Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 14 d’agost del 2015

13 d'agost: el front deixa moltes nuvolades, però poca pluja

Cel de grop observat ahir a la tarda des de Calonge.


Per seguir amb la tradició dels darrers mesos, ahir dijous 13 d'agost, a Palamós altre cop es va poder observar el creixement de grans tempestes al costat nostre, però les pluges que portaven associades passaren de llarg, a més, el dia va ser especialment xafogós i la mínima tan sols va baixar fins a 22,9ºC, a darreres hores del dia.

Una altre vegada, tot i que el sistema frontal previst va arribar amb puntualitat, aquest va passar amb més pena que glòria., de fet, ja de bon matí les pluges prefrontals ens deixaren quatre gotes anecdòtiques. No obstant, el plat fort de les precipitacions havia d'arribar a la segona meitat de la jornada amb el creixement de potents tempestes., però com si estigués fet expressament, els ruixats més intensos van caure al damunt del mar, ja que la tempesta que es va formar a la tarda es va desplaçar cap l'est, degut al vent de ponent que bufava en altura a uns 30 nusos.

A Palamós malgrat el cel de grop que hi va haver en molts moments, acompanyat per un concert de trons lluyans, només van caure 0,8 mm al centre del nucli antic i 1,6 mm a La Fosca. Així mateix, a la resta del Baix Empordà la pluja també ser anecdòtica, amb 0,4 mm a La Bisbal d'Empordà, 0,3 mm a Monells o 0,2 mm a Calonge.


Mapa de llamps d'ahir dijous. Veiem com la tempesta de la tarda va quedar-se al damunt del mar, just al davant de la costa.


Si ens fixem més detalladament en l'estat de cel d'ahir dijous, a Palamós el dia va començar amb una sortida de sol que anava acompanyada per nombrosos gèneres nuvolosos, i esteles de condensació dels avions que ens indicaven l'arribada d'un sistema frontal, a més, l'atmosfera es veia molt carregada d'humitat i de polsim del Sàhara, un fet que va facilitar la formació de raigs crepusculars quan alguns cúmuls s'interposaren al davant del Sol.
Aquests núvols estaven constituïts per 4/8 Ci, esteles d'avions i Ac lenticularis, castellanus i floccus, juntament amb entre 3/8 i 5/8 Cu i Sc, petit ruixat inapreciable. Al llarg del matí s'obriren algunes clarianes i la nuvolositat va anar variant amb rapidesa, deixant entre 2/8 i 4/8 Ci i Ac, a més de 4/8 Cu i Sc.
A la tarda, quan arribà l'aire fred en altura, els cúmuls es desenvoluparen de forma espectacular i deixaren 7/8 Cb calvus, Cu i Sc, amb petit ruixat.

Per avui divendres la bossa d'aire fred en altura ens seguirà afectant, amb la qual cosa, es preveu que a la tarda puguin tornar a crèixer grans nuvolades i deixar algun ruixat, però degut al vent fluix de tramuntana que tindrem, altre vegada les pluges més importants cauran a sobre el mar, cap al prelitoral i interior de Girona, així com cap al sud de la Costa Brava. No obstant, les temperatures seguiran relativament fresques, en comparació amb els dies anteriors.


Sortida de sol d'ahir dijous amb núvols que assenyalaven un canvi de temps.


Raigs crepusculars observats ahir dijous al matí, degut a l'atmosfera carregada d'aerosols i als cúmuls.


Tempesta d'ahir a la tarda mirant cap a l'est des de Calonge, però va descarregar sobre el mar.


En un altre ordre de coses, si ens fixem en les temperatures màximes registrades ahir dijous al Baix Empordà, es va poder observar com aquestes van ser 1ºC més baixes de mitjana a l'interior, però a la costa van pujar 1ºC o bé es mantingueren, comparades amb les del dia abans.
Els valors van oscil·lar entre els 31,2ºC de Calonge, com a màxima més alta, i els 27,9ºC de Calonge-Mas Pallí, com a màxima més baixa.
Les mínimes, per la seva banda, van tenir lloc al final del dia, però així i tot, van ser 1ºC més altes a la major part d'estacions de l'interior., a la costa les mínimes van ser entre 1 i 3ºC més elevades.
Els 18,4ºC de Monells es quedaren com a mínima més fresca, i els 23,5ºC de Sant Feliu de Guíxols van ser la mínima més alta. Dades de Meteocat i Meteoclimatic

Màximes registrades ahir dijous al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 31,1ºC (19,2ºC)., Monells 31,0ºC (18,4ºC)., La Tallada d'Empordà 30,7ºC (19,1ºC)., Castell d'Aro 30,1ºC (22,4ºC)., Torroella de Montgrí 30,0ºC (18,8ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dijous 13 d'agost del 2015 a Palamós., temperatura màxima 28,1ºC, mínima 22,9ºC (a darreres hores del dia). Vent: fins les 19:00h vent de component S, a 10 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del NNO, a 10 km/h de mitjana. Ratxa màxima 31 km/h N. Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia marejol o maror (onatg sig. de 0,47 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,59 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1014hPa, mínima 1010hPa. Humitat relativa màxima 93%, mínima 56%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


5 fotos més de la tempesta d'ahir a la tarda i els raigs crepusculars del matí