Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 15 d’abril del 2015

14 d'abril: un dia radiant i caps d'ase florits (Lavandula stoechas)

Flors de cap d'ase (Lavandula stoechas) amb cel ras i el blau del Mediterrani com a teló de fons. Foto captada ahir dimarts des de Cap Gros.


La jornada d'ahir dimarts 14 d'abril, gràcies al domini anticiclònic, ens va deixar poques novetats meteorològiques.
Tal com podeu observar a la foto superior i a la tanca aquest post, l'astre rei va deixar-nos un dia radiant que va fer lluir plenament la bonica floració del tomaní o caps d'ase que tenyeix de color lila la brolla mediterrània.

El cap d'ase o tomaní (Lavandula stoechas) és una planta aromàtica de la família de les lamiàcies. El nom de stoechas ve de les illes Stoechades. Les illes Stoechades, anomenades així pels antics grecs, actualment s'anomenen illes d'Ieras (en francès: îles d'Hyères o îles d'Or). Són un arxipèlag format per quatre illes dins del municipi d'Hyères, al departament de Var, a la costa mediterrània del sud-est de França, a prop de Toulon.
No s'han de confondre amb l'île d'Or que és una altra petita illa del departament de Var.
Les illes són la prolongació geològica del massís dels Maures i es formaren per la pujada de les aigües des de la darrera glaciació (20.000 anys). La superfície total de les quatre illes és de 28,99 km². Les illes de l'arxipèlag són: Pòrcaròlas, Port-Cros (l'antiga Proté), l'illa Bagaud i l'illa de Llevant.
Aquestes illes estan disposades de la mateixa forma que ho fan les flors de la planta (en línia). " Stoichas " en grec significa alineades.


Mapa de les Illes Hyères, antigament conegudes pels grecs com a Illes Stoechades.




Malgrat el cel serè que vàrem tenir a Palamós, mar endins es van tornar a intuir nombrosos i extensos bancs de núvols baixos o boira marina, la qual es veu molt ben representada a la imatge del satèl·lit Terra de la NASA que podeu veure al damunt.
Cap a les Illes Balears la boira de mar va poder tocar la línia costanera en alguns punts de l'arxipèlag i deixà un ambient fresc i humit en alguns moments del dia.

Tot al contrari de l'ambient fresc que es viu a la línia costanera, cap a l'interior del Baix Empordà les temperatures s'enfilaren fins als 27ºC o més, com per exemple els 27,4ºC registrats a Les Olives o els 27,2ºC de La Bisbal d'Empordà.
A la resta de la demarcació gironina també hi va fer força calor al migdia, com són els 28ºC de màxima d'Olot, els 27ºC de Torroella de Fluvià,  els 27ºC de Girona ciutat o els 26,4ºC de Cabanes.

D'altre banda, les temperatures màximes registrades ahir dimarts 14 d'abril al Baix Empordà, van ser entre 2 i 4 graus més altes que les del dia anterior, però a Palamós només va ser set dècimes més alta. Els 27,4ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, la màxima més baixa foren els 17,3ºC de Palamós.
Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes encara van ser bastant fredes per l'època de l'any, i tan sols pujaren un grau més que el dia abans. En aquest sentit, els 2,4ºC de Monells van ser la mínima més freda, i els 11,2ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dimarts 14 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 27,2ºC (3,9ºC)., Monells 26,6ºC (2,4ºC)., La Tallada d'Empordà 26,2ºC (4,6ºC)., Torroella de Montgrí 24,6ºC (4,2ºC)., Castell d'Aro 21,5ºC (6,6ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimarts 14 d'abril del 2015 a Palamós., temperatura màxima 17,3ºC, mínima 8,6ºC. Estat del cel serè tot el dia., cap al vespre s'observaren núvols alts mirant cap a l'horitzó oest. Vent del ONO a 2 km/h de mitjana o calma, fins les 10:00h., a partir de llavors vent del SSO, a 10/15 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 27 km/h SSO. Estat de la mar amb mar plana o arrissada al matí, marejol a partir del migdia., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,35 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,35 metres a les 19:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1028hPa, mínima 1023hPa. Humitat relativa màxima 89%, mínima 57%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Flors de cap d'ase (Lavandula stoechas) amb cel ras i el blau del Mediterrani com a teló de fons. Foto captada ahir dimarts des de Cap Gros.