Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 7 de setembre del 2015

6 de setembre: els núvols i la tramuntana deixen pas al sol

Mapa de la pressió en superfície que hi havia la matinada d'ahir diumenge. S'observa una clara situació de nord. 


Ahir diumenge 6 de setembre, l'anticicló de les Açores  es trobava centrat a sobre d'Irlanda amb presions de 1031hPa en superfície. El fet que aquest anticicló ens abracés en forma de la falca, va fer que la seva presència fos registrada clarament pels nostre baròmetres., això provocà que a Palamós hi hagués una pressió atmosfèrica màxima de 1021hPa.
Entre les altes pressions que ens afectaven i la formació d'una baixa relativa cap al golf de Gènova, es va generar un marcat flux de component nord. A la nostre vila, la tramuntana va estar bufant de manera insistent a uns 15 km/h de mitjana fins les cinc de la tarda, no obstant, la ratxa màxima de vent es va enfilar fins als 40 km/h.

Altres ratxes de vent del nord d'ahir diumenge a l'Empordà, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Portbou 67 km/h., Sant Miquel de Fluvià 55 km/h., Llers 50 km/h., Castelló d'Empúries 50 km/h., Verges 50 km/h., Castell d'Aro 43 km/h.

En relació a l'estat del cel, cal destacar que a primeres hores del dia el vent fresc de tramuntana va estar acompanyat per un temps ennuvolat, amb entre 6/8 i 8/8 Ac i Sc.
Aquest núvols van anar desapareixent a partir de mig matí, quedant tan sols 2/8 Ac i Sc, inclús, a la tarda el cel va quedar asserenat.
Amb l'arribada del vespre el cel asserenat va deixar pas a l'arribada d'algun núvol baix decoratiu, amb només 2/8 Sc.

Avui dilluns a partir del migdia i els propers dies veurem com el vent bufarà fluixet de direcció variable, dins un context de temps assolellat i unes temperatures que podran remuntar lleugerament. De cares a finals de setmana, les màximes podran tornar a rondar els 30ºC a l'interior de la comarca i la xafogor pot incrementar-se notablement a la costa., tot això acompanyat per una intensificació del vent de garbí, el qual podrà bufar de forma moderada al centre de la jornada, entre el dijous a la tarda i el diumenge que ve.


Temps assolellat amb gent a la platja i algun núvol decoratiu ahir diumenge a les 16:14h.


D'altre banda, les temperatures màximes registrades ahir diumenge al Baix Empordà, van pujar entre 2 i 3ºC, en comparació amb les donades el dia abans.
En aquest sentit, els 27,6ºC de La Bisbal d'Empordà van ser la màxima més alta del dia, en canvi, la màxima més baixa foren els 24,4ºC de Palafrugell.
Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes van pujar entre 3 i 4ºC, comparades amb les del dia anterior, però a Palamós la pujada va ser més petita, siguent 1,7ºC més alta que la del dia anterior.
Els 16,7ºC de Monells van ser la mínima més fresca, i els 18,6ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir diumenge 6 de setembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 27,6ºC (17,8ºC)., Castell d'Aro 26,8ºC (17,2ºC)., Monells 26,3ºC (16,7ºC)., La Tallada d'Empordà 26,0ºC (17,4ºC)., Torroella de Montgrí 26,0ºC (17,9ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 6 de setembre del 2015 a Palamós., temperatura màxima 25,3ºC, mínima 18,4ºC. Vent de component N fins les 17:00h, a 15 km/h de mitjana., a partir d'aleshores vent del SSO i OSO, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 40 km/h N. Estat de la mar amb mar arrissada., mar endins hi havia forta maror o maror (onatge sig. de 1,76 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,94 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1021hPa, mínima 1019hPa. Humitat relativa màxima 63%, mínima 35%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Cel ennuvolat a les 09:31h d'ahir diumenge. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)