Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 3 de juliol del 2015

2 de juliol: virga i mar de fons

Altocumulus floccus virga apreciats ahir dijous a la tarda.


Ahir dijous 2 de juliol, el pas de les restes d'un sistema frontal van fer aparèixer algunes franges de núvols mitjans, formats majoritàriament per altocúmuls i també alguns altostrats, a més, el cel es presentà blanquinós degut a la presència de pols en suspensió.

Aquesta petita variació en el temps, també ens va deixar un tipus de precipitació que es veu clarament com cau del núvol, però aquesta acaba per evaporar-se abans de tocar el terra: la virga.

Vist des de lluny, aquest fenomen és molt curiós i, fins i tot, espectacular, si es produeix coincidint amb la posta o sortida de sol o bé precipita en forma de neu.
El mecanisme de la seva formació és simple, però les conseqüències són sovint imprevisibles o, en alguns casos, fins i tot perilloses.
Generalment, quan una franja nuvolosa té les condicions físiques adequades per precipitar, les gotes d'aigua o els cristalls de neu comencen a caure.
Les gotes o flocs de neu normalment baixen cap a terra, si no, per desgràcia, no hi hauria mai pluja., no obstant, és possible que la precipitació passi a través de capes d'aire molt sec. Una vegada que la precipitació surt del núvol, si es troba amb aquestes capes sense humitat, la precipitació comença a evaporar-se (o fins i tot sublimar en cas de neu).

En aquest cas el procés d'evaporació és molt ràpid i provoca una desaparició total de la precipitació durant la caiguda. La virga pot prendre formes molt específiques, esfilagarsada o amb cues, si també apareix amb vents sostinguts.

Però cal anar amb compte, ja que quan una columna de pluja s'evapora, aquesta transmet a l'aire una gran quantitat d'energia i, per tant, provoca un refredament ràpid. Aquest refredament genera un corrent d'aire descendent molt perillós pel trànsit aeri, el qual és invisible per a algú inexpert.
El fenomen esmentat rep el nom de microrràfega, la qual provoca una variació ràpida en el tall del vent, tant en velocitat i direcció, com per generar una forta turbulència. Sobre el terreny, el fenomen es pot sentir com un canvi sobtat en la direcció del vent.


Altocumulus floccus virga vistos ahir a la tarda.


A part de la virga, l'altre novetat de la jornada va ser l'aparició de mar de fons de xaloc, la qual es pot mantenir durant avui divendres.
Entre l'anticicló que hi ha anclat sobre Itàlia i l'est d'Europa, i la baixa tèrmica del nord d'Àfrica, es va generar una configuració isobàrica que generà una marcada mar de fons de xaloc. A Palamós, com sol passar en aquests tipus de situacions, a La Fosca es va donar un marcat onatge, amb ones d'uns 0,5 metres, i forts corrents que obligaren a hissar la bandera groga de precaució al bany. No obstant, cap a les costes tarragonines l'onatge fou més marcat i en moltes platges van haver de posar bandera vermella.

Per conèixer l'estat de les platges i les incidències registrades, podeu accedir a la següent pàgina web de Protecció Civil.


Avís de bandera groga a la platja de La Fosca ahir a la tarda degut a la mar de fons.


Pel que fa a les temperatures màximes que tingueren lloc ahir dijous al Baix Empordà, aquestes en conjunt van pujar entre 1 i 2 graus, malgrat els núvols. Els 33,8ºC de Les Olives foren la màxima més alta comarcal i els 27,4ºC de Palamós van ser la màxima més baixa.
Per la banda de les mínimes, aquestes van tenir baixades d'entre 2 i 4 graus, comparades amb les del dia abans, excepte a Monells, on només baixaren 3 dècimes.
Els registres van bellugar-se entre els 16,2ºC de Monells, com a mínima més fresca, i els 21,3ºC de Calonge-Mas Pallí, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dijous 2 de juliol al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 33,5ºC (16,2ºC)., Torroella de Montgrí 33,1ºC (17,6ºC)., La Tallada d'Empordà 33,0ºC (16,8ºC)., La Bisbal d'Empordà 32,1ºC (16,5ºC)., Castell d'Aro 29,6ºC (17,6ºC).

A la resta de la demarcació gironina trobem les següents màximes, segons Meteocat:

35,2ºC a Navata., 35ºC a Girona., 35ºC a Banyoles., 35ºC a Fornells de la Selva o 34,5ºC a Vilablareix, entre d'altres.

Altres dades meteorològiques d'ahir dijous 2 de juliol del 2015 a Palamós., temperatura màxima 27,4ºC, mínima 20,8ºC. Estat del cel: a primeres hores 2/8 Ac., matí assolellat o resol, amb entre 3/8 i 4/8 Ac., tarda amb 4/8 o 5/8 Ac floccus i Ac undulatus, i As., vespre 6/8 Ac i As, pols en suspensió i capvespre rogenc. Vent: fins les 08:00h va bufar vent del NO, a 2/5 km/h de mitjana., a  partir de llavors vent del E, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vent de direcció variable, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 22:00h vent del OSO, a 5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 24 km/h ESE. Estat de la mar amb un xic de maror, ones de 0,5 metres, mar de fons del SE., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,7 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,59 metres a les 20:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1022hPa, mínima 1018hPa. Humitat relativa màxima 91%, mínima 50%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Virga observada ahir a la tarda.


Capvespre d'ahir dijous amb pols sahariana i núvols mitjans.