Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 16 d’abril del 2015

15 d'abril: lluna minvant a l'alba i núvols alts

Lluna minvant vista ahir dimecres a l'alba. Foto mostrada al programa Los Desayunos de TVE (minut 29:42).


Ahir dimecres 15 d'abril, l'anticicló Padma (batejat així per la Universitat de Berlin), ens va abraçar en forma de falca i s'encarregà que el temps es mantingués estable, assolellat i amb una absència de vent molt evident.
Aquesta tranquil·litat meteorològica, només es va veure un xic interrompuda per l'arribada d'una extensa capa de núvols alts que van esmorteir lleugerament l'acció solar. Els núvols prims, formats majoritàriament per cirrus, cirrostrats i esteles d'avions, ens indicaven el canvi de temps que ha d'arribar avui dijous en alguns punts del país.
A Palamós, aquest canvi de temps deixarà núvols decoratius, els quals com a molt poden precipitar algunes virgues, roines o quatre gotes esporàdiques., tot això amenitzat per vent del sud que s'anirà enfortint al llarg del dia, fins arribar als 20 km/h de mitjana., com és lògic, aquest vent aixecarà maror a tot el nostre sector costaner.

Cap a la banda de Lleida s'espera que el canvi de temps sigui més important, ja que allí el pas d'un embossament d'aire fred en altura pot fer crèixer grans nuvolades a partir del migdia, les quals podran descarregar ruixats tempestuosos acompanyats de calamarsa o pedra.
En d'altres punts del país, com per exemple a l'interior de Barcelona o al Pirineu, també hi poden descarregar alguns ruixats.


Mapa de precipitació acumulada prevista fins dijous a la nit. Veiem com el gruix de les precipitacions s'haurien de concentrar a les comarques de Lleida.


Tal com podeu contemplar a la foto que obre aquest article, l'albada d'ahir dimecres va tenir una protagonista encisadora degut a la presència de la lluna minvant il·luminada tan sols en un 20%.
Aquest proper dissabte hi haurà lluna nova i a partir del diumenge ja es començarà a veure un fil de lluna que anirà creixent fins a esdevenir lluna plena, el proper diumenge 3 de maig.

En un altre ordre de coses, si ens fixem en les màximes registrades ahir dimecres al Baix Empordà, es va poder constatar com aquestes van baixar entre 2 i 4 graus, comparades amb les del dia anterior, degut a la manca de vent que arribés reescalfat i al sol esmorteït, per contra, aquesta mateixa manca de vent de mar va fer que a Palamós la màxima fos un grau més elevada que el dia abans
Els valors van oscil·lar entre els 24,2ºC de Les Olives, com a màxima més alta, i els 18,1ºC de Palamós, com a màxima més baixa.
Les mínimes, per la seva banda, van baixar 1 grau de mitjana respecte el dia precedent cap a l'interior, però a Palamós va pujar un grau més, amb els 1,2ºC de Monells, com a mínima més freda, i els 11,2ºC de Sant Feliu de Guíxols, com a mínima més alta. Dades de Meteocat i Meteoclimatic

Màximes registrades ahir dimecres 15 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 23,8ºC (1,2ºC)., La Bisbal d'Empordà 23,3ºC (3,2ºC)., La Tallada d'Empordà 23,0ºC (3,1ºC)., Torroella de Montgrí 22,1ºC (4,8ºC)., Castell d'Aro 19,9ºC (4,5ºC).  

Altres dades meteorològiques d'ahir dimecres 15 d'abril del 2015 a Palamós., temperatura màxima 18,1ºC, mínima 9,2ºC. Estat del cel dominat pel sol o resol, amb 5/8 o 6/8 Ci, Cs i esteles fins a mitja tarda., tarda/vespre ennuvolat amb 6/8 o 7/8 Ci, Cs i As. En relació al vent, veiem com des de la 01:00h a les 05:00h va bufar vent del SO, a 5/10 km/h de mitjana., de les 05:00h a les 09:00h vent del NO a 2 km/h de mitjana o calma., a partir de llavors vent del ESE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vent del ENE, a 2 km/h de mitjana o calma. Ratxa màxima 15 km/h SO (de matinada). Estat de la mar amb marejol de bon matí i mar plana o arrissada la resta del dia., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,23 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,35 metres a les 19:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1023hPa, mínima 1018hPa. Humitat relativa màxima 83%, mínima 52%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Núvols alts el matí d'ahir dimecres. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).