Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 30 de gener del 2015

29 de gener: cel enterenyinat i conjunció Lluna-Aldebaran

Cel enterenyinat per núvols alts i mitjans ahir dijous al migdia. Foto mostrada al programa Vespre a La 2 (minut 01:17:09).


Ahir dijous 29 de gener, tal com es preveia, la jornada va ser molt plàcida amb màximes que van arribar als 15ºC a l'interior de la comarca baixempordanesa., tot això fou gràcies a l'ambient assolellat i a l'absència de vent destacable.
Si el vent ha sigut el protagonista a molts indrets del país, a Palamós fins a primeres hores d'avui divendres només havia bufat de manera molt discreta i, fins i tot, fins les 06:00h només hi ha hagut vent fluixet de component nord.
Més detalladament, durant la matinada i fins les 11.00h d'ahir dijous, a Palamós vàrem tenir vent del NO, a 2/5 km/h de mitjana. Entre les 11:00h i les 13:30h va aparèixer vent del E i NE, a 2/5 km/h de mitjana.
Així mateix, el vent va girar a component SO i S a partir de les 13:30h, a 5/10 km/h de mitjana. Malgrat que els models meteorològics donaven més intensitat i duració al vent de garbí, a partir de les 19:00h el vent va girar a component NO a 2/5 km/h de mitjana i estones de calma.

A part de la bonança i la manca de vent, ahir dijous s'observà com l'astre rei no es veia apagat (vegeu foto superior), malgrat el cel enterenyinat que hi hagué tot el dia, degut als abundants núvols alts i mitjans existents, amb entre 6/8 o 7/8 Ci, Cs i 2/8 o 3/8 Ac i Sc, juntament amb esteles dels avions.

En un altre ordre de coses, si ens fixem en les màximes registrades ahir dijous al Baix Empordà, es va poder comprobar com aquestes van pujar al voltant d'un grau en alguns punts.
Els valors van oscil·lar entre els 15,4ºC de La Bisbal d'Empordà, com a màxima més elevada, i els 12,9ºC de Calonge-Mas Pallí, com a màxima més baixa.
Les mínimes, per la seva banda, van pujar entre 2 i 3 graus de mitjana cap a l'interior, amb els 2,0ºC de Monells o de La Tallada d'Empordà, com a mínimes més fredes, i els 6,4ºC de Palamós o de Calonge-Mas Pallí, com a mínimes més altes. Dades de Meteocat i Meteoclimatic

Màximes registrades ahir dijous 29 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 15,4ºC (2,9ºC)., Castell d'Aro 14,8ºC (2,8ºC)., Monells 14,0ºC (2,0ºC)., La Tallada d'Empordà 13,9ºC (2,0ºC)., Torroella de Montgrí 13,1ºC (3,2ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dijous 29 de gener del 2015 a Palamós., temperatura màxima 13,0ºC, mínima 6,4ºC. Estat de la mar amb mar arrissada o un xic de marejol a les hores centrals., mar endins hi havia forta maror (onatge sig. de 1,29 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 1,41 metres a les 20:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1015hPa, mínima 994hPa. Humitat relativa màxima 86%, mínima 65%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


La Lluna creixent visible en un 69% ahir a les 18:00h, amb l'estrella Aldebaran al seu costat (petit punt lluminós).


Si ahir dijous miràvem més enllà del nostre planeta, es va poder gaudir d'una bonica conjunció astronòmica.
Poc després de la posta de sol, a les 18:00h i pocs minuts, va aparèixer un punt lluminós a la part inferior dreta de la Lluna creixent, es tractava de l'estrella Aldebaran.
Aldebaran (α Tau / α Tauri / alfa Tauri), anomenada popularment la Cabra, la Mosca, o l'Ull de Bou, és l'estrella més brillant de la constel·lació de Taure i una de les estrelles més brillants en el cel nocturn.

Es tracta d'una estrella de classe K5 III, que significa que és taronja, gran, i que s'ha mogut de la seqüència principal utilitzant tot el seu combustible d'hidrogen. Actualment Aldebaran crema principalment heli i s'ha expandit a un diàmetre d'aproximadament 5,3×107 km (al voltant de 38 vegades el diàmetre del Sol). El satèl·lit Hipparcos ha determinat la seva distància en 65,1 anys llum. Amb una magnitud aparent de 0,85, brilla amb 150 vegades la lluminositat del Sol. Tot i que aquesta lluminositat és lleugerament variable, del tipus polsant amb variacions de 0,2 magnituds, es considera la 14a estrella més brillant. Té una velocitat radial de 54,3 km/s, dada de la qual es dedueix que s'allunya de la terra a una velocitat superior als 195.400 km/h (fenomen que es deu tant al seu propi moviment com al del nostre planeta).

Aldebaran té una companya menor, una nana fosca de classe M2 i que orbita a uns quants centenars d'U.A. El 1997, es va detectar la possible presència d'un planeta (o d'una nana marró petita), amb una massa mínima d'11 Júpiters i orbitant a una distància d'1,35 U.A.

Aldebaran és una de les estrelles més fàcils de trobar en el cel nocturn, en part a causa de la seva brillantor i en part a causa de la seva relació espacial respecte a un dels asterismes més evidents en el cel. Si hom segueix les tres estrelles del cinturó d'Orió d'esquerra a dreta (a l'hemisferi nord) o bé de dreta a esquerra (al sud), la primera estrella brillant que es troba continuant aquesta línia és Aldebaran.

El seu nom prové de l'àrab الدبران (ad-dabarān) que significa "el seguidor", una referència al fet que l'estrella sembla seguir a les Plèiades en el seu viatge nocturn a través del cel. Aldebaran sembla ser el membre més brillant del cúmul obert de les Híades; tanmateix, està situat simplement en la línia de visió entre la Terra i les Híades i és de fet una estrella independent.


La Lluna creixent i l'estrella Aldebaran al seu costat.