostrats opacs que ocultaren el sol la major part del dia, amb entre 7/8 i 8/8 As opacus, a més, entre les poques clarianes que van veure's s'apreciava un tel de núvols cirrus en nivells superiors. Juntament amb aquest núvols mitjans, la visibilitat no fou gaire bona a primeres hores del dia, a causa de la presència de boirines que enterbolien el paisatge.
Com sol passar tot sovint, el cel ennuvolat per culpa del pas d'un sistema frontal, va derivar en una absència quasi total de vent, amb una ratxa de tan sols 18 km/h SSO.
Un altre dels paràmetres que es van veure afectats pel cel ennuvolat van ser les temperatures màximes, les quals arribaren a devallar fins a 5ºC, respecte el dia abans, cap a l'interior de la comarca.


Cel cobert per una capa grisa i uniforme d'altostrats el passat divendres 29 de gener a les 13:32h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)


Pel que fa a les temperatures màximes que tingueren lloc el passat divendres al Baix Empordà, aquestes van baixar de forma notòria, sobretot cap a l'interior, a causa del cel ennuvolat. Els registres van ser entre 3 i 5ºC més baixos que els del dia abans, malgrat tot, a Castell d'Aro la màxima només va baixar 1,5ºC respecte el dia anterior i a Palamós només va descendir 0,8ºC.
Els 15,5ºC de Castell d'Aro van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 13,9ºC de Palafrugell o de Calonge-Mas Pallí es quedaren com a màximes més curtes.
Per la banda de les mínimes, aquestes van baixar entre 1 i 3ºC respecte la jornada del dijous. Malgrat tot, a Monells  la mínima no va patir cap canvi i a Palamós només va baixar 0,4ºC.
Els 4,3ºC de Monells van ser la mínima més freda i els 11,0ºC de Calonge-Mas Pallí foren la mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat divendres 29 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 15,5ºC (6,4ºC)., La Bisbal d'Empordà 14,9ºC (4,5ºC)., Monells 14,9ºC (4,3ºC)., La Tallada d'Empordà 14,7ºC (4,6ºC)., Torroella de Montgrí 14,2ºC (5,6ºC).

Altres dades meteorològiques del passat divendres 29 de gener del 2016 a Palamós., temperatura màxima 14,1ºC, mínima 9,2ºC. Vent: fins les 11:00h va bufar vent de direcció NNO, a 2/5 km/h de mitjana o hi va haver calma., a partir de llavors vent de component SSO, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de les 13:00h vent del SSO, S i SE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 16:00h vent del SSO, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 18:30h vent del ONO, a 2/5 km/h de mitjana o vent en calma. Ratxa màxima de vent 18 km/h SSO. Estat de la mar amb mar plana o arrissada al matí i un xic de marejol a la tarda., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,7 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,82 metres a les 12:00h i de 0,47 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1033hPa, mínima 1030hPa. Humitat relativa màxima 93%, mínima 79%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)