Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 21 de desembre del 2015

19 i 20 de desembre: els núvols baixos i la manca de vent obtenen la majoria absoluta

La manca de vent va tornar a deixar en terra les embarcacions de la regata Gaes-Christmas Race per tercer dia consecutiu. Foto d'ahir diumenge.


Malauradament, el cap de setmana electoral que acabem d'acomiadar va estar marcat pels núvols baixos i la manca de vent, amb la qual cosa, les proves previstes de la regata Gaes-Christmas Race no es van poder realitzar.
La manca absoluta de vent, va provocar que la flota no es pogués fer a la mar. Segons el Comitè de Regates, només es va registrar una lleugera brisa que en prou feines va arribar a 3 nusos.
Tot i que el pronòstic anunciava la possibilitat que entrés vent de garbí a partir del migdia, la coberta nuvolosa va impossibilitar que aquest aparegués, fin i tot, ni l'arribada d'un front per l'oest de la península va ser capaç de generar el típic vent del sud-oest que sol precedir aquest tipus de situacions., de fet, al llarg de l'any és molt estrany que es puguin donar tres dies seguits sense vent a la badia de Palamós.

En relació al temps que vàrem tenir ahir diumenge 20 de desembre, es pot afirmar que les imatges parlen per si soles.
Tal com podeu veure a les tres fotografies que us poso, la jornada dominical va deixar-nos un dia gris i monòton, amb absència de vent i un paisatge llunyà desdibuixat per la boirina.
Malgrat aquest panorama poc afalagador, almenys hi va haver una petita novetat en l'estat de la mar. A causa del posicionament de l'anticicló en sentit est-oest, es va generar una mica de mar de fons del sud-est, sobretot a partir del migdia, amb mar arrissada al matí i un xic de marejol a la tarda.
Mar endins, la boia situada al davant del cap de Begur registrava maror, amb ones que arribaven als 1,02 metres a les 16:00h,  mar de fons de xaloc.


Els gallarets caiguts ens assenyalen que ahir diumenge no hi havia vent.


Pel que fa a les temperatures màximes que tingueren lloc ahir diumenge al Baix Empordà, aquestes van ascendir entre 0,5 i 1ºC, comparades amb les dades del dia abans.
Els 15,9ºC de Calonge foren la màxima més alta, en canvi, els 14,2ºC de Les Olives van ser la màxima més curta.
Per la banda de les mínimes, aquestes van experimentar una forta pujada, amb valors entre 4 i 7ºC més elevats que els del dissabte.
Els 9,8ºC de Monells van ser la mínima més freda i els 12,5ºC de Sant Feliu de Guíxols foren la mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir diumenge 20 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 15,6ºC (11,1ºC)., Torroella de Montgrí 15,2ºC (10,7ºC)., La Bisbal d'Empordà 15,1ºC (10,5ºC)., La Tallada d'Empordà 14,8ºC (10,5ºC)., Monells 14,5ºC (9,8ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 20 de desembre del 2015 a Palamós., temperatura màxima 15,3ºC, mínima 12,4ºC. Cel cobert de núvols baixos, amb entre 7/8 i 8/8 Sc i St, boirines. Vent: fins les 04:00h vent de direcció NO, a 2 km/h de mitjana o calma., a partir de llavors vent en calma., a partir de les 13:00h vent del SO, a 2/5 km/h de mitjana o calma., a partir de les 14:00h vent del SE i ESE, a 2 km/h de mitjana o calma., a partir de les 18:00h vent del SSO, a 2 km/h de mitjana o calma., a partir de les 22:00h vent en calma. Ratxa màxima de vent 11 km/h SE. Estat de la mar amb mar arrissada o un xic de marejol, mar de fons del SE., mar endins hi havia marejol o maror, mar de fons del SE (onatge sig. de 0,47 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,59 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 1,02 metres a les 16:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1027hPa, mínima 1024hPa. Humitat relativa màxima 92%, mínima 82%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Mar plana observada ahir diumenge al migdia, amb el cel tapat de núvols baixos i absència de vent.


Cel tapat de núvols baixos, mar plana i boirines el passat dissabte a les 16:02h. Font: càmera del temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.  


