Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 4 de novembre del 2015

2 i 3 de novembre: temporal amb ones de 7 metres mar endins i 25 mm a Palamós

Surfistes i gran onada el passat dilluns a La Fosca.


Tal com es preveia, el passat dilluns 2 novembre, Dia dels Difunts, el pas d'un sistema frontal que es va veure reforçat gràcies a la presència d'un marcat flux de component E i SE en superfície, va propiciar una jornada molt inestable, a més, el llarg recorregut marítim de les isòbares aixecà un fort onatge de mar de fons.
Tot i que els baròmetres no van detectar la formació de cap pertorbació amb reflex en superfície al Mediterrani, ja que aquests oscil·laren entre els 1025 i 1018hPa a la nostre vila, el temporal de mar es va anar intensificant amb el pas de les hores. En el nostre sector costaner a primeres hores del dia hi havia forta maror, amb ones que superaven el metre i mig d'alçada, no obstant, a la tarda ja s'observava mar de fons de llevant que arribava a fregar els 3 metres (maregassa).
Si arran de costa les onades trencaven amb força, mar endins el temporal encara era més important, arribant a registrar-se mar brava, amb una alçada màxima de les ones que arribà a ser espectacular.
A les 19:00h, segons la boia de Puertos del Estado situada al davant del cap de Begur, s'observà una alçada màxima de l'onatge que arribà fins als 7 metres d'alçada...

El temporal de llevant a les 08:00h ja deixava una alçada significant de l'onatge que arribava als 1,64 metres al davant del cap de Begur, malgrat tot, la intensitat de la llevantada va anar ràpidament a l'alça i a les 20:00h ja hi havia un onatge significant de 4,1 metres d'alçada.


Llevantada a La Fosca el passat dilluns al migdia, amb cel cobert d'altostrats que assenyalaven l'arribada de pluges.


En relació a l'estat del cel, al matí ens vàrem llevar amb 7/8 Ci, Cu, Sc i St, amb caiguda d'un petit ruixat inclosa.
Després d'una llarga pausa sense pluges que va durar fins a primeres hores de la tarda, amb 8/8 As, Ns, Sc i St, va entrar una banda de precipitació provinent del sud que es va mostrar entre feble i moderada, deixant-nos una bona part de la tarda passada per aigua. Així mateix, amb els pas de les hores la pluja es va aturar o només caigueren algunes roines fins al vespre, no obstant, amb l'arribada de la nit la pluja es va tornar a intensificar i anaren caient alguns ruixats forts intercalats amb pluja més pausada.
Curiosament, encara que el vent i l'onatge vingués de llevant o xaloc, les precipitacions anaven circulant de sud-oest cap a nord-est, impulsades pel vent intens de component sud i sud-oest que bufava en altura. La manca de la típica borrasca en superfície que es sol situar en el Mediterrani quan hi ha una llevantada autèntica, va provocar aquesta situació curiosa que es podria definir com a pseudo-llevantada.
Aquest fet i la gran velocitat que portava el front de pluges, explicaria que només caiguessin 25 mm a la nostre vila (entre el dilluns i el dimarts) i quantitats al voltant dels 30 o 35 mm a la resta del Baix Empordà, així com també en comarques veïnes. Val a dir,  però, que aquests registres coincideixen gairebé a la perfecció amb el mapa de precipitació prevista que us vaig posar a la previsió (una coincidència que sovint no es sol donar).


Temporal de llevant del passat dilluns Dia dels Difunts.


Dades de precipitació caiguda el passat dilluns al Baix Empordà, segons Meteocat i Meteoclimatic. Entre parèntesi poso la pluja recollida en tot l'episodi:

La Bisbal d'Empordà 26,4 mm (33,9 mm)., Monells 25,1 mm (35,3 mm)., Calonge-Mas Pallí 20,4 mm (33,8 mm)., Castell d'Aro 19,8 mm (29,6 mm)., Torroella de Montgrí 19,7 mm (33,4 mm)., Calonge 19,6 mm (28,8 mm)., Palafrugell 16,4 mm (27,6 mm)., Sant Feliu de Guíxols 16,0 mm (25,0 mm)., La Tallada d'Empordà 15,8 mm (27,8 mm)., Palamós 15,0 mm (25,2 mm)., Les Olives 14,8 mm (34,8 mm)., Verges 13,6 mm (25,6 mm)., Bellcaire d'Empordà 12,6 mm (22,0 mm).


Temporal de mar del passat dilluns al migdia.


