Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 19 de novembre del 2015

18 de novembre: núvols curiosos per trencar la monotonia

Altocúmuls amb virga observats ahir dimecres. Veiem la lluna a punt d'entrar en quart creixent a dalt a la dreta.


Ahir dimecres 18 de novembre, l'arribada d'alguns núvols prims de formes curioses, variaren una mica el temps assolellat i la monotonia meteorològica que imposa l'anticicló.
Degut al pas de les restes d'un sistema frontal que es va desfer a l'entrar en terreny enemic (l'anticicló), al llarg de tot el dia van anar apareixent núvols alts i mitjans molt fotogènics. Aquesta nuvolositat estava formada per altocúmuls que anaven acompanyats per virgues (núvols medusa), a més, també apareixeren cirrus i cirrocúmuls.

Com podeu observar a la fotografia superior, la virga que penja del núvol altocúmul es dirigeix cap a la dreta, amb la qual cosa, en altura el vent provenia de l'esquerra. Cal tenir present que la foto està realitzada enfocant la càmera cap a l'est o sud-est, per tant, es pot deduir que en altura estava bufant vent del nord o nord-oest. Aquests núvols, i el fet que en altura es vagi imposant una circulació de nord, són un presagi de la forta devallada de temperatures que tindrem a partir de dissabte al vespre.

Així mateix, la fotografia de més amunt també ens mostra (a dalt a la dreta) la lluna a punt d'entrar en quart creixent., pels propers dies es podrà observar un augment significatiu de la superfície lunar il·luminada, fins arribar a la lluna plena que tindrà lloc el proper 25 de novembre.


Altocumulus amb virga observats ahir dimecres a les 13:24h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).


D'altre banda, si analitzem les temperatures màximes registrades ahir dimecres 18 de novembre al Baix Empordà, podem concloure que aquestes van tenir comportaments diferents segons el lloc., per exemple, a Castell d'Aro la màxima va ser 3,7ºC més alta que la del dia abans, a Torroella de Montgrí només va ascendir 0,7ºC, en canvi, a Monells va baixar 0,7ºC.
En aquest sentit, els 24,8ºC de La Bisbal d'Empordà van ser la màxima més alta del dia, per contra, la màxima més baixa foren els 19,6ºC de Palamós.
Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes també van experimentar diferentes variacions segons la població., per exemple, a La Tallada d'Empordà la mínima va ser 1,2ºC més alta que la del dimarts, a Monells es va mantenir estable, però a La Bisbal d'Empordà va baixar 0,5ºC.
Els 3,4ºC de Monells van ser la mínima més freda, per contra, els 14,8ºC de Calonge-Mas Pallí foren la mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dimecres 18 de novembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 24,8ºC (3,7ºC)., Castell d'Aro 23,7ºC (6,2ºC)., Monells 23,3ºC (3,4ºC)., La Tallada d'Empordà 22,4ºC (4,4ºC)., Torroella de Montgrí 20,9ºC (5,5ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimecres 18 de novembre del 2015 a Palamós., temperatura màxima 19,6ºC, mínima 9,5ºC. Estat del cel dominat pel sol, amb intervals de núvols alts i mitjans, amb entre 2/8 i 4/8 Ci, Cc i Ac, virga., sortida de sol rogenca. Vent: fins les 10:00h va bufar vent del NO, a 2 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del S i SSO, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de les 14:00h vent del S, SSO i SSE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 16:00h vent de direcció variable, a 2 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h vent del NO i NNO, a 2/5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 19 km/h SSO. Estat de la mar amb mar plana o arrissada al matí i un xic de marejol a la tarda., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,7 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,47 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1026hPa, mínima 1024hPa. Humitat relativa màxima 86%, mínima 54%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


2 fotos més d'ahir dimecres amb altocúmuls i virgues