Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 25 de novembre del 2015

24 de novembre: mínimes gèlides, però màximes més altes i previsió de tramuntanada

Mapa de ratxes de vent de tramuntana previstes per dijous a les set del matí. Veiem com el vent pot arribar als 100 km/h en el nostre sector costaner.


Ahir dimarts 24 de novembre, l'estancament de l'aire fred que ens va entrar recentment, el cel asserenat durant la matinada i la manca de vent en els llocs més arrecerats, va propiciar una caiguda de les temperatures mínimes cap a l'interior de la comarca, talment com si es tractés d'una jornada de rigurós hivern.
A Torroella de Montgrí, amb una mínima de -1,4ºC, es constata com aquest valor va ser 6ºC més baix que el registrat el dia anterior. L'indret més fred del Baix Empordà (que hi hagi constància) va ser Monells, amb una mínima de -4,1ºC.
Cal destacar que les temperatures negatives afectaren a gairebé tota la comarca, exceptuant a l'interior dels nuclis urbans més grans i a la línia costanera., fins i tot, a Sant Feliu de Guíxols van tenir una mínima de tan sols 0,5ºC degut a la manca de vent, per contra, a Palamós la mínima "només" va baixar fins a 5,2ºC, ja que vàrem tenir vent feble de component N, NNO i ONO.

La fred que va colpir el Baix Empordà encara va ser molt més severa en altres indrets de l'interior i del prelitoral de Girona, amb valors que deixaren gelades moltes contrades.

Mínimes més baixes d'ahir dimarts a Girona, segons Meteocat:

Das -13ºC (La Cerdanya), Sant Pau de Segúries -9,7ºC (El Ripollès), La Vall d'en Bas -8,2ºC (La Garrotxa)., Fornells de la Selva -7,7ºC (El Gironès)., Vilobí d'Onyar -7,4ºC (La Selva)., Girona -7,3ºC (Gironès).


Mapa de superfície previst per demà dijous a les set del matí. Veiem una típica situació de tramuntana intensa, amb un fort gradient isòbaric degut a l'entrada de l'anticicló de les Açores en forma de falca i la formació d'una pertorbació a Itàlia centrada sobre el mar Tirrè.


La manca de vent i la falta de nuvolositat que van fer caure en picat les temperatures mínimes d'ahir dimarts, seran substituïts per una situació contrària durant les properes hores.

El pas d'un front des de latituds superiors, el qual arribarà molt desgastat a la nostre àrea, obrirà les portes a un augment molt important dels núvols alts i mitjans que deixarà el cel tapat, però això només ens portarà més vent i una continuació de la situació preocupant que ens deixa la manca de precipitacions.
Aquest augment de la nuvolositat, deixarà pas a una entrada de l'anticicló de les Açores i a la formació d'una pertorbació cap a Itàlia. Com és habitual, la configuració sinòptica generarà una situació de nord, la qual serà especialment intensa. A Palamós i en el nostre sector costaner, veurem com la tramuntana anirà agafant més força al llarg de la nit i matinada de dimecres a dijous.
La tramuntana pot bufar a uns 35/40 km/h de mitjana entre el matí del dijous i el matí del divendres. Caldrà assegurar o enretirar els objectes que puguin ser moguts pel vent, ja que s'espera que hi pugui haver alguna ratxa que arribi als 100 km/h. També es recomana que us assegureu que les cremes agrícoles que hàgiu pogut fer en dies anteriors estiguin ben apagades.


El capvespre d'ahir dimarts amb alguns núvols alts. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).


En relació a les temperatures màximes que tingueren lloc ahir dimarts al Baix Empordà, aquestes van notar una pujada destacable a tot arreu, en comparació amb les màximes registrades el dia anterior., per exemple, a La Bisbal d'Empordà la màxima va pujar 4,3ºC, a La Tallada d'Empordà va pujar 3,7ºC i a Castell d'Aro va pujar 2,3ºC. A Palamós la màxima va ser 2,2ºC més alta que la del dilluns.
La màxima més elevada va registrar 16,0ºC a La Bisbal d'Empordà, per contra, la màxima més curta foren els 13,3ºC de Calonge-Mas Pallí.
Per la banda de les mínimes, es pot constatar com aquestes es van desplomar a molts punts de l'interior, degut al cel serè i a la manca de vent en els llocs arrecerats. A Torroella de Montgrí la mínima va ser 6ºC més baixa que la del dia anterior, a Castell d'Aro va baixar 5ºC i a Monells fou 1ºC més baixa.
Els -4,1ºC de Monells van ser la mínima més freda i els 5,2ºC de Palamós foren la mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dimarts 24 de novembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 16,0ºC (-2,3ºC)., La Tallada d'Empordà 15,1ºC (-2,3ºC)., Castell d'Aro 14,9ºC (-1,3ºC)., Torroella de Montgrí 14,5ºC (-1,4ºC)., Monells 14,1ºC (-4,1ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimarts 24 de novembre del 2015 a Palamós., temperatura màxima 13,4ºC, mínima 5,2ºC. Estat del cel dominat pel sol, amb un matí asserenat, però a la tarda arribada d'alguns núvols alts, siguent més destacats a la posta de sol, amb entre 2/8 i 3/8 Ci. Vent: fins les 07:00h va bufar vent de component N, NNO i ONO, a 5/10 km/h de mitjana., a partir d'aleshores vent de component NO, a 2 km/h de mitjana o calma., a partir de les 13:00h vent del SSO, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 17:00h vent del NO, a 2/5 km/h de mitjana. Ratxa màxima 26 km/h NNO. Estat de la mar amb mar arrissada al matí i  un xic de marejol a la tarda., mar endins hi havia una mica de maregassa o forta maror (onatge sig. de 2,7 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 2,46 metres a les 18:00h), amb una altura màxima de 5,16 metres a les 07:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1024hPa, mínima 1019hPa. Humitat relativa màxima 53%, mínima 18%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)