Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 27 de gener del 2015

26 de gener: albada magnífica i núvols de vent

L'albada espectacular d'ahir dilluns amb núvols de vent . Foto mostrada al programa Els Matins a TV3.


Ahir dilluns 26 de gener, la setmana s'inicià amb una albada magnífica que ens deixà tot un espectacle de colors, tal com podeu veure al recull de fotos que vaig fer des de Cala Margarida.
Aquest magnífic cel rogenc feia bona per partida doble el famós refrany que diu " Cel rogent, pluja o vent " ja que en aquesta ocasió es van poder observar tots dos fenòmens.

La nuvolositat de tipus lenticular, formada per Altocumulus lenticularis, ja denotava la presència de vent fort de component nord en altura, així mateix, en superfície encara van quedar rastres de la tramuntana, després d'una jornada anterior i una matinada del dilluns marcades pel fort vent.
Concretament, al llarg de tota la matinada el vent de tramuntana encara va fer de les seves, ja que va arribar fins als 71 km/h de ratxa màxima i bufà a uns 25 km/h de mitjana. A primeres hores del dia el vent del nord encara va estar bufant a uns 15 km/h de mitjana, malgrat tot, a partir de les 10:00h el vent del nord va baixar molt d'intensitat i només va bufar a uns 5 km/h la resta de la jornada.

En relació a l'estat del cel, podem afirmar que el sol va ser car de veure, ja que el dia es presentà ennuvolat per una capa extensa de núvols mitjans, els quals, a estones presentaven un aspecte lenticular. En total, durant tot el dia es van veure entre 6/8 i 8/8 Ac stratiformis i lenticularis., mar endins, a l'horitzó, també s'observà una llarga línia de cúmuls
Tot i les formes capricioses que adoptaren els núvols de vent, l'anècdota del dia va arribar al vespre coincidint amb el pas de les restes d'un sistema frontal càlid, el qual, va deixar-nos algun plugim que en prou feines mullà el terra, amb un registre de tan sols 0,4 mm a La Fosca i un inapreciable al centre del nucli antic de Palamós.


Imatge del radar meteorològic (composició) d'ahir dilluns a les 19:54. Veiem plugims a sobre Palamós.


Espectacular cel rogenc a la sortida de sol d'ahir dilluns. Foto mostrada a la galeria de fotos del 324 (foto nº4).


D'altre banda, les temperatures màximes registrades ahir dilluns 26 de gener al Baix Empordà van descendir entre 2 i 3 graus comparades amb les del dia anterior, a causa de la menor insolació i a l'estancament de l'aire fred. En aquest sentit, els 10,3ºC de Sant Feliu de Guíxols van ser la màxima més alta del dia, en canvi, la màxima més baixa foren els 8,6ºC de Calonge-Mas Pallí, siguent una temperatura de cru hivern.
Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes van ser iguals o lleugerament superiors a les del dia abans, allí on tocava el vent, per contra, en algun indret arrecerat la mínima va ser més baixa.
Els 4,4ºC de Monells van ser la mínima més freda, i els 7,6ºC de Palamós-La Fosca o de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínimes més altes. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dilluns 26 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 9,9ºC (6,0ºC)., Torroella de Montgrí 9,6ºC (7,6ºC).,  La Tallada d'Empordà 9,6ºC (6,6ºC)., La Bisbal d'Empordà 9,6ºC (6,6ºC)., Monells 9,2ºC (4,4ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dilluns 26 de gener del 2015 a Palamós., temperatura màxima 9,3ºC, mínima 7,4ºC. Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia maregassa o mar brava (onatge sig. de 4,1 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 3,4 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1026hPa, mínima 1022hPa. Humitat relativa màxima 74%, mínima 37%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


La magnífica sortida de sol rogenca d'ahir dilluns. Foto mostrada al programa Vespre a La 2 (minut 01:17:27).


3 fotos més d'ahir dilluns, amb Ac lenticularis i cel rogenc