Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 27 de març del 2015

26 de març: per fi es veu el sol

Temps assolellat ahir dijous al migdia, amb alguns Cirrus.


Després de gairebé una setmana on en prou feines hem intuït la posició de l'astre rei, a causa del mantell nuvolós que es generà amb la situació de llevant de les darreres jornades, finalment, ahir dijous 26 de març, es va poder gaudir d'un temps assolellat.
La presència del sol es va fer patent al matí i al migdia, deixant-nos un dia radiant, tal com mostra la imatge que obre aquest article, la qual fou captada ahir al migdia a la Platja Gran. Sens dubte, l'aparició del sol va fer que la gent sortís a l'aire lliure per aprofitar els esperats raigs solars.

L'ambient assolellat, com si volgués rememorar els dies passats, va deixar pas a una tarda marcada per un progressiu augment nuvolós, degut a l'acostament d'un sistema frontal oclús. Si durant el matí tan sols s'observà algun núvol decoratiu, amb 1/8 Cu i Ci, a partir del migdia van anar apareixent núvols alts 2/8 Ci que denotaven el petit canvi de temps de la tarda, a més, mirant en direcció oest també es veien alguns Cu 2/8 o 3/8.

A partir de primeres hores de la tarda van anar arribant nombroses franges de núvols mitjans, amb Ac lenticularis i floccus que indicaven vents forts en altura i el front que ens havia de creuar ràpidament. Aquest front va acabar per tapar el cel a la tarda/vespre, amb 7/8 Ac, Sc i St, a més, es van escapar algunes roines inapreciables.


Imatge de radar d'ahir al vespre, on veiem que queien algunes roines.


Si ens fixem en les màximes registrades ahir dijous al Baix Empordà, es va poder constatar com aquestes van pujar entre 4 i 5 graus de mitjana, comparades amb les del dia anterior, a causa del temps assolellat.
Els valors van oscil·lar entre els 17,2ºC de Bellcaire d'Empordà, com a màxima més alta, i els 13,7ºC de Calonge-Mas Pallí, com a màxima més baixa.
Les mínimes, per la seva banda, van baixar entre 3 i 8 graus respecte el dia precedent cap a l'interior, sobretot allí on el vent encalmà, amb els -0,6ºC de Monells, com a mínima més freda, i els 8,3ºC de Palamós, com a mínima més alta. Dades de Meteocat i Meteoclimatic

Màximes registrades ahir dijous 26 de març al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 16,6ºC (1,3ºC)., La Tallada d'Empordà 16,6ºC (4,5ºC)., Monells 16,1ºC (-0,6ºC)., Torroella de Montgrí 16,1ºC (8,0ºC)., Castell d'Aro 15,3ºC (4,6ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dijous 26 de març del 2015 a Palamós., temperatura màxima 14,5ºC, mínima 8,3ºC. Vent del N fins les 08:00h, a 25 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del NO, a 10 km/h de mitjana fins les 12:00h., a partir d'aleshores vent del SSO i S, a 10/15 km/h de mitjana., a partir del vespre vent del SO, a 5 km/h de mitjana. Ratxa màxima 56 km/h N (de matinada). Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia maregassa o forta maror (onatge sig. de 4,01 metres a les 06:00h davant del cap de Begur, de 3,16 metres a les 12:00h i de 1,52 metres a les 20:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1014hPa, mínima 1007hPa. Humitat relativa màxima 64%, mínima 28%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)