Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 25 d’abril del 2015

24 d'abril: núvols prims que presagien un canvi de temps

El temps assolellat d'ahir divendres, amb vent de garbí i un barca de pesca. Foto mostrada a l'Espai del Temps de TV3.


Ahir divendres 24 d'abril, altre cop es va poder intuir el gran dinamisme que sol presentar l'atmosfera en aquesta època de l'any.
A Palamós, l'aparició de nombroses franges de núvols alts i mitjans, juntament amb el clar reforç que experimentà el vent de garbí, ens indiquen que demà diumenge ens creuarà un front poc actiu, però dilluns vinent ens arribarà una pertorbació més activa, associada a un embossament d'aire fred en altura.
Aquesta situació farà que el dilluns es mantingui molt inestable i amb possibilitats que caiguin ruixats en qualsevol moment del dia, inclús en forma de tempesta. Les temperatures seran més fredes que dies enrera, sobretot quan més lluny de la costa ens trobem.
Abans, el diumenge cal esperar l'arribada d'un front fred que deixarà un cel molt variable, però en principi a la nostre zona només haurien de caure quatre gotes o ni tan sols això.

Com sol ser habitual, abans del pas del front preveiem que avui dissabte i demà diumenge el vent de garbí pugui bufar de forma moderada a la badia palamosina.
El vent de garbí deixaria pas a l'entrada de vent del nord a partir del dilluns a la tarda, el qual pot arribar a uns 30 km/h de mitjana durant la nit de dilluns a dimarts, podent assolir alguna ratxa de 70 km/h.


Temps assolellat, calitja i cel enterenyinat per núvols alts ahir divendres al migdia. Foto mostrada al principi de l'Espai del Temps de TV3.


Núvols alts del gènere Cirrus vistos ahir a la tarda a sobre les Gavarres. Indiquen un canvi de temps.


Pel que fa a les temperatures màximes que tingueren lloc ahir divendres al Baix Empordà, aquestes van ser 2 graus més altes de mitjana, en comparació amb les del dia anterior, però a Palamós la màxima fou igual que la del dijous.
Els 25,7ºC de Monells foren la màxima més alta, en canvi, els 17,9ºC de Palamós van ser la màxima més curta.
Per la banda de les mínimes, aquestes van ser un grau més elevades de mitjana, amb els 6,5ºC de Monells, com a mínima més freda, i els 13,5ºC de Sant Feliu de Guíxols, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir divendres 24 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 25,7ºC (6,5ºC)., La Bisbal d'Empordà 25,1ºC (7,5ºC)., La Tallada d'Empordà 24,4ºC (8,6ºC)., Torroella de Montgrí 23,2ºC (8,5ºC)., Castell d'Aro 20,8ºC (8,0ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir divendres 24 d'abril del 2015 a Palamós., temperatura màxima 17,9ºC, mínima 12,9ºC. Matí amb cel enterenyinat per entre 3/8 o 5/8 Ci, Cs i esteles d'avions, amb calitja i cel blanquinós degut a la pols sahariana., tarda amb sol i 5/8 Ci, Cs, 3/8 Ac lenticularis, undulatus i floccus, a més de 2/8 Sc i St. Fins les 10:00h vent de direcció variable, a 2 km/h de mitjana i estones de calma., a partir de llavors vent de component S, SSE i SSO, a 15/20 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 39 km/h S. Estat de la mar amb marejol al matí i un xic de maror a la tarda (ones de 0,5/1 metre)., mar endins hi havia marejol o maror (onatge sig. de 0,47 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,7 metres a les 20:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1012hPa. Humitat relativa màxima 91%, mínima 63%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


4 fotos més d'ahir divendres, amb sol, garbí, calitja i núvols modelats pel vent