Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 10 de juny del 2015

9 de juny: mínima tropical i ruixat matinal

Nuvolades, però amb sol a la platja, ahir dimarts al migdia. Foto mostrada a Meteocat tv.


Tal com es preveia, ahir dimarts 9 de juny, la jornada va estar marcada per una manifesta inestabilitat atmosfèrica.
El fort gradient tèrmic entre l'aire calent que hi havia en superfície i el pas d'una petita bossa d'aire fred en altura, va fer crèixer grans núvols de desenvolupament vertical que descarregaren ruixats intensos i molt irregulars, en nombroses localitats de la demarcació gironina.
A Palamós, aquesta situació ens va deixar una tempesta cap a les nou del matí, la qual descarregà un ruixat breu, però intens, amb un total de 3 mm recollits al centre del nucli antic. Tot i ser una quantitat gairebé irrisòria, cal tenir present que feia 20 dies que no plovia (des del passat 20 de maig).

Altres dades de precipitació d'ahir dimarts al Baix Empordà, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Calonge-Mas Pallí 8,6 mm., Castell d'Aro 2,5 mm., Calonge 2,2 mm., Verges 1,6 mm., Palafrugell 0,4 mm.

Per les properes jornades s'espera que les precipitacions més importants segueixin esquivant la costa, ja que els mecanismes que afavoreixen els creixement dels núvols de desenvolupament vertical, queden deshabilitats degut a l'efecte termorregulador de l'aigua fresca del mar, a la manca d'un relleu destacable i al fet que la bossa d'aire fred més activa es queda cap a l'oest del país.
A Palamós, no és descartable que de cares al divendres puguin caure quatre gotes més degut al pas de les restes d'un front.

L'altre protagonista de la jornada d'ahir dimarts va ser la forta xafogor imperant, juntament amb l'aparició de la primera nit tropical que ens deixà 20,5ºC de mínima, encara que al final de la jornada es va baixar fins als 19,7ºC.


Sol a la platja, però amb tempestes i encluses mirant cap a l'horitzó oest ahir dimarts al migdia.


Mentre a la costa es podia gaudir d'un ambient assolellat i d'una mar plana com un mirall, a la llunyania es podien observar grans encluses de tempesta, així com el creixement de magestuosos cúmuls, com a símptoma que cap a l'interior descarregaven forts ruixats, però amb efectes molt dispars, ja que en un lloc podia caure fort i a pocs quilòmetres no ploure o caure quatre gotes.

Algunes dades de precipitació caiguda ahir dimarts a la resta de Girona, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Sant Feliu de Pallerols 26,4 mm., Grèixer 23,4 mm., Llagostera-Mont Rei 19,0 mm., Guils de Cerdanya 17,0 mm., Olot 16,6 mm., Sant Pau de Segúries 15,7 mm., Molló 14,0 mm., Santa Pau 12,0 mm., Cabanes 9,9 mm., Planoles 9,4 mm., Sant Hilari Sacalm 9,2 mm., Espolla 7,1 mm., Roses 3,8 mm.


Mapa de llamps d'ahir dimarts. Veiem activitat elèctrica al voltant de Palamós. 


Mar plana ahir al migdia i barca de pesca.


Pel que fa a les temperatures màximes que tingueren lloc ahir dimarts al Baix Empordà, aquestes van ser entre 2 i 3 graus més baixes, en comparació amb les del dia anterior, amb els 30,1ºC de Monells, com a màxima més alta i els 24,4ºC de Palamós-La Fosca, com a màxima més baixa.
Per la banda de les mínimes, aquestes van ser un grau més elevades cap la costa, en comparació amb les del dia abans, i fins a tres graus més altes a la zona interior.
Els 17,8ºC de Castell d'Aro foren la mínima més fresca, en canvi, els 20,5ºC de Palafrugell o de Palamós mateix es quedaren com a mínimes més càlides. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dimarts 9 de juny al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 30,1ºC (17,9ºC)., La Bisbal d'Empordà 29,9ºC (18,2ºC)., La Tallada d'Empordà 29,2ºC (18,3ºC)., Castell d'Aro 25,8ºC (17,8ºC)., Torroella de Montgrí 27,2ºC (18,8ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimarts 9 de juny del 2015 a Palamós., temperatura màxima 24,6ºC, mínima 20,5ºC. Estat del cel: primeres hores Cb i Cu 7/8 amb ruixat., matí de cel serè i Cb a l'horitzó oest., migdia 3/8 Ac i Cu, però amb enclusa de tempesta cap a l'oest i Cu., tarda de sol i 2/8 Ci i Ac., vespre enclusa amb 4/8 Ci i As. Vent: fins les 11:00h vent de direcció variable, a 2 km/h de mitjana i estones de calma., a partir de llavors vent de component ESE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 15:00h vent del SSO, a 10/15 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 26 km/h SSO. Estat de la mar amb mar plana o arrissada al matí i al migdia, un xic de marejol a la tarda., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,47 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,35 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1015hPa, mínima 1013hPa. Humitat relativa màxima 88%, mínima 62%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


3 fotos més d'ahir dimarts, amb nuvolades, encluses i mar plana