Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 1 de desembre del 2015

30 de novembre: un altre mes amb poca pluja

Diagrames per conjunts (coneguts popularment com "ensembles") de la pressió en superfície prevista pels propers 15 dies. S'observa com la línia vermella (mitjana dels escenaris possibles) sempre assenyala altes pressions.


Ahir dilluns 30 de novembre, es va repetir el mateix patró de temps que ha dominat el mes que acabem de deixar enrera.
El cel ras i la calma anticiclònica, amb pressions en superfície que ahir arribaren fins als 1035hPa a la nostre vila, continuaren foragitant qualsevol possibilitat que ens puguin arribar les esperades pluges.
La gràfica superior ens mostra clarament el domini anticiclònic que s'espera durant aquesta setmana, amb la qual cosa, la sequera "invisible" que ens afecta mantindrà els aqüífers sota mínims i les rieres completament seques, mentrestant, com que tenim força aigua en els embassaments, sembla que aquesta passa desapercebuda.
Finalment, aquest mes de novembre l'hem tancat amb només 28 mm recollits, quan la mitjana climàtica és de 65 mm., això representa una continuació de la manca de precipitacions dels darrers mesos i, fins i tot anys. Fins a dia d'avui, aquest any 2015 a Palamós només han caigut 278 mm i anem de cares a establir un rècord de manca de precipitacions.

Un altre dels fenòmens associats a l'anticicló es va fer ben present ahir dilluns: la inversió tèrmica.
L'exemple més proper, com sempre, el trobem  a les dues estacions de la població veïna de Calonge, pertanyents a la xarxa Meteoclimatic.
A l'estació meteorològica de Calonge, situada a uns 16 msnm, es va registrar una mínima de 3ºC, en canvi, a l'estació de Calonge-Mas Pallí, ubicada a 120 msnm, la mínima va marcar 9,3ºC., això és una diferència de 6ºC entre un lloc i l'altre.

En un altre ordre de coses, el temps assolellat també va fer pujar el mercuri de forma notòria. A Fornells de la Selva van tenir una màxima de 19,4ºC, a La Bisbal d'Empordà arribaren als 18,8ºC, a Castelló d'Empúries 18,6ºC i a Cabanes tingueren 18,4ºC. Dades de Meteocat.


Temps assolellat i plàcid ahir dilluns 30 de novembre. Font: càmera web de Sant Antoni de Calonge.


Així mateix, les temperatures màximes registrades ahir dilluns al Baix Empordà van ser clarament més altes a tot arreu., per exemple, a Monells la màxima va ser 2,7ºC més alta que la del dia anterior, a La Bisbal d'Empordà va pujar 2,1ºC i a Palamós la màxima va pujar 0,6ºC., tot i aquestes variacions a l'alça, a Castell d'Aro la màxima va ser igual que la del diumenge.
Les màximes van oscil·lar entre els 18,8ºC de Les Olives i de La Bisbal d'Empordà, com a valors més elevats, i els 15,3ºC de Calonge-Mas Pallí, com a màxima més baixa.
Per la banda de les mínimes, veiem com aquestes van baixar a la major part de localitzacions., per exemple, a Palamós la mínima va baixar 1,5ºC, comparada amb la del dia abans, a La Bisbal d'Empordà va baixar 0,9ºC i  a Castell d'Aro la mínima va descendir 0,4ºC, no obstant, a Torroella de Montgrí va pujar 0,2ºC.
Els -1,6ºC de Monells foren la mínima més freda i els 9,3ºC de Calonge-Mas Pallí es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dilluns 30 de novembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 18,8ºC (-1,3ºC)., Monells 17,9ºC (-1,6ºC)., La Tallada d'Empordà 17,8ºC (-1,0ºC)., Torroella de Montgrí 17,0ºC (0,5ºC)., Castell d'Aro 16,3ºC (1,6ºC).  

Altres dades meteorològiques d'ahir dilluns 30 de novembre del 2015 a Palamós., temperatura màxima 15,4ºC, mínima 5,1ºC. Cel asserenat. Vent: fins les 11:00h va bufar vent del NO, a 2/5 km/h de mitjana., a partir d'aleshores vent del SE i S, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 15:00h vent del SSO, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vent del NO, a 2/5 km/h de mitjana. Ratxa màxima 26 km/h SSO. Estat de la mar amb mar arrissada., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,7 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,47 metres a les 18:00h), alçada màxima de l'onatge 1,09 metres a les 08:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1035hPa, mínima 1031hPa. Humitat relativa màxima 86%, mínima 63%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)