Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 29 d’abril del 2015

L'erupció del volcà Calbuco vista des de l'Estació Espacial Internacional




L'astronauta de l'Agència Espacial Europea, Samantha Cristoforetti, va poder veure i fotografiar l'erupció del volcà Calbuco el passat 22 d'abril des de l'Estació Espacial Internacional, situada a 360 quilòmetres de la superfície terrestre.

Segons l'astronauta, " em va cridar l'atenció una ombra fosca que s'estenia per sobre del nostre planeta i ho vaig relacionar amb el núvol de cendres del volcà Calbuco. "

Actualment ja s'han emès 210 milions de metres cúbics de cendra, una dada molt considerable si tenim en compte que cada metre cúbic són prop d'una tona de material volcànic.

El primer pols eruptiu es va produir el dimecres 22 d'abril, a les 18:05 hores, amb una durada d'una hora i mitja, i va presentar una columna eruptiva que arribà a 16 quilòmetres d'altura, amb una dispersió de les cendres preferentment cap al nord-est. El volum estimat de les cendres associades a aquest primer pols arriba als 40 milions de metres cúbics.

Hores més tard, a la mitjanit i després d'un període de relativa calma, s'inicià un segon pols eruptiu de major energia, amb una columna eruptiva de 17 quilòmetres d'altura i 6 hores de durada.
La dispersió va ser novament en direcció nord-est, amb vents en altura que transportaven la fracció fina cap al nord. El volum estimat aquesta vegada va ser més gran: 170 milions de metres cúbics.