Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 27 d’abril del 2015

25 i 26 d'abril: transició cap al canvi de temps

El cel amb cabretes que hi havia ahir diumenge al vespre.


El cap de setmana que hem deixat enrera es pot qualificar com a període de transició, ja que ha deixat pas a un canvi de temps, degut al pas de les restes d'un sistema frontal durant la passada nit i a una pertorbació que ens abraçarà avui dilluns.
Aquest canvi de temps, a part d'alguns ruixats, a Palamós ens deixarà unes temperatures lleugerament més fresques que dies enrera, tot això fins dijous vinent., no obstant, a partir d'aleshores aquestes experimentaran una clara recuperació, especialment lluny de la influència del mar.
Juntament amb les pluges i l'ambient més fresc, l'altre protagonista serà la tramuntana. El vent del nord es deixarà notar de forma clara a partir d'avui al vespre i pot arribar als 20/30 km/h de mitjana en el nostre sector costaner, malgrat tot, no durarà moltes hores, ja que durant el matí de demà dimarts anirà afluixant clarament, fins a desaparèixer a la tarda/vespre.

Aquest temps de transició, ahir diumenge 26 d'abril, a Palamós ens va deixar un altre dia dominat pels núvols prefrontals i la humitat ambiental, a més, tal com es preveia, la pluja tan sols va arribar de manera testimonial a darreres hores del dia.
Quan faltaven pocs minuts per la mitjanit, el pas de les restes d'un sistema frontal va deixar-nos la magnífica xifra de 0,2 mm. A la resta del Baix Empordà tampoc es van inundar, amb quantitats que van oscil·lar entre els 0,7 mm recollits a La Tallada d'Empordà i els 0,1 mm de La Bisbal d'Empordà.
A part d'aquestes quantitats, a primeres hores de la tarda també va caure alguna gota inapreciable que va quedar estampada al terra.


Cel carregat de núvols baixos ahir diumenge a la tarda. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).


Pel que fa a les temperatures màximes que tingueren lloc ahir diumenge al Baix Empordà, aquestes van ser 1 grau més altes de mitjana, comparades amb les del dia abans.
La màxima més alta va registrar 23,2ºC a Monells, per contra, la màxima més curta foren els 18,2ºC de Palamós.
Per la banda de les mínimes, trobem que aquestes van baixar lleugerament en alguns punts i en d'altres es mantingueren estables. Els registres van oscil·lar entre els 12,8ºC de Monells, com a mínima més freda, i els 15,9ºC de Sant Feliu de Guíxols, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir diumenge 26 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 23,2ºC (12,8ºC)., La Tallada d'Empordà 22,7ºC (14,0ºC)., La Bisbal d'Empordà 22,5ºC (13,9ºC)., Torroella de Montgrí 21,8ºC (13,3ºC)., Castell d'Aro 19,4ºC (12,8ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 26 d'abril del 2015 a Palamós., temperatura màxima 18,2ºC, mínima 15,1ºC. Estat del cel amb 8/8 St i boirines a primeres hores., alguna tímida clariana al matí amb 6/8 St, Sc i 5/8 Ac., tarda amb 5/8 o 7/8 St., vespre obertura de clarianes amb 4/8 Ac floccus i 5/8 St i Sc. Vent de component S a 5/10 km/h de mitjana fins les 12:00h, a partir d'aleshores vent de component S, a 15 km/h de mitjana. Ratxa màxima 32 km/h S (39 km/h a La Fosca). Estat de la mar amb maror (ones d'entre 0,5/1 metre)., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,82 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,7 metres a les 20:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1012hPa, mínima 1002hPa. Humitat relativa màxima 95%, mínima 86%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Tràngol aixecat pel vent de garbí el passat dissabte 25 d'abril a la tarda, amb cel gris.


En un altre ordre de coses, el passat dissabte 25 d'abril, a Palamós vàrem poder observar un altre dels símptomes típics que ens indiquen l'arribada d'un sistema frontal: el vent de garbí o llebeig.

El vent, amb component SSO, va estar bufant al llarg de tota la jornada de manera insistent, a uns 15/20 km/h de mitjana i assolí una ratxa màxima de 40 km/h a La Fosca i 37 km/h al centre del nucli antic. Com és normal, el recorregut marítim d'aquest vent va aixecar maror arran de costa (ones de 0,5/1 metre)., mar endins, segons dades de la boia situada a davant del cap de Begur, hi havia un onatge significant de 0,82 metres d'alçada a les 07:00h i de 1,05 metres a les 20:00h.

Pel que fa a l'estat del cel, aquest es presentà majoritàriament amb un aspecte gris, gràcies a la presència de núvols baixos i boirines, però amb algunes clarianes esporàdiques, sobretot al llarg del matí. A la tarda el cel es va mantenir tapat amb un xic de resol. En total, a la primera part de la jornada hi van haver entre 4/8 i 6/8 Ac i As, a més de 5/8 Cu, Sc i St, boirines.
A la tarda s'observaren 6/8 o 7/8 As i Ac que deixaven entreveure la posició de l'astre rei, juntament amb 5/8 o 6/8 St, boirines.
Tot i que a Palamós la pluja va brillar per la seva absència, el pas d'una cua de front va fer crèixer alguns nuclis convectius a prop del Pirineu i Alberes, amb un total de 11,4 mm a La Jonquera, 7,1 mm a Darnius, 1,8 mm a Queixans o 1,4 mm a Tregurà.




Núvols baixos, tímides clarianes i altocúmuls el passat dissabte al matí. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).


Si ens fixem en les màximes registrades el passat dissabte al Baix Empordà, es va poder constatar com aquestes van pujar entre 2 i 5 graus cap a l'interior, comparades amb les del dia abans., per contra, a Palamós la màxima fou un grau més baixa a causa del vent fresc de mar.
Els valors van oscil·lar entre els 22,5ºC de Les Olives, com a màxima més alta, i els 17,0ºC de Palamós, com a màxima més baixa.
Les mínimes, per la seva banda, van pujar de manera molt forta a causa del vent i el cel ennuvolat, amb valors entre 5 i 8 graus més alts que els registrats el dia anterior, però a Palamós la mínima tan sols va pujar dos graus més.
Els 14,0ºC de Monells, foren la mínima més freda, i els 16,2ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteocat i Meteoclimatic

Màximes registrades el passat dissabte 25 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Torroella de Montgrí 21,8ºC (15,0ºC)., La Tallada d'Empordà 21,6ºC (14,3ºC)., Monells 21,4ºC (14,0ºC)., La Bisbal d'Empordà 21,2ºC (14,3ºC)., Castell d'Aro 18,6ºC (14,3ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dissabte 25 d'abril del 2015 a Palamós., temperatura màxima 17,0ºC, mínima 15,2ºC. Pressió atmosfèrica màxima 1014hPa, mínima 1011hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 86%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Tràngol aixecat pel vent de garbí el dissabte a la tarda, amb cel gris.