Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 9 de gener del 2015

7 i 8 de gener: l'anticicló es reforça, però ve més moviment

Minves de gener vistes ahir dijous al migdia amb temps assolellat a cala Margarida.


Al llarg de les dues darreres jornades, a Palamós hem pogut comprobar com el potent anticicló que controla la situació meteorològica a la qual estem sotmesos des de fa 10 dies, ha fet augmentar la pressió en superfície fins a valors molt poc freqüents, els quals, ahir dijous arribaren fins als 1039 hPa, a més, per avui divendres no es descarta que es pugui arribar als 1040/1041 hPa.
Com és habitual amb aquestes situacions, altre vegada s'ha produït el fenomen de les minves, tal com podeu veure a la fotografia superior.

Per avui divendres i per demà dissabte, l'anticicló s'encarregarà de portar-nos pocs canvis, malgrat tot, aquesta vegada sembla que l'atmosfera no vol restar completament immòbil, ja que la formació d'una pertorbació al Golf de Gènova, entre la nit del dissabte i el matí del diumenge, obrirà les portes a una entrada de vent del nord. Es preveu que la tramuntana pugui bufar a uns 20/25 km/h de mitjana en el nostre sector costaner, entre la tarda/vespre del diumenge i el dilluns a primera hora del dia. Alguna ratxa podrà rondar els 60/70 km/h.

D'altre banda, com que entre el proper dimarts 13 i el dimecres 14 arribarà un sistema frontal a Galícia i al Cantàbric, tot això coincidint amb un lleuger afebliment de l'anticicló, a Palamós tindrem una garbinada molt destacable entre el dilluns a la tarda i el dimarts al vespre.
Tot i que encara falten 8 dies, a partir del divendres 16 de gener pot ser que l'anticicló de les Açores es posicioni horientat nord-sud, facilitant una marcada circulació meridional que ens porti una baixada destacable de les temperatures, amb màximes que podrien situar-se altre vegada entre els 9/12ºC, a més, el pas d'un front pot portar-nos algun ruixat.


Mapa sinòptic previst per avui divendres. Veiem com l'anticicló de les Açores el tenim centrat a la península, amb pressions en superfície de 1040 hPa.


En relació al temps passat, ahir dijous 8 de gener, a part d'un ambient assolellat i les minves abans mencionades, es va observar el pas de nombroses franges de núvols alts. Concretament, al matí tan sols hi havien entre 1/8 i 3/8 Ci i esteles d'avions, però amb el pas de les hores anaren a més i deixaren una tarda més enterenyinada amb entre 4/8 i 6/8 Ci, Cs i esteles d'avions., també s'observà la porció superior d'un d'halo solar i una posta de sol rogenca.

D'altre banda, les temperatures màximes registrades ahir dijous 8 de gener al Baix Empordà, van ser un grau superiors en alguns punts, i en d'altres, com a Palamós o Torroella de Montgrí, no experimentaren canvis. Aquestes oscil·laren entre els 17,3ºC de La Bisbal d'Empordà, com a màxima més alta, i els 14,2ºC de Palamós-La Fosca o de Bellcaire d'Empordà, com a màximes més baixes.
Així mateix, les mínimes van baixar 1 grau de mitjana, amb els -2,2ºC de Monells, com a mínima més freda, i els 4,2ºC de Sant Feliu de Guíxols, com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat 

Màximes registrades ahir dijous 8 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 17,3ºC (-1,1ºC)., Monells 16,4ºC (-2,2ºC)., Castell d'Aro 15,7ºC (1,0ºC)., La Tallada d'Empordà 14,7ºC (-1,3ºC).,  Torroella de Montgrí 14,5ºC (0,6ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dijous 8 de gener del 2015 a Palamós-La Fosca., temperatura màxima 14,2ºC, mínima 3,4ºC. Precipitació 0,2 mm de rosada. Vent de component ONO fins les 11:00h, a 2/5 km/h de mitjana., vent SO i SSE a partir de les 12:00h, a 5/10 km/h de mitjana., vent del ONO a partir de les 18:00h, a 5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 26 km/h SO. Estat de la mar amb mar arrissada., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,47 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,35 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1039hPa, mínima 1033hPa. Humitat relativa màxima 93%, mínima 64%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Ambient assolellat i algun núvol baix el passat dimecres 7 de gener a Sant Antoni de Calonge a primeres hores de la tarda. Font: càmera web de Sant Antoni de Calonge.


Per acabar el resum, tan sols queda per afegir que el passat dimecres 7 de gener, tot i el domini majoritari de l'astre rei, també van entrar en escena els núvols baixos.
L'existència d'una lleugera inestabilitat, afavorida per la presència d'un flux de component marítim i una convergència de vents, va facilitar el creixement d'alguns estratocúmuls al llarg de la jornada, siguent més destacats durant la tarda, tal com podeu observar a la foto que tanca aquest article. En total, els núvols baixos van assolir entre 1/8 i 2/8 Sc i St al matí/migdia, i entre els 4/8 i 7/8 Sc i St a la tarda/vespre.

Si ens fixem en les màximes registrades el passat dimecres 7 de gener al Baix Empordà, es va poder constatar com aquestes van ser entre 1 i 2 graus més altes de mitjana, comparades amb les del dia anterior. Els 16,2ºC de Calonge van ser la màxima més elevada, i els 14,1ºC de Palafrugell foren la màxima més freda.
Les mínimes, per la seva banda, van baixar entre 1 i 2 graus respecte el dia precedent cap a l'interior, amb els -1,6ºC de Monells com a mínima més baixa, i els 7,7ºC de Calonge-Mas Pallí, com a mínima menys freda. Dades de Meteocat i Meteoclimatic

Màximes registrades el passat dimecres 7 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 16,0ºC (-0,4ºC)., Monells 15,4ºC (-1,6ºC)., La Tallada d'Empordà 15,3ºC (-1,1ºC)., Castell d'Aro 14,5ºC (0,9ºC)., Torroella de Montgrí 14,4ºC (1,2ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dimecres 7 de gener del 2015 a Palamós., temperatura màxima 14,2ºC, mínima 4,5ºC. Vent de component ONO a 1ª hora del dia i al vespre, a 5/10 km/h de mitjana., a les hores centrals vent del SE, S i SO, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 19 km/h SO. Estat de la mar amb mar arrissada., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,82 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,59 metres a les 20:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1032hPa, mínima 1028hPa. Humitat relativa màxima 96%, mínima 56%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Núvols baixos estratocúmuls vistos el passat dimecres 7 de gener a Calonge.