Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 21 de setembre del 2015

20 de setembre: la tramuntana s'endú els núvols i pugen les mínimes

Cel ras ahir diumenge al vespre. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.


Tal com es preveia, ahir diumenge 20 de setembre, a Palamós vàrem estar afectats per una clara situació de tramuntana durant la primera meitat de la jornada. Com és habitual en aquests casos, la situació es va establir en el golf de Lleó gràcies a la presència d'un marcat gradient isobàric, produït entre la falca anticiclònica que ens abraça i la pertorbació d'Itàlia.
Algunes de les ratxes de vent de tramuntana assolides ahir diumenge a l'Empordà van arribar fins als 75 km/h a Portbou, 50 km/h a Castelló d'Empúries, Roses 45 km/h, Llers 45 km/h, Verges 40 km/h.

A la nostre vila, el vent de component N i NNO va bufar fins les 12:00h, a uns 15 km/h de mitjana, arribant fins a una ratxa màxima de 40 km/h. El vent de tramuntana va desaparèixer a partir del migdia i va deixar pas a l'entrada de vent de component E i ESE, a 10 km/h de mitjana.
Al contrari d'anteriors ocasions, el vent de garbí no va aparèixer fins a les 19:00h, a uns 5 km/h de mitjana.

El vent de nord es va encarregar de fer desaparèixer els núvols baixos que van tapar el cel durant el vespre de dissabte. Com a anècdota, s'ha de fer esment que aquests núvols baixos van poder crèixer un xic més durant la matinada del diumenge i deixaren anar alguna roina esporàdica.


Mapa de pressió en superfície d'ahir diumenge a les 08:48h es veuen les isòbares molt juntes, com és habitual en situacions de tramuntana.


En un altre ordre de coses, si ens fixem en les màximes registrades ahir diumenge al Baix Empordà, es va poder constatar com aquestes van pujar entre 1 i 2ºC, comparades amb les registrades del dia anterior, però a Castell d'Aro la màxima només va pujar 0,5ºC.
Els valors van oscil·lar entre els 27,6ºC de Monells, com a màxima més alta, i els 23,2ºC de Sant Feliu de Guíxols, com a màxima més baixa.
Les mínimes, per la seva banda, van tenir lloc a darreres hores del dia, tot i que de bon matí ens vàrem llevar amb uns valors que havien experimentat una forta pujada degut al vent del nord i a la presència de núvols, amb registres que fins a llavors havien sigut entre 5 i 7ºC més elevats cap a l'interior, comparats amb els donats el dia abans.
Finalment, les mínimes del dia van donar-se amb l'arribada de la nit, amb valors entre 1 i 3ºC més elevats que els registrats el dia abans.
Els 12,3ºC de Monells van ser la mínima més freda, en canvi, els 17,8ºC de Sant Feliu de Guíxols foren la mínima més alta. Dades de Meteocat i Meteoclimatic

Màximes registrades ahir diumenge 20 de setembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 27,6ºC (12,3ºC)., La Bisbal d'Empordà 27,1ºC (12,9ºC)., La Tallada d'Empordà 26,6ºC (12,4ºC)., Torroella de Montgrí 25,5ºC (12,4ºC)., Castell d'Aro 25,0ºC (13,9ºC).

Més dades meteorològiques d'ahir diumenge 20 de setembre del 2015 a Palamós., temperatura màxima 23,9ºC, mínima 17,7ºC (a darreres hores del dia). Estat del cel dominat pel sol, amb només 1/8 Sc passatger a primeres hores del dia i al llarg de la tarda. Estat de la mar amb mar arrissada., mar endins hi havia forta maror (onatge sig. de 1,88 metres a les 07:00h davant del cap de Begur i de 0,82 metres a les 17:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1022hPa, mínima 1018hPa. Humitat relativa màxima 75%, mínima 46%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)