Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 9 de maig del 2015

8 de maig: garbí matinal i nuvolades de tarda

El cel amenaçador que hi havia ahir al vespre a l'Estartit. Font: càmera del temps de TV3.


Tal com es preveia, ahir divendres 8 de maig, els dos fets més destacats de l'actualitat meteorològica van ser el vent de garbí i el creixement d'algunes nuvolades de tarda.
Degut al pas d'una línia d'inestabilitat, associada a un petit embossament d'aire fred en altura, a partir del migdia es van disparar els mecanismes que fan possible la convecció de les masses d'aire que involucra la transferència d'enormes quantitats de calor.
Aquesta és la responsable de la formació de núvols de gran desenvolupament vertical., per exemple, Cumulus congestus i, sobretot, Cumulonimbus portadors de tempestes elèctriques i de grans xàfecs.

Les nuvolades de l'interior de Girona, especialment les del Pirineu i les Alberes, acabaren en alguns focus tempestuosos que descarregaren ruixats de forma local, amb els 16,1 mm de Molló com a registre més destacat.
Aquestes nuvolades es desplaçaren fins a la mateixa línia de la costa, però només deixaren 0,2 mm a Roses i a Castelló d'Empúries.
Altres dades de precipitació d'ahir divendres a les comarques gironines van ser els 1,8 mm de Cabanes, 1 mm a Navata o 0,6 mm a Figueres i a Malniu.

A la nostre zona més immediata, ahir a la tarda s'observà la caiguda d'alguna gota anecdòtica cap a Romanyà de la Selva o a Calonge.


Mapa de llamps d'ahir divendres. S'observa aparat elèctric al nord de la demarcació.


Cúmuls vistos ahir divendres a primeres hores de la tarda mirant cap a l'oest. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)


A Palamós, a part de l'arribada d'alguns cúmuls inofensius al llarg de la tarda/vespre, el veritable protagonista va ser el vent de garbí que va bufar al matí.
El vent, amb component SSO, ja va començar a bufar durant la matinada i va durar fins les 15:00h, a uns 15/20 km/h de mitjana, amb una ratxa màxima de 48 km/h. A partir de les 15:00h, el vent va girar a component ENE, a 5 km/h de mitjana, i a partir de les 22:00h hi hagué vent de direcció variable, a 2 km/h o calma.

En un altre ordre de coses, si ens fixem en les màximes registrades ahir divendres al Baix Empordà, es va poder constatar com aquestes foren 3 graus més altes de mitjana cap a l'interior, comparades amb les del dia abans, però a la costa només pujaren algunes dècimes.
Els valors van oscil·lar entre els 28,2ºC de Monells, com a màxima més alta, i els 20,2ºC de Palamós-La Fosca, com a màxima més baixa.
Les mínimes, per la seva banda, van ser entre 2 i 4 graus més altes, però a Palamós restà sense canvis. Els 10,0ºC de Castell d'Aro foren la mínima més freda i els 15,6ºC de Sant Feliu de Guíxols van ser la mínima més alta. Dades de Meteocat i Meteoclimatic

Màximes registrades ahir divendres 8 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 28,2ºC (11,2ºC)., La Bisbal d'Empordà 27,0ºC (11,4ºC)., La Tallada d'Empordà 26,4ºC (10,1ºC)., Torroella de Montgrí 25,0ºC (11,5ºC)., Castell d'Aro 21,7ºC (10,0ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir divendres 8 de maig del 2015 a Palamós., temperatura màxima 20,4ºC, mínima 15,4ºC. Estat del cel:  1ª hora del dia amb 1/8 Cu i Sc., matí asserenat, però a partir del migdia aparició de Cu mirant cap a l'oest, 3/8., a la tarda arribada de Cu i Sc 4/8 o 5/8. Estat de la mar amb maror al matí i marejol o mar arrissada a la tarda., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,94 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,59 metres a les 20:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1021hPa, mínima 1013hPa. Humitat relativa màxima 88%, mínima 69%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Temps assolellat a primeres hores de la tarda i aparició d'alguns cúmuls cap a l'oest. Font: càmera web de Sant Antoni de Calonge.