Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 23 de desembre del 2015

22 de desembre: la Christmas Race finalitza amb garbí a 53 km/h i onades de 3 m mar endins

Embarcació polonesa de la classe 49er enmig de la garbinada que bufava ahir a la tarda. Al fons veiem la mala visibilitat que enterbolia el paisatge.


Tal com es preveia, ahir dimarts 22 de desembre, el vent de garbí es va fer l'amo i senyor del panorama meteorològic a la nostre vila, tot això en el primer dia d'hivern astronòmic.
Com és habitual, l'acostament d'un sistema frontal pel nord-oest de la península va generar una garbinada de primera categoria, amb ratxes de vent del SSO que arribaren fins als 53 km/h.
La ventada va començar a entrar amb força a partir del migdia i la seva intensitat va anar pujant des dels 11 nusos fins a gairebé 22 nusos. Cal destacar que el vent de garbí va continuar bufant fins a la nit.

Amb aquestes condicions de vent, es pot afirmar que la darrera jornada de competició de la regata Gaes-Christmas Race va ser espectacular i, a més, totes les categories van poder realizar les tres proves previstes. Així mateix, com és normal, en alguns casos el fort vent i les onades propiciaren que algunes embarcacions bolquessin i que aquestes realitzessin maniobres ràpides i molt vistoses.

Les diferentes classes olímpiques van haver de lidiar amb el tràngol aixecat pel vent, amb nombrosos blancalls i onades d'un metre d'alçada a la badia palamosina, no obstant, si a la nostre zona costanera el mar estava força alterat, al davant del cap de Begur les onades van arribar a fregar els 3 metres d'alçada a les 18:00h, segons dades de la boia de Puertos del Estado.
Sens dubte, la jornada d'ahir va fer honor a l'eslògan de la nostre vila "Palamós, paradís de la vela".


La garbinada va aixecar maror arran de costa i forta maror mar endins.

Embarcació bolcada a causa del fort vent i l'onatge que hi havia ahir a la tarda.  


D'altre banda, les temperatures màximes registrades ahir dimarts 22 de desembre al Baix Empordà, van descendir lleugerament a tot arreu., per exemple, a La Tallada d'Empordà la màxima va baixar 0,9ºC respecte la màxima del dia abans, a Palamós va baixar 0,8ºC, però a Monells només va baixar 0,1ºC.
En aquest sentit, els 18,2ºC de La Bisbal d'Empordà van ser la màxima més alta del dia, en canvi, la màxima més baixa foren els 14,7ºC de Palafrugell.
Pel que fa a les mínimes, veiem com aquestes van baixar entre 2 i 3ºC respecte el dia anterior.
Els -0,2ºC de Monells van ser la mínima més freda, per contra, els 9,5ºC de Calonge-Mas Pallí foren la mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dimarts 22 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 18,2ºC (0,2ºC)., Castell d'Aro 17,4ºC (3,5ºC)., Monells 17,2ºC (-0,2ºC)., La Tallada d'Empordà 17,1ºC (0,1ºC)., Torroella de Montgrí 16,8ºC (1,4ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimarts 22 de desembre del 2015 a Palamós., temperatura màxima 15,1ºC, mínima 6,4ºC. Estat del cel dominat pel sol, però al matí es van veure entre 3/8 i 4/8 Ci, Cs i esteles d'avions., a partir del migdia van aparèixer abundants núvols baixos i boirines a la llunyania, amb entre 3/8 i 4/8 Sc i St, juntament amb pinzellades de núvols prims 2/8 o 3/8 Ci i esteles d'avions., al vespre es va produir un augment molt important dels núvols baixos. Vent: fins les 11:00h va bufar vent del NO, a 2 km/h de mitjana o hi va haver calma., a partir de llavors vent del S i SSO, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 13:00h vent del S i SSO, a 25 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 53 km/h SSO. Estat de la mar amb marejol al matí, mar de fons del SE., a partir del migdia hi va haver maror, mar de vent del SSO (ones de 1 metre d'alçada)., mar endins hi havia maror o forta maror (onatge sig. de 0,7 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 1,41 metres a les 18:00h), alçada màxima de l'onatge 2,89 metres a les 18:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1034hPa, mínima 1030hPa. Humitat relativa màxima 96%, mínima 78%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Instantànies de la jornada espectacular de vela que es va viure ahir dimarts a la badia de Palamós-Sant Antoni