Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 23 de novembre del 2015

Retalls d'història: la nevada del 14 i 15 de gener del 1914

El port de Palamós després de la nevada del 14 i 15 de gener del 1914. Veiem com encara no hi havia l'edifici del "tinglado", el qual es va construir als anys 30 del segle XX. També s'observa el mar arribant fins a la Planassa. Possiblement la foto estigui presa des de sobre la banca Ribera.


Els dies 14 i 15 de gener de l'any 1914, es va produir la combinació perfecta per poder veure nevar amb abundància fins arran de mar, a causa de diversos factors.
A finals del mes de desembre del 1913 i durant els primers dies del mes de gener del 1914, Catalunya estava sota els efectes d'una onada de fred siberià. Segons les dades registrades a l'observatori Fabra de Barcelona, entre el dia 1 i el 9 de gener només s'arriba a 8,8ºC de màxima en aquell indret (el dia 8) i el dia 1 es baixà fins a -4,3ºC, la mínima està per sota de zero graus durant 6 dies i la temperatura mitjana d'aquests 9 dies és de tan sols 2,0ºC.

El mes de gener del 1914 va assolir les temperatures mitjanes més baixes en nombrosos observatoris de la sèrie, i juntament amb el gener del 1945, va resultar ser el mes de gener més fred del segle XX.
Fou un mes extraordinari degut a la persistència de valors molt freds, pel que fa a les temperatures durant quatre setmanes, de forts vents del nord-est i d'intenses nevades a molts indrets, fins i tot a la mateixa ciutat d'Alacant.


Mapa sinòptic del 12 de gener del 1914. Veiem com s'està gestant una entrada d'aire polar continental, coneguda popularment com a a "siberiana". S'observa el típic anticicló anclat sobre Escandinàvia i la formació d'una pertorbació a Itàlia. Entre els dos centres d'acció s'arrossega una massa d'aire gèlida cap a la península.


Després d'aquesta onada d'aire fred inicial, llavors van venir 3 dies de temps molt suau a causa d'un anticicló situat sobre la península Ibèrica, que va suposar inversions tèrmiques i gelades a l'interior, però l'atmosfera estava preparant un còctel explosiu ben conegut pels amants del fred i la neu a les costes del nostre país. Les peces anaven situant-se al seu lloc i el nou canvi de temps no trigaria gaire.
Des del 13 de gener la temperatura va anar caient en picat durant el dia. A partir del dia 14 la neu va començar a caure i continuà així al llarg del dia 15, tot això gràcies a la combinació entre l'aire humit que va captar la pertorbació que hi havia al Mediterrani Occidental, i la presència d'un embossament d'aire fred a sobre nostre, amb isotermes de -10ºC a 850hPa que arribaven fins a València.


Mapa d'isotermes a 850hPa del 15 de gener del 1914.


Aquesta situació va deixar Catalunya coberta de neu, des del Pirineu al litoral, des de l'Ebre al Cap de Creus. La neu va arribar als 24 centímetres de gruix a la mateixa ciutat de Barcelona, siguent la major nevada des del 1899 o potser des del 1887.
La nevada fou general al Baix Penedès, al Vallès Occidental i Oriental, amb gruixos que oscil·laren entre un pam i dos pams (entre 20 i 40 cms.) a Terrassa, Sabadell i Granollers. A Berga i al Moianès també va caure molta neu.
A Girona va nevar des de les nou del vespre del dia 14 fins a les les vuit del matí del dia 15, quedant una capa d'un pam de gruix (20 cm). El tren de Girona a Sant Feliu de Guíxols funcionà amb dificultats.
A Sant Feliu de Guíxols, la capa de neu era de 30 centímetres. També va nevar copiosament a tot l'Empordà, el Gironès i la Selva. A tot arreu la temperatura va baixar gelant rierols i basses d'aigua i les ribes dels rius.


Nota de premsa del Diari de Girona del 15 de gener del 1914 on veiem les dades meteorològiques del dia i la situació que es va crear.


Mapa sinòptic de la nit del 15 de gener del 1914. Veiem la pertorbació que va generar la nevada.