Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 19 de gener del 2015

18 de gener: gelades, garbí a 55 km/h i primers plugims

Imatge del radar meteorològic (composició) d'ahir diumenge a les 21:24h. S'observa la caiguda de plugims.


Ahir diumenge 18 de gener, a darreres hores del dia, a Palamós van començar a arribar els primers plugims prefrontals de la pertorbació que ens ha d'afectar avui dilluns i que ens deixarà un dia ennuvolat i plujós, amb algunes nevades a les parts muntanyoses de l'interior i prelitoral gironí, pel damunt dels 700/800 metres.
Aquestes primeres precipitacions deixaren 1,2 mm a Palamós, 1,2 mm a Castell d'Aro, 0,9 mm a Calonge o 0,6 mm a Palafrugell.  

Entrant en detalls, s'ha d'esmentar que la jornada d'ahir va tenir clars indicis de canvi de temps degut a l'arribada de núvols abundants en varis nivells troposfèrics. El matí assolellat es va veure enterenyinat per intervals de núvols alts i mitjans, amb 5/8 Ci, Cs, 3/8 Ac, a més d'alguns núvols baixos 2/8 Cu i Sc.
Al migdia els núvols baixos van augmentar amb 4/8 o 5/8 Sc i Cu, juntament amb franges de núvols alts i mitjans 5/8 o 6/8 Ci, Cs i 3/8 Ac.
Amb el pas de les hores va quedar una tarda amb resol, ja que el cel es va veure molt tapat per 6/8 As i Ac, amb alguns lenticulars com els que veieu a la imatge inferior, juntament amb 4/8 Cu i SC.


Núvols de vent vistos ahir a la tarda poc bans de pondre´s el sol mirant cap a l'oest des de Sant Daniel (Calonge). Es tractava d'altocúmuls lenticulars modelats pel vent fort del sud-oest que bufava en altura al creuar el massís del Montseny. Font: càmera de Sant Daniel


A part dels núvols, l'altre protagonista de la jornada dominical va ser el fort vent de garbí o llebeig que va bufar. Aquest vent de component SO i SSO, va arribar als 55 km/h a l'estació de Palamós-La Fosca i als 50 km/h al centre del nucli antic.
Tot i que fins a les 10:00h hi havia hagut vent en calma, a partir de les 10:30h el vent de garbí va començar a entrar de forma clara, assolint els 20/25 km/h de velocitat mitjana fins a les 19:00h., a partir de llavors, el vent del SSO va disminuir un xic la força, ja que bufà a uns 10/15 km/h de mitjana. Com és habitual, la garbinada va tornar a omplir la badia palamosina amb practicants de surf d'estel.

Si ens fixem en les dades termomètriques d'ahir diumenge 18 de gener al Baix Empordà, veurem com aquestes van ser entre 0,5 i 2 graus més baixes que el dia anterior cap a l'interior de la comarca, amb els 13,9ºC de Calonge, com a màxima més destacada, i els 11,9ºC de Calonge-Mas Pallí, com a màxima més curta.
Les mínimes, per la seva banda, van experimentar una baixada d'entre 2 i 3 graus, gràcies a la manca de vent i al cel asserenat, produïnt-se gelades a tota la comarca, exceptuant a primera línia del mar, en llocs elevats i dins dels nuclis de població més importants.
Els -2,5ºC de Monells van ser la mínima més baixa, i els 3,7ºC de Calonge-Mas Pallí, fou la mínima menys freda. Dades de Meteocat i Meteoclimatic

Màximes registrades ahir diumenge 18 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Torroella de Montgrí 13,6ºC (-1,1ºC)., La Tallada d'Empordà 13,4ºC (-2,0ºC)., La Bisbal d'Empordà 13,1ºC (-1,7ºC)., Monells 12,9ºC (-2,5ºC)., Castell d'Aro 12,8ºC (-1,2ºC).  

Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 18 de gener del 2015 a Palamós., temperatura màxima 12,4ºC, mínima 2,7ºC., gebre a 1ª hora del dia a sobre els cotxes i als camps.  Estat de la mar amb maror o forta maror., mar endins també hi havia maror o forta maror (onatge sig. de 0,88 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 1,88 metres a les 20:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1020hPa, mínima 1010hPa. Humitat relativa màxima 95%, mínima 50%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


2 imatges més d'ahir diumenge captades per la webcam de Sant Daniel (Calonge)


Sol i franges de núvols alts i mitjans al matí.


Aparició de cúmuls a la tarda, amb cel enterenyinat de núvols alts i mitjans.