Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 30 de juny del 2015

Aquesta nit nova conjunció planetària



Les darreres nits, si us hi heu fixat, s'han tornat a observar els planetes Júpiter i Venus com dos estels molt junts i especialment billants, mirant cap a l'oest.
Aquest mes de juny s'ha produït un autèntic ball entre aquests dos planetes i el nostre satèl·lit, un moviment que no vol acabar-se.
La propera nit està previst que els dos planetes arribin al seu màxim acostament, amb una separació angular menor que la mida d'un diàmetre lunar.
Aquesta conjunció astronòmica tan particular es produirà a les 06:00 hores de l'1 de juliol, però el millor moment per observar l'esdeveniment serà avui al vespre i fins al voltant de les 22.30h, quan Júpiter i Venus semblaran unir-se en un sol estel brillant.

Per observar l'esdeveniment no es necessitarà cap eina i es veurà molt bé a simple vista, degut a la gran brillantor de Venus, l'estrella més brillant al cel, amb una magnitud -4,1.
La proximitat dels dos planetes serà un efecte de perspectiva: Venus es troba a uns 80 milions de quilòmetres de la Terra i Júpiter a més de 904 milions quilòmetres.
Les conjuncions entre Júpiter i Venus no són un fet estrany, a causa de la inclinació de la seva òrbita: des de l'agost del 2014 fins a l'octubre del 2015 aquesta conjunció es durà a terme 3 vegades.

I apunteu la següent data: l'any que ve,  el 27 d'agost del 2016, es preveu que estiguin separats per només 0,06 graus, és a dir, pràcticament solapats.