En un altre ordre de coses, les temperatures màximes registrades el passat dilluns al Baix Empordà van devallar 1ºC de mitjana, comparades amb les del dia abans, però a Castell d'Aro la màxima va arribar a ser fins a 1,8ºC més baixa que la del dia anterior.
En aquest sentit, els 19,3ºC de Torroella de Montgrí van ser la màxima més alta del dia, en canvi, la màxima més baixa foren els 17,6ºC de Calonge-Mas Pallí.
Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes van ser entre 1 i 2ºC més baixes, comparades amb el dia abans, amb els 9,0ºC de Monells o de La Tallada d'Empordà, com a mínimes més fredes i els 15,5ºC de Sant Feliu de Guíxols, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dilluns 2 de novembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Torroella de Montgrí 19,3ºC (9,1ºC)., La Bisbal d'Empordà 18,7ºC (9,1ºC)., La Tallada d'Empordà 18,7ºC (9,0ºC)., Monells 18,2ºC (9,0ºC)., Castell d'Aro 18,0ºC (11,9ºC).

Altres dades meteorològiques del pasat dilluns 2 de novembre del 2015 a Palamós., temperatura màxima 18,6ºC, mínima 13,9ºC. Vent: fins les 16:00h vent de direcció E, ENE i NE, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del E i SE, a 20 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h vent del E i SE, a 15 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 48 km/h E (55 km/h a La Fosca). Pressió atmosfèrica màxima 1025 hPa, mínima 1018 hPa. Humitat relativa màxima 95 %, mínima 85 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


2 fotos més de la llevantada del passat dilluns 2 de novembre






La mar de llevant que hi havia ahir dimarts 3 de novembre a La Fosca, amb ones de 3 metres.


Finalment, s'ha de fer esment que ahir dimarts 3 de novembre, tot i que el vent de llevant va desaparèixer i fou subtituït pel vent de garbí, va quedar una forta mar de llevant amb ones que arribaren fins als 3 metres d'altura a la mateixa línia costanera, les quals, fins i tot eren més grans que les observades el dia anterior a la costa palamosina.
Al davant del cap de Begur, la boia oceanogràfica assenyalava un onatge significant de 3,4 metres a les 08:00h i de 2,34 metres a les 20:00h, amb la qual cosa ens assenyalava que el temporal de mar anava a la baixa. Així mateix, segons la mateixa boia de Puertos del Estado situada al cap de Begur, l'alçada màxima de les ones va arribar als 6 metres a les tres de la matinada i als 5 metres a les 13:00h.

Pel que fa a l'estat del cel i les precipitacions, cal mencionar que a Palamós vàrem tenir un matí amb grans clarianes o resol. Els núvols matinals estaven formats per entre 2/8 i 4/8 Ci i Cs, a més de 3/8 Cu i Sc.
A la tarda els núvols van anar en augment, deixant-nos 4/8 Ci, i entre 4/8 i 7/8 Cu, Sc i St, fins i tot, es va formar una banda de precipitacions que va resseguir la costa i descarregà un ruixat intens cap a les sis de la tarda.
Entre el ruixat intens de la tarda i la pluja caiguda de matinada, vàrem recollir un total de 9,4 mm al centre del nucli antic. A la resta del Baix Empordà les precipitacions d'ahir dimarts van oscil·lar entre els 20 mm de Les Olives, com a registre més elevat, i els 7,5 mm de La Bisbal d'Empordà, com a registre més baix.


Mar de fons observada ahir a la tarda, amb grans cúmuls creixent mar endins. 


En relació a les temperatures màximes que tingueren lloc ahir dimarts al Baix Empordà, aquestes van pujar dos graus de mitjana respecte el dia anterior, però Palamós la màxima només va ser 0,6ºC més alta.
La màxima més elevada va registrar 21,0ºC a La Tallada d'Empordà, per contra, la màxima més curta foren els 18,1ºC de Palamós-Club Nàutic CB.
Per la banda de les mínimes, trobem que aquestes van pujar entre 4 i 5ºC cap a l'interior, comparades amb les registrades el dia abans, però a la costa pujaren entre 1 i 2ºC.
Els 13,0ºC de Monells van ser la mínima més fresca i els 15,4ºC de Palamós foren la mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dimarts 3 de novembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 21,0ºC (13,8ºC)., La Bisbal d'Empordà 20,9ºC (14,4ºC)., Torroella de Montgrí 20,8ºC (13,7ºC)., Monells 20,3ºC (13,0ºC)., Castell d'Aro 20,0ºC (13,5ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimarts 3 de novembre del 2015 a Palamós., temperatura màxima 19,2ºC, mínima 15,4ºC. Vent: fins les 03:00h va bufar vent de component E, a 10/15 km/h de mitjana., a partir d'aleshores vent de component SSO, a 15 km/h de mitjana. Ratxa màxima 47 km/h SSO. Pressió atmosfèrica màxima 1021hPa, mínima 1016hPa. Humitat relativa màxima 96%, mínima 86%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


La mar de fons d'ahir dimarts amb creixement de cúmuls.