Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 23 de maig del 2015

21 i 22 de maig: dies lluminosos i ventosos

El dia lluminós d'ahir divendres a la zona de s'Alguer-Pineda d'en Gori amb ginesta florida.


Les dues darreres jornades han tingut com a denominador comú la presència del sol, juntament amb un vent que ha fet una neteja extraordinària de l'atmosfera, provocant que els nostres paisatges hagin lluït de forma notòria.

Si ens fixem en el temps que vàrem tenir ahir divendres 22 de maig, tal com podeu veure a la imatge superior i a les de més avall, aquest va estar marcat per una visibilitat i una lluminositat esplèndides.
Aquesta exacte combinació ens feia enlluernar de la bellesa que representa la unió entre els diferents tons blavosos del nostre estimat Mediterrani, amb el groc aurífic de les ginesteres, talment com si fos una al·legoria a la bandera de Palamós i a l'himne del club degà de Catalunya.

A part d'abraçar els paisatges bucòlics de la costa palamosina, el vent va deixar-nos una curiositat molt notable.
El vent de component NNO que havia estat bufant de manera persistent fins les 14:00h, a uns 20 km/h de mitjana, va deixar pas de forma sobtada i inesperada (en qüestió de pocs minuts) a una entrada del vent conegut com a " garbí de ràbia ".
Aquest canvi sobtat en la direcció del vent o gir de 180º, es tractà d'una mena de ratxa sobtada que pot arribar a ocasionar algun maldecap a les embarcacions de petita eslora, especialment en el cas dels velers.
El vent del SSO va bufar a uns 20 km/h de mitjana entre les 14:00h i les 20:00h. A partir d'aleshores va tornar a entrar vent del NNO, a uns 10/15 km/h de mitjana. La ratxa màxima de vent, però, va ser de 58 km/h, component NNO.


Magnífica estampa de la Platja de La Fosca ahir al migdia, amb una combinació de tons blavosos entre la mar i el cel. Foto destrossada al principi de l'Espai del Temps de TV3.


En un altre ordre de coses, si ens fixem en les màximes registrades ahir divendres al Baix Empordà, es va poder constatar com aquestes foren entre 1 i 3 graus més altes de mitjana comparades amb les del dia abans.
Els valors van oscil·lar entre els 24,1ºC de Monells, com a màxima més alta, i els 20,8ºC de Sant Feliu de Guíxols, com a màxima més baixa.
Les mínimes, per la seva banda, van ser entre 1 i 2 graus més altes en alguns punts i en d'altres restaren sense canvis, amb els 5,6ºC de Monells, com a mínima més freda, i els 14,8ºC de Verges, com a mínima més alta. Dades de Meteocat i Meteoclimatic

Màximes registrades ahir divendres 22 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 24,1ºC (5,6ºC)., La Tallada d'Empordà 24,0ºC (14,0ºC)., La Bisbal d'Empordà 23,9ºC (8,4ºC)., Castell d'Aro 23,5ºC (9,2ºC)., Torroella de Montgrí 23,2ºC (14,4ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir divendres 22 de maig del 2015 a Palamós., temperatura màxima 21,9ºC, mínima 14,4ºC. Estat del cel serè al matí, aparició de Cu a partir del migdia, amb tan sols 1/8., al vespre 2/8 Ac. Estat de la mar amb mar arrissada al matí i maror a partir de les 14:30h, amb molts blancalls., mar endins hi havia maregassa o forta maror (onatge sig. de 2,7 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 2,1 metres a les 20:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1023hPa, mínima 1017hPa. Humitat relativa màxima 70%, mínima 22%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


3 fotos més del migdia radiant d'ahir divendres











Per acabar el resum meteorològic, cal esmentar que el passat dijous 21 de maig, el temps assolellat que hi va haver va fer pujar les temperatures de forma clara al migdia, tot i que de matinada i a primeres hores del dia, l'ambient encara notava la inèrcia de la baixada de temperatures experimentada el dia anterior.
L'escalfament diürn, en contrast amb la mica d'aire fred que encara restava en altura, va fer crèixer alguns cúmuls inofensius a partir del migdia, els quals no van anar a més, degut a la presència de tramuntana al matí i al vespre.
En total, després d'un matí asserenat, van aparèixer entre 2/8 i 3/8 Cu al migdia i a la tarda, amb només 1/8 Cu al vespre.



Creixement de cúmuls a sobre Calonge el dijous a la tarda.


Si ens fixem en les màximes registrades el passat dijous al Baix Empordà, es va poder constatar com aquestes van pujar entre 2 i 4 graus, comparades amb les del dia anterior.
Els valors van oscil·lar entre els 23,0ºC de Monells, com a màxima més alta, i els 18,4ºC de Sant Feliu de Guíxols, com a màxima més baixa.
Les mínimes, per la seva banda, van tenir comportaments antagònics segons l'estació, depenent si hi tocava o no el vent., per exemple, a Monells va ser quasi 4 graus més baixa, però a Torroella de Montgrí va ser 2 graus més alta.
Els 6,1ºC de Monells es quedaren com a mínima més freda, i els 12,8ºC de Torroella de Montgrí foren la mínima més elevada. Dades de Meteocat i Meteoclimatic

Màximes registrades el passat dijous 21 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 23,0ºC (6,1ºC)., La Bisbal d'Empordà 22,4ºC (8,0ºC)., La Tallada d'Empordà 22,1ºC (11,5ºC)., Torroella de Montgrí 21,4ºC (12,8ºC)., Castell d'Aro 19,9ºC (8,4ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dijous 21 de maig del 2015 a Palamós., temperatura màxima 19,3ºC, mínima 11,7ºC. Vent del NNO i NO fins les 13:00h, a 20/25 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del SSO, a 15/20 km/h de mitjana., a partir de les 20:30 h vent del NNO, a 25/30 km/h de mitjana. Ratxa màxima 63 km/h N. Estat de la mar amb marejol al matí i un xic de maror al migdia/tarda., mar endins hi havia maregassa (onatge sig. de 3,16 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 2,81 metres a les 20:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1023hPa, mínima 1020hPa. Humitat relativa màxima 82%, mínima 31%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Creixement de cúmuls a sobre Calonge el dijous a la tarda.