Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 26 de gener del 2015

25 de gener: la tramuntanada frega els 100 km/h a Palamós

Onades i aigua de mar aixecades per la tramuntanada d'ahir diumenge. Foto mostrada al temps del canal 324.


Tal com es preveia, ahir diumenge 25 de gener, el dia es va mostrar fred i especialment ventós, degut a la permanència i insistència d'un vent de tramuntana que es va generar entre l'anticicló de l'oest de França i la pertorbació italiana.
Aquesta situació de nord, com és habitual en aquest punt de la geografia europea, es va comprimir entre els Pirineus i els Alps, augmentant encara més la força del meteor.
La ventada va deixar registres molt importants, sobretot en els indrets elevats, com és el cas de l'estació ubicada al Puigsesolles (1668 msnm), un lloc on registraren una ratxa màxima de 153 km/h. A part d'aquesta estació meteorològica del Montseny, a l'estació posicionada a les afores de Portbou (196 msnm) potser també superaren els 150 km/h, però aquest punt va deixar d'emetre dades de vent perqué és molt possible que la mateixa ventada hagi espatllat l'anemòmetre.
A Palamós, la tramuntana va fregar els 100 km/h, amb una ratxa màxima de 95 km/h i va bufar al llarg de tot el dia a uns 40 km/h de mitjana i direcció NNO.

Altres ratxes de vent del nord registrades ahir diumenge a l'Empordà, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Navata 122 km/h, Figueres 103 km/h, Castelló d'Empúries 100 km/h, Bellcaire d'Empordà 98 km/h, Sant Miquel de Fluvià 95 km/h, Verges 92 km/h, Palafrugell 88 km/h.

L'altre efecte destacat d'aquesta ventada va ser la gran alteració marítima que va tenir lloc lluny de l'abric que representa el relleu costaner. Tot i que a la costa palamosina només hi havia marejol o un xic de maror, a causa del poc recorregut que té el vent del nord per sobre el mar en el nostre sector costaner, s'observaren nombrosos blancalls i ruixim aixecat pel vent.
Així mateix, mar endins s'observava gropada encesa. En aquest sentit, la boia de Puertos del Estado situada al davant del cap de Begur assenyalava un onatge significant de 6,21 metres a les 06:00h, de 5,86 metres a les 12:00h i de 4,22 metres a les 18.00h.


Mapa de pressió en superfície d'ahir diumenge a les 10:33h. S'observa com les isòbares estan molt juntes, amb un fort gradient isobàric entre l'anticicló que hi ha a l'oest de França i la pertorbació italiana. 


Onades i aigua de mar aixecades per la tramuntanada d'ahir diumenge. Foto mostrada a la notícia del 324.


En un altre ordre de coses, les temperatures màximes que van tenir lloc ahir diumenge al Baix Empordà van patir una forta sotragada, ja que van ser entre 4 i 6 graus més baixes que les del dia anterior. La màxima més alta només va pujar fins als 13,1ºC de Calonge, en canvi, la màxima més baixa foren els 11,1ºC de Palafrugell.
Per la banda de les mínimes, aquestes experimentaren una pujada espectacular degut al vent, amb valors entre 6 i 9 graus més elevats que els del dia anterior, no obstant, a Palamós només va ser 2,5ºC més alta.
Els registres es van moure entre els 5,4ºC de Palafrugell o de Les Olives, com a mínimes més fredes, i els 8,1ºC de Sant Feliu de Guíxols, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir diumenge 25 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 12,6ºC (6,6ºC)., La Bisbal d'Empordà 12,3ºC (6,1ºC)., Monells 12,2ºC (6,5ºC).,  La Tallada d'Empordà 11,8ºC (6,2ºC).,  Torroella de Montgrí 11,3ºC (6,6ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 25 de gener del 2015 a Palamós., temperatura màxima 11,5ºC, mínima 6,6ºC. Estat del cel serè a primera hora del dia., a partir de mig matí arribada de núvols alts i mitjans amb 5/8 o 6/8 Ci i Cc, a més de 4/8 Ac., migdia amb entre 3/8 i 4/8 Ac., tarda augment dels núvols alts i mitgencs, amb 6/8 Ci, Cc i Ac (posta de sol rogenca). Pressió atmosfèrica màxima 1022hPa, mínima 1016hPa. Humitat relativa màxima 43%, mínima 20%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


3 fotos més d'ahir diumenge


Tramuntanada d'ahir diumenge a primera hora del dia amb cel ras.


Blancalls al port de Palamós aixecats per la tramuntanada d'ahir diumenge. Foto mostrada a la galeria del 324 (foto nº 13).


El capvespre rogenc d'ahir diumenge degut als núvols alts i mitjans que hi havien, amb el museu de la pesca en primer  pla.