Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 28 d’abril del 2015

27 d'abril: tempesta matinal i capvespre encès

Cel ennuvolat i ullada de sol ahir dilluns a primera hora. Foto mostra al temps del Telenotícies Comarques de TV3 i al temps de l'Informatiu de TVE Catalunya (minut 02:31).


Ahir dilluns 27 d'abril, tal com es preveia, a Palamós la jornada va estar marcada per una forta inestabilitat atmosfèrica, especialment durant el matí/migdia i primeres hores de la tarda.
Degut a la presència d'una pertorbació situada al damunt del Golf de Lleó, associada amb un important embossament d'aire fred en altura, i a la formació d'una zona de convergència de vents a l'Empordà i zones adjacents, els núvols convectius van poder crèixer amb força, fins a desencadenar ruixats i tempestes a tota la comarca baixempordanesa.
A Palamós, aquesta situació va deixar-nos una tempesta molt sorollosa a quarts de dotze del migdia, la qual descarregà alguns ruixats intensos i estones de pluja més pausada, amb un total de 8,0 mm recollits al centre del nucli antic o 7,8 mm a La Fosca.

Cal destacar que la tempesta es va formar al damunt de les Gavarres i va anar baixant cap a la població veïna de Calonge, provinent del coll de la Ganga. Degut a la confluència de dues masses d'aire de tipologia i direcció diferents, amb una provinent del mar carregada d'humitat de component S i una altre amb component N provinent de l'interior, la tempesta es reforçà i descarregà amb molta intensitat, deixant fins a 45,5 mm en 20 minuts (de les 11:40 a les 12:00h)., amb la qual cosa, els carrers de Sa Bardissa van baixar plens d'aigua, així com les rieres, tot i que de forma momentània.
Com podeu veure al recull de precipitació caiguda a la nostre comarca, l'aiguat de Calonge va ser un fet molt local.

Altres dades de precipitació caiguda al Baix Empordà durant ahir dilluns, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Calonge-Mas Pallí 23,8 mm., Verges 13,2 mm., La Bisbal d'Empordà 13,1 mm., Les Olives 11,6 mm., La Tallada d'Empordà 10,0 mm., Castell d'Aro 8,8 mm., Bellcaire d'Empordà 7,6 mm., Monells 6,6 mm., Palafrugell 5,8 mm., Torroella de Montgrí 4,2 mm., Sant Feliu de Guíxols 2,0 mm.


Imatge del radar on veiem la tempesta local que afectà Calonge amb tota la intensitat a les 11:40.


Mapa de llamps d'ahir dilluns, on veiem molt aparat elèctric a Palamós i en d'altres punts de la comarca durant el matí.


Cel rogenc d'ahir al vespre. Indicava vent de tramuntana.


A part de la tempesta del matí/migdia, a primeres hores de la tarda encara es van escapar alguns plugims. Més detalladament, les fotos que podeu veure ens mostren com de bon matí el sol va ser car de veure, ja que hi havien entre 6/8 i 7/8 Cu i S, a més de 6/8 Ac i As.
A partir de mig matí i fins el migdia va arribar la famosa tempesta, amb 8/8 Cb i Cu, deixant-nos ruixats intensos i estones de pluja més pausada.
La tarda va continuar estant dominada pels núvols, amb 6/8 Cu i Sc, a més de 6/8 As i Ac, amb algun plugim esporàdic.
L'espectacle nuvolós encara no havia acabat amb la tempesta matinal, ja que amb l'arribada del capvespre hi va haver l'obertura de clarianes ( 6/8 As i Ac, 4/8 Cu i Sc ), les quals deixaren unes boniques ullades de sol entre els cúmuls i una posta de sol rogenca que ens avisava de l'entrada de la tramuntana, coincidint amb el canvi de dia.


Ullades sol entre nuvolades ahir al capvespre.


Pel que fa a les temperatures màximes que tingueren lloc ahir dilluns al Baix Empordà, aquestes van baixar notablement, sobretot a l'interior, amb valors entre 5 i 7 graus més baixos que els del dia abans, però a la costa les màximes tan sols baixaren entre 1 i 2 graus.
La màxima més alta va registrar 17,1ºC a La Bisbal d'Empordà, per contra, la màxima més curta foren els 15,6ºC de Torroella de Montgrí.
Per la banda de les mínimes, trobem que moltes van tenir lloc al final del dia i aquestes van baixar entre 2 i 5 graus. Els registres van oscil·lar entre els 8,3ºC de Monells, com a mínima més freda, i els 13,6ºC de Sant Feliu de Guíxols, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dilluns 27 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 17,1ºC (9,3ºC)., Castell d'Aro 16,7ºC (9,9ºC)., Monells 16,5ºC (8,3ºC)., La Tallada d'Empordà 15,8ºC (11,3ºC)., Torroella de Montgrí 15,6ºC (12,2ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dilluns 27 d'abril del 2015 a Palamós., temperatura màxima 17,0ºC, mínima 12,2ºC. Vent amb predomini del SSO, a 5/10 km/h de mitjana fins les 19:00h., a partir d'aleshores vent en calma., abans de la mitjanit entrada de la tramuntana, a 15/20 km/h de mitjana. Ratxa màxima 47 km/h N. Estat de la mar amb un xic de maror, ones de 0,5 metres, mar de fons del S., mar endins hi havia forta maror (onatge sig. de 1,29 metres a les 09:00h davant del cap de Begur i de 1,52 metres a les 19:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1010hPa, mínima 1001hPa. Humitat relativa màxima 95%, mínima 59%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


4 fotos més d'ahir dilluns, amb el creuer Costa Magica al matí i el bonic capvespre