Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 9 d’abril del 2015

8 d'abril: garbí fresc amb sol i anticicló

Minves i el temps assolellat d'ahir dimecres amb vent de garbí.


Ahir dimecres 8 d'abril, la configuració sinòptica, amb una pertorbació a l'oest de la península i un extens i potent anticicló abraçant bona part d'Europa, va permetre l'aparició d'un marcat flux de component sud.
Com succeeix de forma recurrent en aquesta època de l'any, el fet que l'aigua del Mediterrani encara sigui força freda, amb una temperatura actual que oscil·la entre els 13ºC i 14ºC, va fer que el vent de mar fos notablement fresc, propiciant un ambient desagradable.

Juntament amb aquest vent fresc, cal destacar que el matí també va ser especialment fred degut a dos factors. El primer factor l'hem d'anar a trobar en el fet que actualment els nostres rellotges van dues hores avançats, en comparació amb l'horari solar. Això fa que a les 09:00h del matí en realitat haurien de ser les 07:00h del matí., aquest fet, unit a la forta baixada de temperatures que hi hagut durant les darreres nits, fa que la temperatura trigui molt a pujar.

D'altre banda, segons els registres de l'estació meteorològica del nucli antic de Palamós, el vent es va mantenir en calma o va bufar de component O i SO, a només 2 km/h de mitjana fins les 08:00h. A partir d'aleshores va entrar vent de component S, a 15/20 km/h de mitjana.
El vent es va anar reforçant i de les 16:00h en endavant va estar bufant vent del SSO, a 20 km/h de mitjana, amb una ratxa màxima de 44 km/h a La Fosca i de 40 km/h al centre del nucli antic.


Veler navegant amb vent de garbí i tràngol ahir al migdia.


Malgrat el tràngol aixecat pel vent de garbí, en els racons arrecerats de l'onatge es podia veure clarament els efectes de les altes pressions en forma de minves, les quals deixaven al descobert les algues més superficials.

Com podeu veure, tot i la presència de l'anticicló, la meteorologia va estar farcida de fenòmens interessants i molt remarcables, com el que va succeir amb les temperatures mínimes.
Degut al cel serè, la manca de vent i els aires freds que entraren els darrers dies, la nit va ser especialment freda, talment com si es tractés de ple l'hivern, amb mínimes negatives a tot el prelitoral gironí.
Els valors es van desplomar fins als -3ºC de Vilobí d'Onyar, -1,8ºC a Fornells de la Selva, -1,1ºC a Cabanes, -0,8ºC a Vilablareix, -0,6ºC a Anglès o 0,0ºC a Cassà de la Selva.

D'altre banda, les temperatures màximes que tingueren lloc ahir dimecres al Baix Empordà, van ser entre 2 i 3 graus més altes de mitjana cap a l'interior, perqué el vent de garbí hi arribà un xic reescalfat., no obstant, a la costa el vent era més fresc i les màximes no van tenir canvis, si les comparem amb les del dia anterior.
La màxima més alta va registrar 19,9ºC a Les Olives, per contra, la màxima més curta foren els 14,9ºC de Calonge-Mas Pallí.
Per la banda de les mínimes, trobem que aquestes van pujar un grau en línies generals, respecte el dia abans. Els registres van oscil·lar entre els 0,6ºC de Monells, com a mínima més freda, i els 9,4ºC de Sant Feliu de Guíxols, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dimecres 8 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 19,0ºC (1,7ºC)., La Tallada d'Empordà 18,9ºC (1,1ºC)., Monells 18,8ºC (0,6ºC)., Torroella de Montgrí 17,5ºC (2,2ºC)., Castell d'Aro 15,8ºC (1,2ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimecres 8 d'abril del 2015 a Palamós., temperatura màxima 15,9ºC, mínima 8,2ºC. Estat del cel asserenat. Estat de la mar amb maror (ones d'entre 0,5/1 metre)., mar endins també hi havia maror (onatge sig. de 0,7 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 1,05 metres a les 19:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1031hPa, mínima 1027hPa. Humitat relativa màxima 79%, mínima 40%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


2 fotos més d'ahir dimecres amb cel serè, tràngol i vent del sud