Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 21 de gener del 2015

19 i 20 de gener: fred, pluja i flors d'ametller

Foto del dia gris i plujós que vàrem tenir el passat dilluns 19 de gener, amb basses al Pla d'en Nau. Foto mostrada al programa Vespre a La 2 (minut 01:07:14).


El passat dilluns 19 de gener, tal com es preveia, el pas d'una pertorbació mediterrània amb un important embossament d'aire fred en altura, va deixar un inici de setmana fred, ennuvolat i plujós.
Els plugims que ja havien començat a caure a partir de la nit del diumenge, es van allargar durant tota la matinada del dilluns i la resta de la jornada. Aquestes precipitacions foren les més destacades de les darreres setmanes i van caure de manera pausada, siguent molt ben aprofitades pels camps i pels boscos.
En total, a l'estació situada al centre del nucli antic de Palamós es van recollir 24,2 mm, caiguts entre la nit del diumenge i el vespre del dilluns., a l'estació de La Fosca es van recollir 24,4 mm.

Altres dades de precipitació caiguda entre la nit del diumenge i el vespre del dilluns al Baix Empordà, segons Meteoclimatic i Meteocat:

Calonge 26,7 mm., Castell d'Aro 26,2 mm., Sant Feliu de Guíxols 24,0 mm., Palafrugell 22,0 mm., Calonge-Mas Pallí 21,8 mm., Torroella de Montgrí 12,9 mm., La Bisbal d'Empordà 12,6 mm., Monells 10,2 mm., Verges 9,6 mm., La Tallada d'Empordà 8,7 mm., Bellcaire d'Empordà 8,4 mm., Les Olives (Garrigoles) 6,8 mm.


Ripoll nevat el passat dilluns al matí. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Ripoll.


Les baixes temperatures van fer que les pluges de la costa es convertissin en neu en cotes de mitja muntanya, pel damunt dels 700/800 metres. Aquest fet va portar nevades d'uns 4 o 8 cm en moltes poblacions del Ripollès, com a la capital, Ripoll, Gombrèn, Camprodón, Ribes de Freser o Setcases, entre d'altres.
A cotes més elevades van caure 18 cm a Ulldeter, 17 cm a Núria o 9 cm a Malniu. Cal destacar que la Serralada Transversal, l'Alta Garrotxa, el massís del Montseny o les muntanyes de les Salines-Alberes també van quedar  cobertes de neu i, entre d'altres llocs, nevà a Espinelves.

Pel que fa a les temperatures màximes que tingueren lloc el passat dilluns al Baix Empordà, aquestes van ser de cru hivern, amb valors que tan sols arribaren fins als 7,1ºC a Castell d'Aro, quedant-se com a màxima més baixa de la comarca. Cal remarcar que al centre del nucli antic de Palamós només s'arribà a 8,7ºC, siguent una temperatura màxima prou eloqüent de la fred que va fer., no obstant,  trobem que els 9,2ºC de l'estació veïna de Palamós-La Fosca foren la màxima més alta. En conjunt, aquest valors van ser entre 4 i 6 graus més baixos que els del dia anterior.
Per la banda de les mínimes, aquestes van patir una forta pujada d'entre 6 i 7 graus més que el dia abans cap a l'interior, a causa del cel ennuvolat., en aquest sentit, els registres van bellugar-se entre els 5,6ºC de Les Olives, com a mínima més freda, i els 7,1ºC de Sant Feliu de Guíxols, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dilluns 19 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 8,0ºC (5,5ºC)., Torroella de Montgrí 7,9ºC (5,9ºC)., La Bisbal d'Empordà 7,4ºC (5,7ºC)., Monells 7,4ºC (5,5ºC)., Castell d'Aro 7,1ºC (5,4ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dilluns 19 de gener del 2015 a Palamós., temperatura màxima 8,7ºC, mínima 5,6ºC. Cel ennuvolat 8/8 Ns, Cu, Sc i St, amb pluja feble d'anar fent i alguna pausa intercalada. Vent de component N tot el dia, a 10/15 km/h de mitjana a les hores centrals., a partir de les 19:00h vent del N a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 34 km/h N. Estat de la mar amb maror, mar de fons del sud., mar endins hi havia forta maror (onatge sig. de 1,76 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 1,29 metres a les 20:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1010hPa, mínima 1007hPa. Humitat relativa màxima 99%, mínima 80%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Ametller florint vist ahir dimarts a la zona dels Vinyers (Calonge).


Per acabar el resum meteorològic, farem referència a un fet que any rera any sol succeir en aquesta època de l'any i que té relació amb la fenologia: la floració dels primers ametllers.
Tal com podeu observar a la foto superior i a les dues de més avall, actualment ja es comencen a veure els primers ametllers que tímidament van florint a prop de la costa, malgrat l'ambient hivernal que tenim.
Aquesta bonica floració ja va començar a donar senyals de vida des del dia 10 de gener, i cada vegada es va fent més evident, encara que només és observable en alguns exemplars aillats. Per veure una floració molt més extensa a la nostre zona, caldrà esperar uns 15/20 dies com a mínim.
Segons els models numèrics, a partir de mitjans de la setmana que ve les temperatures poden anar clarament a l'alça, un fet que faria augmentar aquesta floració a poca distància del Mare Nostrum., abans, però, ens esperen uns dies de fred destacat i, a més, entre la tarda/vespre del proper dissabte i el dilluns de la setmana vinent hi pot haver una tramuntanada forta i gèlida, situació que anirem comentant en propers articles.

En relació al temps que vàrem tenir ahir dimarts 20 de gener, el dia es presentà amb abundant nuvolositat de baixa i mitjana alçada a primeres hores. Al matí hi hagueren 5/8 Sc i 6/8 Ac, però al migdia el sol ja dominà la situació, amb només 3/8 o 4/8 Ac. Al llarg de la tarda va continuar el sol amb intervals de núvols mitjans, amb 4/8 o 5/8 Ac floccus, stratiformis i lenticularis, i algunes iridiscències tènues.

Si ens fixem en les màximes registrades ahir dimarts 20 de gener al Baix Empordà, es va poder constatar com aquestes van experimentar una certa recuperació respecte a les del dilluns, a causa de la presència del sol, però l'ambient continuà fred, tal com pertoca per aquesta època de l'any.
Els valors van ser entre 3 i 4 graus més elevats, amb els 12,8ºC de Castell d'Aro, com a màxima més elevada, i els 9,8ºC de Calonge-Mas Pallí, com a màxima més freda.
Les mínimes, per la seva banda, van baixar uns 3 graus de mitjana respecte el dia precedent cap a l'interior comarcal, amb els 1,3ºC de Monells, com a mínima més baixa, i els 5,8ºC de Palamós, com a mínima menys freda. Dades de Meteocat i Meteoclimatic

Màximes registrades ahir dimarts 20 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 12,8ºC (3,5ºC)., La Bisbal d'Empordà 11,6ºC (2,4ºC)., La Tallada d'Empordà 11,1ºC (2,4ºC)., Monells 10,6ºC (1,3ºC).,  Torroella de Montgrí 11,0ºC (3,6ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimarts 20 de gener del 2015 a Palamós., temperatura màxima 10,2ºC, mínima 5,8ºC. Vent de component N tot el dia, a 10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 31 km/h NNO. Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia forta maror (onatge sig. de 1,99 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 1,41 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1009hPa, mínima 1007hPa. Humitat relativa màxima 82%, mínima 48%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Ametller florit vist ahir a la tarda a Calonge


Foto mostrada a l'inici de l'Espai del Temps de TV3 (minut 58:14).