Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 2 de juny del 2015

L'estiu climàtic comença amb sol i mar plana

Sol i mar plana ahir dilluns al migdia. Foto mostrada a " El Tiempo de TVE ".


Ahir dilluns 1 de juny, a Palamós van entrar en escena tots els actors protagonistes de l'estiu, amb sol i platges plenes de banyistes a la costa, però amb alguns ruixats i tempestes de tarda cap al Pirineu i Prepirineu.

Tal com podeu veure al recull de fotos realitzades ahir al migdia a La Fosca, a la costa es respirava un ambient típic d'estiu, no obstant, a la llunyia, mirant cap al nord, l'energia alliberada per l'escalfament del sòl, la presència d'un pantà baromètric i l'efecte orogràfic, feien crèixer amb força els núvols d'evolució fins a convertir-los en tempestes, les quals, es desplaçaren molt desgastades cap a d'altres punts de Girona, deixant alguns núvols i febles precipitacions.
En aquest sentit, trobem que a la zona de Romanyà de la Selva, durant la tarda, van caure quatre gotes sense arribar a mullar el terra.

Dades de precipitació d'ahir dilluns a Girona, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Tregurà 13,2 mm., Molló 8,3 mm., Olot 7,8 mm., Sant Feliu de Pallerols 4,6 mm., Anglès 3,5 mm., Vilobí d'Onyar 1,7 mm., Navata 1,2 mm.

A la costa, la bonança ens deixà la mar plana com un mirall al matí i al migdia, malgrat tot, a partir de les quatre de la tarda va entrar de vent de garbí i es va aixecar marejol. Mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,23 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,23 metres a les 18:00h).


Ambient d'estiu ahir al migdia a La Fosca, amb molts banyistes i mar plana cristal·lina.


Altocúmuls apareguts ahir dilluns al matí. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).


Pel que fa a les temperatures màximes que tingueren lloc ahir dilluns al Baix Empordà, aquestes van ser entre 2 i 3 graus més altes a la majoria d'estacions, amb l'excepció de La Tallada d'Empordà i a Torroella de Montgrí, ja que allí tan sols foren algunes més dècimes altes, comparades amb les registrades el dia anterior.
Els 28,9ºC de Monells van ser la màxima més elevada, per contra, els 22,3ºC de Palamós-La Fosca foren la màxima menys càlida.
Per la banda de les mínimes, aquestes van ser entre 2 i 4 graus més altes que les dia abans., en aquest sentit, els registres van bellugar-se entre els 14,1ºC de Monells i de La Tallada d'Empordà, com a mínimes més baixes, i els 17,7ºC de Palamós, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dilluns 1 de juny al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 28,9ºC (14,1ºC)., La Bisbal d'Empordà 27,9ºC (14,5ºC)., La Tallada d'Empordà 26,4ºC (14,1ºC)., Torroella de Montgrí 25,8ºC (14,4ºC)., Castell d'Aro 25,7ºC (16,4ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dilluns 1 de juny del 2015 a Palamós., temperatura màxima 23,6ºC, mínima 17,7ºC. Vent: fins les 08:00h vent del SO i O, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del ESE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 16:00h vent del SSO, a 15 km/h de mitjana. Estat del cel a 1ª hora amb 4/8 Ci i 4/8 Ac., matí amb 2/8 Ac., migdia 3/8 Ci, 2/8 Ac i 2/8 St., tarda 4/8 Ci i esteles d'avions., vespre amb 5/8 Ac virga. Pressió atmosfèrica màxima 1019hPa, mínima 1017hPa. Humitat relativa màxima 87%, mínima 56%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Mar plana i transparent ahir dilluns al migdia.