Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 24 de gener del 2016

22 i 23 de gener: l'anticicló es reforça, minves i màximes de 20ºC

Minves de gener observades ahir dissabte. Foto mostrada a l'Espai del Temps de TV3 i a les Notícies del 3/24.


Ahir dissabte 23 de gener, l'anticicló ens va afectar de ple amb pressions en superfície que s'enfilaren fins a 1034hPa a la nostre vila. Com és habitual en aquesta època de l'any quan estem sota el domini de les altes pressions, a mar va tornar a aparèixer el fenomen de les minves de gener. Aquest fet va deixar al descobert les algues més superficials que normalment haurien d'estar submergides.
Aquest curiós esdeveniment que ja he mencionat en anteriors ocasions, el provoca la pressió atmosfèrica. Quan aquesta és molt elevada sobre el mar Mediterrani, el pes de la columna d'aire que tenim a sobre nostre produeix una força cap avall i comprimeix l'aire per efecte de la gravetat. Llavors, les elevades pressions empenyen l'aigua del mar cap avall i el fa retrocedir entre 10 i 40 cm. Per contra, quan hi han baixes pressions el nivell del mar ascendeix.

Juntament amb les altes pressions, els radiosondatges també detectaren l'entrada d'una bombolla d'aire càlid, amb isotermes de 8 o 9ºC a uns 850hPa. Aquest fet, l'aparició de vent fluixet de garbí i l'ambient assolellat que hi va haver al migdia, van fer pujar les temperatures màximes de manera escandalosa cap al prelitoral i interior de Girona.
Les màximes més exageradament elevades per aquesta època de l'any arribaren fins a 20,5ºC a Fornells de la Selva, 20,3ºC a Olot, 20,3ºC a Girona ciutat, 20ºC a Cassà de la Selva i 20ºC a Vilobí d'Onyar.
També cal destacar que a la població veïna de Calonge es van fregar els 20ºC. No obstant, per l'efecte de la marinada, a Palamós "només" es va arribar a 15ºC de màxima.


Altocumulus floccus observats ahir dissabte a sobre el Pedró.


D'altre banda, si analitzem les temperatures màximes registrades ahir dissabte al Baix Empordà, veiem com aquestes van ascendir entre 2 i 5ºC, en comparació amb el dia abans., per exemple, a La Bisbal d'Empordà la màxima va ser 5,2ºC més alta, a Castell d'Aro va ascendir 3,8ºC i a Torroella de Montgrí va pujar 2,5ºC.
Les màximes van oscil·lar entre els 19,5ºC de Calonge, com a màxima més alta, i els 15,0ºC de Palamós, com a màxima més baixa.
En relació a les mínimes, veiem com aquestes van tenir lloc a darreres hores del dia i foren molt més altes que les del divendres, a causa del cel tapat que hi va haver de matinada., per exemple, a La Tallada d'Empordà la mínima va pujar 3,6ºC, a Monells va pujar 3,3ºC i a Torroella de Montgrí va ascendir 2,2ºC. A Palamós la mínima va ser 3,1ºC més alta que la del dia anterior.
Els 2,1ºC de Monells foren la mínima més freda i els 9,9ºC de Calonge-Mas Pallí es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dissabte 23 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 19,2ºC (3,5ºC)., Castell d'Aro 18,7ºC (6,6ºC)., Monells 18,4ºC (2,1ºC)., La Tallada d'Empordà 17,4ºC (3,4ºC)., Torroella de Montgrí 15,9ºC (3,4ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dissabte 23 de gener del 2016 a Palamós., temperatura màxima 15,0ºC, mínima 8,6ºC. Estat del cel: al matí clarianes intercalades amb núvols prims modelats pel vent, amb 5/8 o 6/8 Ci, Cs i Ac undulatus., a la tarda temps assolellat amb entre 1/8 i 3/8 Ac., mala visibilitat del paisatge degut a la presència de boirines i aparició de virgues al matí. Vent: fins les 08:00h va bufar vent del NO, a 2/5 km/h de mitjana o hi va haver calma., a partir d'aleshores va bufar vent de direcció O i SO, a 2/5 km/h de mitjana o hi va haver calma., a partir de les 11:00h va bufar vent del SSO, S i SSE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h vent del OSO, O i ONO, a 2/5 km/h de mitjana. Ratxa màxima 18 km/h S. Estat de la mar amb un xic de marejol., mar endins també hi havia marejol (onatge sig. de 0,47 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,35 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1034hPa, mínima 1031hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 80%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


 2 fotos més d'ahir dissabte, amb minves, sol i altocúmuls






Per acabar amb el resum meteorològic dels dos darrers dies, s'ha d'explicar que el passat divendres 22 de gener, el pas d'un front càlid va fer augmentar els núvols de forma exponencial a partir de la matinada.
A primera hora del dia ens vàrem llevar amb un total de 7/8 Sc i St, amb boirines enterbolint l'horitzó., aquest cel tapat va anar alternant-se amb algunes tímides ullades de sol o resol durant el matí, amb entre 5/8 i 7/8 Ac, Cu, Sc i St. Amb el pas de les hores els núvols encara es van trencar més, fent que al migdia es veiessin 5/8 Ci, Cs i Ac, juntament amb 4/8 Cu i Sc.
Aquestes clarianes del migdia van durar poc i el sol va desaparèixer de nou amb l'arribada de la tarda, a causa d'un augment molt important dels núvols baixos, amb entre 7/8 i 8/8 Sc i St.
També s'ha de destacar que després de la posta de sol van arribar a caure algunes roines o petits plugims que en prou feines humitejaren el terra.


Cel tapat de núvols baixos el passat divendres 22 de gener a les 13:01h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).


En relació a les temperatures màximes registrades el passat divendres al Baix Empordà, veiem com aquestes van pujar lleugerament a tot arreu, respecte els valors registrats el dia anterior. Per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima va pujar 0,7ºC més que el dijous i a Castell d'Aro va pujar 0,5ºC, però a Monells es va mantenir igual. A Palamós la màxima va ascendir 0,8ºC.
En aquest sentit, els 15,8ºC de Calonge van ser la màxima més alta del dia, en canvi, la màxima més baixa foren els 13,0ºC assolits a Calonge-Mas Pallí.
Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes van pujar lleugerament cap a l'interior, però a la costa es van mantenir sense canvis destacables, comparades amb les registrades el dia abans. Els -1,2ºC de Monells foren la mínima més freda i els 7,7ºC de Calonge-Mas Pallí es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat divendres 22 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 14,9ºC (2,2ºC)., La Tallada d'Empordà 14,2ºC (-0,2ºC)., Monells 14,0ºC (-1,2ºC)., La Bisbal d'Empordà 14,0ºC (0,0ºC)., Torroella de Montgrí 13,4ºC (1,2ºC).

Altres dades meteorològiques del passat divendres 22 de gener del 2016 a Palamós., temperatura màxima 13,5ºC, mínima 5,5ºC. Pluja ip. Vent: fins les 11:00h va bufar vent de direcció NO, a 2/5 km/h de mitjana o calma., a partir de llavors vent de direcció SE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 13:00h vent del SSO, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vent del N, a 5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 23 km/h SSO. Estat de la mar amb mar arrissada al matí i marejol a la tarda., mar endins hi havia marejol o un xic de maror (onatge sig. de 0,35 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,59 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1032hPa, mínima 1025hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 83%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Cel tapat de núvols baixos i fum que queda estancat el passat divendres a les 09:06h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).