Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 30 d’agost del 2015

28 d'agost: 39ºC de temperatura de xafogor a l'espera dels canvis

Temps assolellat i forta xafogor a la Cala Rovira el passat divendres a la tarda. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.


Abans de la devallada de temperatures que es produirà a partir del proper dimarts, el passat divendres i ahir dissabte es van caracteritzar per un temps de plena canícula. La gran humitat ambiental, producte del vent de mar, i les elevades temperatures, ens van deixar una sensació de xafogor que es va enfilar fins als 39ºC.
Aquesta calorada i la que tindrem encara durant avui diumenge i demà dilluns, serà el colofó final de l'estiu climàtic, amb la qual cosa, es pot afirmar que la tardor climàtica (setembre, octubre i novembre) s'iniciarà el proper dimarts amb aires cada cop més tardorencs.
El temps caracteritzat per unes temperatures molt més agradables no serà flor d'un dia, ja que la massa d'aire fresc que ens ha d'arribar des del Mar del Nord, restarà amb nosaltres com a mínim una setmana, amb possibilitats que s'escapin alguns ruixats o tempestes, sobretot entre el dimarts i dijous.

En els dos següents mapes es veu molt clarament el canvi que experimentaran les temperatures durant la propera setmana.
Si demà dilluns s'esperen isotermes de 21ºC a 850hPa, per la nit del dijous la temperatura a 1500 metres d'altura pot devallar 10ºC, ja que les isotermes de 21ºC seran substituïdes per isotermes de 11ºC. Això farà que les màximes es quedin entre els 22 i 25ºC, lluny dels trenta graus que s'han assolit en molts de la comarca durant els darrers dies., com és normal, la devallada de temperatures serà més destacada a l'interior que no pas a la costa.


Mapa de temperatures a 850hPa previst per demà dilluns a la tarda. Veiem com s'arribarà als 21ºC a 1540 metres d'altura.


Mapa de temperatures previst per la nit del dijous. Veiem com hi hauran isotermes de 11ºC a 1520 metres d'altura. La isoterma de 21ºC haurà anat a parar a l'interior d'Argèlia.


En referència al temps que succeït, cal mencionar que el passat divendres 28 d'agost, a Palamós es van conjurar el temps assolellat amb una temperatura màxima de 27,6ºC i una humitat relativa màxima del 95%. Aquest fet va provocar que s'arribés a una temperatura de xafogor de 39ºC a primeres hores de la tarda.
Acompanyant aquest ambient insoportable, els mateixos vents humits de component SSE i E que vàrem tenir tota la jornada, van fer aparèixer abundants núvols baixos, sobretot a primeres hores del dia.
Concretant una mica més, fins a mig matí es van observar entre 4/8 i 6/8 Cu i Sc. A partir d'aleshores el sol va lluir amb força, juntament amb entre 2/8 i 3/8 Sc i St. Amb l'arribada del migdia només aparegueren 2/8 Sc.
A la tarda es van unir alguns núvols alts 1/8 Cc i algun núvol baix passatger, amb 2/8 Sc. Cal destacar que durant el vespre es van observar alguns estrats i estratocúmuls 2/8, amb la base a només 300 metres d'alçada, ja que tapaven en forma de capell el cim del Puig Cargol (362,8 msnm).


Núvols baixos a les deu del matí del passat divendres. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.


En un altre ordre de coses, si ens fixem en les màximes registrades el passat divendres al Baix Empordà, es va poder constatar com aquestes foren entre 0,5 i 1 grau més altes de mitjana, comparades amb les del dia abans.
Els valors van oscil·lar entre els 31,8ºC de Monells, com a màxima més alta, i els 27,1ºC de Calonge-Mas Pallí, com a màxima més baixa.
Les mínimes, per la seva banda, van ser entre 1 i 2 graus més altes cap a l'interior, però a Palamós només pujà una dècima.
Els 17,0ºC de Monells es quedaren com a mínima més fresca i els 23,8ºC de Sant Feliu de Guíxols van ser la mínima més alta. Dades de Meteocat i Meteoclimatic

Màximes registrades el passat divendres 28 d'agost al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 31,8ºC (17,0ºC)., La Bisbal d'Empordà 31,6ºC (17,6ºC)., La Tallada d'Empordà 30,9ºC (18,2ºC)., Torroella de Montgrí 30,8ºC (19,9ºC)., Castell d'Aro 28,1ºC (20,5ºC).

A la resta de la demarcació gironina les màximes més altes assoliren els 32,7ºC a Girona ciutat, 32,3ºC a Anglès o els 31,8ºC de Monells.

Cal remarcar els valors de rigurós estiu que van tenir a les comarques de Ponent, amb 37,3ºC a Alcarràs, 36,8ºC a Vilanova de Segrià, 36,5ºC a Castellnou de Seana o 35,5ºC a Seròs.

Altres dades meteorològiques del passat divendres 28 d'agost del 2015 a Palamós., temperatura màxima 27,6ºC, mínima 23,2ºC. Vent de component SSE i E tot el dia, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 18 km/h SSE. Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,59 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,47 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1015hPa. Humitat relativa màxima 95%, mínima 79%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Núvols baixos del passat divendres a quarts d'onze del matí. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).