Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 24 de gener del 2015

23 de gener: calma abans de la tramuntanada

Mapa de ratxes màximes de vent previstes pel diumenge a les vuit del matí. Observem com aquestes poden superar els 100 km/h en el nostre sector costaner.


Per les immediates hores, tal com us vaig avançar en un anterior article, està previst que la situació meteorològica es compliqui de forma molt important degut a l'entrada d'una tramuntanada especialment intensa.
El reforçament de l'anticicló de les Açores a l'oest d'Europa, amb pressions en superfície de fins a 1036 hPa, i la presència d'una àmplia àrea de baixes pressions al centre del Mediterrani, ocasionarà un marcat gradient isobàric.
Aquest fet a Palamós el notarem en forma de vent intens de tramuntana, un vent que podria arribar als 100/110 km/h de ratxa màxima a la nostre zona i als 140/150 km/h al nord de l'Alt Empordà i mar endins.
La ventada s'ha d'anar reforçant al llarg d'aquesta tarda i serà especialment intensa a partir de la nit/matinada de dissabte a diumenge, quan la tramuntana pot bufar a 50 km/h de mitjana durant molts moments.
Es preveu que la tramuntanada segueixi durant tot el diumenge i primeres hores del dilluns.
Com és normal amb aquestes situacions, a Palamós tindrem marejol arran de costa amb nombrosos blancalls, però a poca distància ja s'apreciarà de maror a forta maror, i mar endins hi haurà entre mar brava i mar desfeta (ones de 6 a 8 metres d'altura). Al nord del cap de Begur la tramuntana pot aixecar onades de 3 metres a la mateixa línia costanera.

Es recomana abstenir-se de realitzar qualsevol activitat nàutica i assegurar els objectes que es puguin desplaçar amb el vent. Cal tenir present que amb aquest temps està prohibit fer focs al camp. També es recomana que es revisin si estan ben apagades les cremes agrícoles que s'hagin fet els darrers dies.


Mapa sinòptic previst per avui a la nit. Veiem les isòbares molt apretades a sobre nostre, símptoma de forts vents.


Si parlem del passat, ahir divendres 23 de gener, el dia va ser assolellat i plàcid, amb tan sols 1/8 o 2/8 Ac i Cu al migdia. Aquesta tranquil·litat no feia presagiar la tramuntanada que s'acosta, no obstant, mar endins ja eren figues d'un altre paner, ja que allí el mal temps ja feia de les seves. Segons ens indicava la boia del cap Begur, en aquella zona es registrava maregassa o mar brava.

En relació a les dades termomètriques d'ahir divendres al Baix Empordà, veurem com aquestes van ser entre 3 i 5 graus més altes que el dia anterior, amb els 16,3ºC de Calonge, com a màxima més destacada, i els 13,7ºC de Palamós o de Calonge-Mas Pallí, com a màximes més baixes.
Les mínimes, per la seva banda, van ser 2 graus més baixes de mitjana amb gelades a l'interior, però a Palamós no va tenir canvis significatius degut a l'aire de tramuntana que bufava. Els -3,4ºC de Monells es quedaren com a mínima més baixa, i els 5,5ºC de Calonge-Mas Pallí foren la mínima menys freda. Dades de Meteocat i Meteoclimatic

Màximes registrades ahir divendres 23 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 16,1ºC (-3,4ºC)., La Bisbal d'Empordà 15,8ºC (-1,6ºC)., Castell d'Aro 14,8ºC (-1,0ºC)., La Tallada d'Empordà 14,7ºC (-1,8ºC)., Torroella de Montgrí 14,1ºC (0,1ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir divendres 23 de gener del 2015 a Palamós., temperatura màxima 13,7ºC, mínima 5,2ºC. Vent del NNO de matinada, a 15 km/h de mitjana., vent del N a primeres hores, a 5/10 km/h de mitjana., vent del ESE a partir de les 11:00h, a 5/10 km/h de mitjana., vent del NNO a partir de les 17:00h, a 5 km/h de mitjana., vespre/nit vent del NO, a 2/5 km/h de mitjana o calma. Ratxa màxima de vent 47 km/h NNO (nit/matinada). Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia maregassa o mar brava (onatge sig. de 3,52 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 4,8 metres a les 19:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1016hPa, mínima 1013hPa. Humitat relativa màxima 69%, mínima 27%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Cel ras amb la Lluna il·luminada al 9% ahir divendres al vespre. El proper 4 de febrer serà plena.