Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 19 de gener del 2016

18 de gener: temps fred i ennuvolat, però amb mínimes a l'alça

Cel tapat de núvols baixos ahir dilluns al migdia. Foto mostrada al temps de l'Informatiu de TVE Catalunya.


Tal com es preveia, ahir dilluns 18 de gener, el pas d'un sistema frontal entre la matinada i primera hora del matí, va fer que el dia comencés ennuvolat i, fins i tot, es va arribar escapar alguna gota anecdòtica i inapreciable. Si les conseqüències d'aquest front, pel que fa a precipitacions, van tornar a ser gairebé nul·les, no es pot dir el mateix dels efectes observats sobre les temperatures.
Com que la pèrdua de calor per radiació nocturna va quedar aturada a causa dels núvols, les temperatures mínimes van experimentar una forta pujada, sobretot cap a l'interior de la comarca, amb uns registres que arribaren a remuntar 5 graus respecte el dia anterior. Per contra, la mateixa nuvolositat compacte va fer que les màximes devallessin a molts indrets.
Així mateix, encara que després del migdia es van obrir grans clarianes, el pas d'un embossament d'aire fred en altura, va tornar a fer crèixer cúmuls que deixaren alguna roina a la tarda/vespre, sense registar-se precipitació apreciable.

Pels propers dies dies es preveu que les temperatures no experimentin grans canvis, la qual cosa continuarà mantenint l'ambient força fred, tal com pertocaria en aquesta època de l'any. Malgrat tot, el proper cap de setmana estarà dominat per les altes altes pressions i per una remuntada clara de les temperatures, sobretot les màximes, amb la qual cosa, ens tornem a quedar sense expectatives que puguin posar fil a l'agulla per tal d'arreglar la sequera excepcional que ens afecta.


Cel tapat de núvols baixos ahir dilluns al migdia. Foto mostrada al temps de Meteocat tv.


Si s'analitza més detingudament les temperatures màximes que tingueren lloc ahir dilluns al Baix Empordà, es veu com aquestes van descendir entre 1 i 3ºC cap a l'interior, comparades amb les dades del dia abans, no obstant, a Castell d'Aro la màxima va pujar 0,7ºC i a Palamós va remuntar 0,2ºC.
Els 13,8ºC de Castell d'Aro foren la màxima més alta del dia, en canvi, els 10,0ºC de Bellcaire d'Empordà van ser la màxima més curta.
Per la banda de les mínimes, aquestes van experimentar una clara pujada respecte el dia anterior degut al cel ennuvolat que hi havia de matinada, no obstant, aquestes es van donar a darreres hores del dia, coincidint amb el cel més asserenat i sense vent., per exemple, a Monells la mínima va ser 4,0ºC més alta que la del dia abans, a Castell d'Aro va pujar 5,2ºC i a La Tallada d'Empordà va ascendir 2,1ºC. Malgrat tot, a Palamós la mínima només va pujar 0,6ºC.
Els -0,8ºC de Monells van ser la mínima més freda i els 5,9ºC de Palamós foren la mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dilluns 18 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 13,8ºC (2,4ºC)., La Bisbal d'Empordà 11,6ºC (0,7ºC)., Torroella de Montgrí 11,1ºC (1,5ºC)., La Tallada d'Empordà 10,6ºC (0,3ºC)., Monells 10,2ºC (-0,8ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dilluns 18 de gener del 2016 a Palamós., temperatura màxima 11,3ºC, mínima 5,9ºC. Estat del cel dominat pels núvols., al matí es van observar entre 7/8 i 8/8 Cu i Sc., a primeres hores de la tarda obertura de clarianes amb entre 4/8 i 6/8 Cu i Sc, juntament amb 4/8 Ci i Ac, mirant cap al nord i nord-est, aparició de grans Cu a l'horitzó., a la tarda creixement d'entre 6/8 i 7/8 Cu i Sc, roines esporàdiques. Pluja ip (plugim de matinada i roines a la tarda/vespre). Vent: fins les 10:00h va bufar vent de direcció NO i NNO, a 5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del NE i NNE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 15:00h vent del N, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 17:00h vent del N, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 27 km/h N. Estat de la mar amb mar arrissada o un xic marejol., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 1,17 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,82 metres a les 14:00h i de 0,94 metres a les 18:00h., alçada màxima de l'onatge 2,58 metres a les 02:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1019hPa, mínima 1011hPa. Humitat relativa màxima 86%, mínima 70%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Cel tapat de núvols baixos ahir dilluns al migdia.