Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 6 d’agost del 2015

Retalls d'història: la nevada de l'any 1895 a Palamós



La imatge que encapçala aquest article és un dels testimonis gràfics més antics que fan referència a una nevada ocorreguda a Palamós.
Es tracta de la nevada que tingué lloc el 7 de gener de l'any 1895, la qual apareix pintada en un quadre del pintor Enric Llach.
L'obra pictòrica s'anomena " Badia de Palamós després d'una nevada " i fou realitzada en oli sobre tela, amb unes mides de 28x70 cm. Actualment es pot admirar al Museu Marítim de Barcelona.

Aquella nevada va tenir lloc 11 anys després de la gran nevada del 1884 i va ser una de les més fortes dels segles XIX i XX.
Tot i que no tinc dades concretes sobre els gruixos de neu caiguda a Palamós, cal destacar que a la ciutat de Girona van caure 40 cm. Aquesta xifra fins a dia d'avui encara no ha estat igualada en aquella ciutat.

La històrica nevada va ser provocada per la formació d'una potent borrasca al davant de les costes catalanes i a la presència d'una massa d'aire polar extremadament freda a sobre nostre, amb isotermes que arribaven fins als -10ºC a 850hPa a la Catalunya Nord i de -5ºC a 850hPa a Mallorca.

Mapa sinòptic i mapa d'isotermes a 850hPa d'aquelles dates