Per acabar el resum meteorològic del cap de setmana, només falta comentar que el passat dissabte 19 de desembre, el cel es va mantenir tapat per una capa de núvols baixos estratocúmuls i, a més, la visibilitat no va ser gaire bona a causa de les boirines que enterboliren el paisatge.
Els núvols baixos responsables d'aquest cap de setmana gris estan estretament lligats a la presència del potent anticicló que afecta tot el Mediterrani.
Com sempre, cal recordar que el principal fenomen que es produeix en els anticiclons és la subsidència, o descens de les masses d'aire de dalt a baix (al contrari del que succeeix en les borrasques). Les masses d'aire, en descendir, pateixen un procés termodinàmic anomenat compressió adiabàtica que fa que s'escalfin, provocant l'aparició d'una inversió tèrmica a les capes baixes. Aquestes masses d'aire, quan arriben a la superfície, s'expandeixen i s'estenen des del centre cap a la perifèria. Al seu torn, la humitat, molt alta a nivell del sòl, disminueix de forma dràstica amb l'altitud.

La formació d'aquests bancs de núvols estratocúmuls, exclusivament sobre la mar Mediterrània, respon a fenòmens de formació de nuvolositat per sota de la capa d'inversió tèrmica. Això esdevé per l'evaporació i cessió de calor des del mar a la massa d'aire existent immediatament a sobre.

D'altra banda, les masses d'aire subsident del centre de l'anticicló, en arribar a terra, s'estenen cap a la perifèria. En aquest cas, com que el centre de l'anticicló es troba a l'est de Catalunya, es crea un flux de l'est que empeny tota aquesta nuvolositat cap a la façana costanera.


Mapa de pressió en superfície d'ahir diumenge, on veiem el potent i extens anticicló que abraça el Mediterrani i gairebé tot el continent, exceptuant el nord d'Europa i les illes Britàniques.


D'altre banda, si analitzem les temperatures màximes registrades el passat dissabte 19 de desembre al Baix Empordà, observem com aquestes van baixar a tot arreu amb més o menys força., per exemple, a La Bisbal d'Empordà la màxima va ser 3,7ºC més baixa que la del dia abans, a Torroella de Montgrí va baixar 2,3ºC i a Palamós va baixar 1,3ºC respecte el dia anterior.
Els 15,6ºC de Calonge van ser la màxima més càlida de la comarca, en canvi, la màxima més baixa foren els 14,0ºC de Verges.
Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes també van baixar més o menys segons el lloc., per exemple, a La Bisbal d'Empordà la mínima fou 1,1ºC més baixa que la del dia abans, a Monells va baixar 0,7ºC i a Castell d'Aro va baixar 0,2ºC. L'excepció la trobem a Palamós, on la mínima es va mantenir sense canvis.
En aquest sentit, els 3,1ºC de Monells van ser la mínima més freda, en canvi, els 11,2ºC de Calonge-Mas Pallí es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dissabte 19 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 15,2ºC (6,1ºC)., Torroella de Montgrí 14,3ºC (4,3ºC)., Monells 14,3ºC (3,1ºC)., La Bisbal d'Empordà 14,1ºC (3,6ºC)., La Tallada d'Empordà 14,1ºC (3,9ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dissabte 19 de desembre del 2015 a Palamós., temperatura màxima 14,6ºC, mínima 8,7ºC. Cel tapat de núvols baixos, amb entre 7/8 i 8/8 Sc i St, juntament amb boirines, siguent més destacades a primera hora del dia. Vent: fins les 12:00h va bufar vent del NO i NNO, a 2/5 km/h de mitjana o hi va haver calma., a partir d'aleshores va bufar vent de direcció ESE, a 2/5 km/h de mitjana o calma., a partir de les 18:00h vent en calma., a partir de les 20:00h vent del NO, a 2 km/h de mitjana o vent en calma. Ratxa màxima de vent 11 km/h ESE. Estat de la mar amb mar plana o arrissada., mar endins hi havia mar arrissada (onatge sig. de 0,12 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,12 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1026hPa, mínima 1024hPa. Humitat relativa màxima 95%, mínima 84%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Cel cobert de núvols baixos i mar plana el passat dissabte a les 16:48h. Font: càmera web de Sant Antoni de Calonge.