Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 6 d’abril del 2015

5 d'abril: torna el sol primaveral, però amb tramuntana fresca

Cel serè i camp florit ahir a la tarda al paratge Vila-romà.


Ahir Diumenge de Resurrecció, tot i el temps assolellat que vàrem tenir a Palamós, el dia es va presentar força fresc degut al marcat flux del nord que portà aires més freds de Centreuropa.
El vent fresc de tramuntana va assolir una ratxa màxima de 52 km/h a la vila palamosina i va estar bufant de forma moderada durant les hores centrals, amb la qual cosa, la imatge que obre aquest article pot enganyar una mica a la vista, ja que l'ambient no era gaire agradable degut al vent fresc i a una màxima que tan sols s'enfilà fins als 16ºC.

Aquest vent de tramuntana va registrar les següents ratxes màximes a l'Empordà:

Portbou 98 km/h., La Jonquera 80 km/h., Llers 75 km/h., Figueres 74 km/h., Roses 71 km/h., Sant Pere Pescador 61 km/h., Palafrugell 60 km/h.

Per les immediates hores es preveu que la tramuntana fresca segueixi bufant de manera moderada en el nostre sector costaner, no obstant, amb el pas de les hores anirà afluixant fins a desaparèixer de cares al vespre. Això ocasionarà que les mínimes de demà dimarts puguin ser més fredes que les d'avui dilluns.
Atenció, ja que demà dimarts la tramuntana pot reforçar-se clarament al llarg del matí/migdia, fins arribar als 25/30 km/h de mitjana, amb algun cop fort d'entre 60/70 km/h.
Aquesta nova tramuntanada no sembla que hagi de durar gaires hores, ja que al llarg del vespre/nit de dimarts a dimecres, el vent desapareixarà i obrirà pas a un dimecres dominat pel vent del sud, a 15/20 km/h de mitjana.

Canviant de tema, si ens fixem en les temperatures màximes registrades ahir diumenge al Baix Empordà, es va poder observar com aquestes van ser entre 1 i 2 graus més baixes en conjunt, comparades amb les del dia abans, tot i el temps assolellat que hi va haver.
Els valors van oscil·lar entre els 18,4ºC de La Tallada d'Empordà o de La Bisbal d'Empordà, com a màximes més altes, i els 15,3ºC de Palafrugell, com a màxima més baixa.
Les mínimes, per la seva banda, van ser entre 1 i 3 graus més baixes de mitjana, respecte el dia precedent, però a Palamós restà sense canvis.
Els 6,4ºC de Monells es quedaren com a mínima més freda, i els 11,3ºC de Sant Feliu de Guíxols van ser la mínima més alta. Dades de Meteocat i Meteoclimatic

Màximes registrades ahir diumenge 5 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 18,4ºC (7,8ºC)., La Bisbal d'Empordà 18,4ºC (7,8ºC)., Monells 17,7ºC (6,4ºC)., Castell d'Aro 16,4ºC (7,5ºC)., Torroella de Montgrí 16,4ºC (6,5ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 5 d'abril del 2015 a Palamós., temperatura màxima 15,9ºC, mínima 10,9ºC. Estat del cel dominat pel sol al matí i a la tarda., excepte a primeres hores del dia on hi hagueren 6/8 Cu i Sc., matí assolellat amb 3/8 o 4/8 Cu i Sc., tarda asserenada a la nostre vertical, no obstant, al vespre mirant cap a l'horitzó oest es veia el cel tapat per Sc. Vent amb predomini del component N, a 10 km/h de mitjana fins les 12:00h., a partir de llavors vent de tramuntana a 20/25 km/h de mitjana., a partir de les 17:00h vent del N i NO, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima 52 km/h N. Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia maregassa o forta maror (onatg sig. de 2,93 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 1,52 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1014hPa, mínima 1010hPa. Humitat relativa màxima 85%, mínima 34%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)