Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 13 de maig del 2015

La setmana comença amb sol i boira

Palamós envoltat de boira ahir dimarts a primera hora del dia. Foto mostrada a l'Espai del Temps de TV3, al temps del canal 3/24 i al programa Els Matins de TV3 (minut 1:09:24).


Els dos primers dies d'aquesta setmana han tingut un patró atmosfèric molt similar que ens ha deixat un temps bàsicament assolellat, però també han aparegut nombrosos bancs de boira, especialment durant els matins.
Aquests bancs de boira d'advecció, com és habitual, han canviat el paisatge que ens és més familiar de forma radical, alhora que dificultaven de manera important la navegació, obligant a la flota pesquera a fer ús dels llums de senyalització, dels aparells de radar i de les ràdios per tal de no tenir algun ensurt.

En un altre ordre de coses, entre avui dimecres i demà a la tarda està previst que encara ens puguin visitar bancs de boira en qualsevol moment del dia, no obstant, a partir del vespre/nit de demà dijous entrarà vent de tramuntana que esbandirà les boires.
A tot això cal afegir-hi la notable baixada de temperatures que tindrem aquest divendres, amb possibilitats clares que puguin caure alguns ruixats. Hem de tenir present que avui dimecres i demà dijous s'esperen isotermes de 24ºC a 850hPa a sobre nostre, per contra, el front fred que ens creuarà durant la matinada del dijous, escombrarà la bombolla d'aire càlid i ens portarà aires més frescos amb isotermes que poden devallar fins als 6ºC a 850hPa.
Això es traduirà en una devallada significativa dels termòmetres cap a l'interior de Girona, però el canvi serà menys destacat a la costa.


Boira d'ahir dimarts al matí captada des del satèl·lit.


Parlant del temps passat, ahir dimarts 12 de maig, a Palamós el dia va començar amb boira espessa que reduïa la visibilitat de forma molt important a partir dels 100 metres, amb entre 6/8 i 8/8 St, a més, l'obertura de clarianes deixava veure que en capes altes hi havien 5/8 Ci, Cs i esteles d'avions. A tot això cal afegir-hi la presència de molta rosada.
Aquests bancs de boira d'advecció es van anar quedant a sobre el mar amb el pas de les hores, fins a deixar un temps assolellat, però la boira encara van fer alguna incursió en terra al voltant del migdia amb 4/8 St, juntament amb 3/8 Ci, Cs i esteles d'avions.
A partir del migdia va quedar el cel asserenat i a la tarda tan sols van passar alguns núvols baixos passatgers, amb 3/8 St, amb bancs de boira mar endins.


Boira d'ahir al matí. Foto mostrada al temps de l'Informatiu de TVE Catalunya.


Pel que fa a les temperatures màximes que tingueren lloc ahir dimarts al Baix Empordà, aquestes van ser 2 graus més altes en alguns punts, com a Torroella de Montgrí, però en d'altres baixaren lleugerament, com és el cas de La Bisbal d'Empordà.
Els 27,3ºC de Les Olives foren la màxima més alta, en canvi, els 20,7ºC de Calonge-Mas Pallí van ser la màxima més curta.
Per la banda de les mínimes, aquestes van ser entre 2 i 5 graus més elevades de mitjana cap a l'interior, però a la costa baixaren 1 o 2 graus, amb els 9,2ºC de Castell d'Aro, com a mínima més freda, i els 15,3ºC de Verges, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dimarts 12 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 26,6ºC (12,1ºC)., La Tallada d'Empordà 26,3ºC (15,0ºC)., La Bisbal d'Empordà 26,0ºC (12,7ºC)., Torroella de Montgrí 25,2ºC (14,5ºC)., Castell d'Aro 22,1ºC (9,2ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimarts 12 de maig del 2015 a Palamós., temperatura màxima 21,6ºC, mínima 13,0ºC. Fins les 09:00h vent del NO a 2/5 km/h de mitjana i estones de calma., a partir de llavors vent de component E, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 14:00h vent del S, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 21:00h vent de direcció variable a 2 km/h o calma. Ratxa màxima de vent 26 km/h SSO. Estat de la mar amb mar arrissada., mar endins hi havia marejol o maror (onatge sig. de 0,23 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,35 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1024hPa, mínima 1021hPa. Humitat relativa màxima 96%, mínima 79%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Recull fotogràfic d'ahir dimarts amb temps emboirat al matí


Mar de boira des del mirador de Cap Gros ahir dimarts al matí. Al fons veiem el Puig del Terme (140 msnm) sobresortint de la boira. Més amunt es veuen núvols alts.


Palamós i mar de boira ahir al matí. Foto mostrada a El Tiempo de TVE i al temps del Telenotícies Comarques de TV3.


Banc de boira sobre el mar ahir al matí.


Barques de pesca entre la boira. Observeu com el bou i el llaüt porten llums de senyalització.


Pineda entre la boira.