Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 7 de novembre del 2015

6 de novembre: màximes de 25ºC i un any que podria ser extremadament sec

El dia radiant que vàrem tenir ahir divendres, amb el cel asserenat.


Tal com es preveia, la jornada d'ahir divendres 6 de novembre, va pujar ser un esglaó més en aquest Estiuet de Sant Martí que ens acompanya i que ens acompanyarà durant les pròximes jornades, tot això de la mà d'un potent anticicló que demà diumenge es centrarà al damunt de la nostre vertical.
Malauradament, aquest fet suposarà un altre període sense precipitacions, amb la qual cosa, la manca de pluges d'aquest any encara s'agreujarà més. Cal recordar que a Palamós, en aquest 2015, fins ara només han caigut 276 mm., això només és el 41% d'allò que hauria d'haver plogut en un any normal, segons la mitjana climàtica de precipitació anual, situada en uns 670 mm a la nostre vila. Aquestes dades ens indiquen que en menys de dos mesos haurien de caure 394 mm, perquè aquest any esdevingués normal pluviomètricament parlant.
D'altre banda, les pluges d'entre 25-35 mm que van caure a principis de setmana a la nostre comarca, van anar molt bé per regar camps i boscos, no obstant, actualment es pot apreciar com les rieres que baixen de les Gavarres es troben completament seques, amb la qual cosa, encara ha de caure molta aigua perquè aquestes revifin i es comenci a arreglar la situació.

Un altre dels efectes d'aquest Estiuet de Sant Martí, ha sigut l'aparició d'unes temperatures massa elevades per l'època de l'any cap a l'interior de la comarca baixempordanesa i en d'altres punts del prelitoral de Girona.
A Les Olives, ahir divendres el mercuri es va enfilar fins als 25ºC, no obstant, a Fornells de la Selva el termòmetre encara va pujar més, amb una màxima de 26ºC.
Altres màximes d'ahir divendres (notablement elevades per trobar-nos en el mes de novembre) són els 25ºC de Girona, 24,6ºC a Cassà de la Selva, 24,5ºC a Vilobí d'Onyar, 24,3ºC a Espolla o 24,3ºC a Anglès.  


Ahir divendres no es va veure ni un núvol. A la foto veiem la platja de Torre Valentina (Sant Antoni de Calonge).


Pel que fa a les temperatures màximes que tingueren lloc ahir divendres al Baix Empordà, aquestes experimentaren una pujada de 3 graus cap a l'interior, comparades amb les del dia abans, però a Castell d'Aro la màxima va ser 1 grau més baixa i a Palamós només va pujar 0,4ºC.
La màxima més elevada va assolir 24,9ºC a Les Olives, en canvi, la màxima més curta foren els 18,5ºC de Palamós.
Per la banda de les mínimes, trobem que aquestes van baixar entre 1 i 3 graus cap a l'interior, comparades amb les del dia abans, però a la costa van baixar menys d'un grau. El registre més baix van ser els 8,2ºC de Monells, per contra, els 14,0ºC de Calonge-Mas Pallí foren la mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir divendres 6 de novembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 24,1ºC (8,2ºC)., La Bisbal d'Empordà 24,1ºC (9,5ºC)., La Tallada d'Empordà 23,5ºC (8,9ºC)., Torroella de Montgrí 22,3ºC (9,2ºC)., Castell d'Aro 20,5ºC (9,9ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir divendres 6 de novembre del 2015 a Palamós., temperatura màxima 18,5ºC, mínima 12,2ºC. Molta humitat i rosada. Estat del cel asserenat, però amb l'horitzó una mica enterbolit degut a les bromes. Vent: fins les 10:00h vent de direcció NO, a 2 km/h de mitjana i estones de calma., a partir de les 10:00h vent del SSO, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 12:00h va bufar vent del SSO, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h vent del ONO, a 2 km/h de mitjana o vent en calma. Ratxa màxima de vent 19 km/h SSO. Estat de la mar amb mar arrissada fins al migdia, a la tarda un xic de marejol., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,35 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,23 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1026hPa, mínima 1023hPa. Humitat relativa màxima 96%, mínima 84%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)