Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 28 de gener del 2015

Esllavissada descomunal al nord de l'Índia



Tot i que les esllavissades són un fenomen freqüent a les regions muntanyoses de l'Índia i d'altres indrets del món, aquesta vegada ha tingut lloc un esdeveniment d'una gran rellevància pels efectes devastadors que pot causar.
Les autoritats dels estats indis de Jammu i Caixmir, estan preocupades per una esllavissada de terra i roques que ha adoptat proporcions bíbliques i ha acabat bloquejant el riu Tsarap (també anomenat riu Phuktal). Es creu que aquesta situació pot donar lloc a una inundació catastròfica aigües avall.
El lliscament de terra, que pel que sembla es va produir el passat 31 de desembre, va moure tal quantitat de terra cap al riu que ha creat una veritable presa.
El passat 20 de gener del 2015, la presa feia 600 metres de llarg, d'acord amb una anàlisi de les imatges per satèl·lit recollides per l'Organització de Recerca Espacial de l'Índia CARTOSAT-2.
Al darrera d'aquesta presa s'ha format un llac artificial que mesura prop de 8 quilòmetres de llarg i ja porta cobertes prop de 55 hectàrees. Extrapolant aquestes dades, es pot afirmar que el monticle de terra que bloqueja el riu té uns 60 metres d'altura.

El satèl·lit Landsat 8 va prendre la imatge que obre aquest article el passat 18 de gener del 2015, i en ella veiem l'esllavissada i la presa que ha creat. Per fer una comparació del mateix indret abans de l'esllavissada, al final de l'article es veu la mateixa zona el passat 4 de desembre del 2014 abans que caigués la terra.
A la imatge superior es veu com el riu ha guanyat amplària degut a la pujada del nivell de les aigües. El riu també apareix més brillant després del lliscament de terra ja que la superfície s'ha congelat i una capa de neu cobreix el gel fresc.

Després d'examinar la situació el 18 de gener, un equip d'enginyers civils i militars recomana que les persones que viuen aigües avall es traslladin cap a terres més altes. També desaconsella a les autoritats l'ús d'explosius per desfer el bloqueig, ja que al fer-ho es podrien desencadenar noves esllavissades de terra. Si bé la possibilitat d'una inundació catastròfica és menor amb el llac congelat, el risc s'incrementarà quan les temperatures pugin a la primavera. Com a mesura de precaució, les autoritats han tancat la famosa ruta de " trekking " sobre gel que passa pel riu Chadar, una ruta popular que consisteix a anar d'excursió pel riu congelat corrent avall del bloqueig.