Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 15 de juny del 2015

Les figures de Lichtenberg: els tatuatges dels llamps



Tot i la perillositat que representa el fet que et caigui un llamp a sobre, a vegades això també dóna lloc a efectes molt curiosos sobre el nostre cos, com per exemple una mena de tatuatges coneguts com a "figures de Lichtenberg".

Les figures de Lichtenberg poden aparèixer, entre d'altres llocs, a sobre la pell de les persones que hagin sigut víctimes d'un llamp.
Són vermelloses, amb patrons en forma de falguera, i poden persistir durant hores o dies. També, per als metges forenses, són un indicador que ajuda a determinar la causa de la mort.
Les figures de Lichtenberg que apareixen sobre persones, a vegades s'anomenen "flors del llamp", i es creu que són causades per la ruptura dels vasos capil·lars que hi han a sota de la pell, a causa del pas d'una elevada corrent elèctrica provinent de la descàrrega del llamp, per les ones de xoc del so, o pel poderós flaix lluminós.
La caiguda d'un llamp també pot produir una gran figura de Lichtenberg sobre l'herba, a la zona que envolta el punt d'impacte. A vegades apareixen en els camps de golf o en prats, a més, també poden crear-se fulgurites, quan la intensa calor produït pel corrent elèctric del llamp fon la sorra o la terra del sòl i forma tubs vitrificats.