Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 28 de febrer del 2014

27 de febrer: núvols abundants i arriba un altre front

Línia de Cumulus congestus sobre el mar ahir al migdia.


Igual com el passat dilluns, ahir dijous 27 de febrer, es va tornar a observar una llarga línia de Cumulus congestus orientats de forma paral·lela a la costa durant la primera meitat de la jornada, no obstant, aquest cop es veien una mica més allunyats.
A part d'aquestes nuvolades inofensives, també van aparèixer altres gèneres nuvolosos al llarg de tot el dia, degut al pas d'un sistema frontal oclús molt poc actiu que només deixà alguna virga o roina a primeres hores de la tarda.
Entrant en detalls, s'ha d'esmentar que al llarg del matí hi hagué resol, amb 6/8 Ci, As, Sc i Cu., a la tarda el sol encara costà més de veure amb 8/8 As i Sc, però coincidint amb l'ocàs, els núvols més espessos desapareixeren i quedaren 5/8 Ci, els quals donaren una tonalitat rogenca al cel.

En un altre ordre de coses, les temperatures màximes que hi van haver al Baix Empordà van ser entre un i dos graus més baixes que el dia abans, amb els 13,1ºC de la Tallada d'Empordà com a màxima més destacada. Així mateix, les mínimes també van ser més baixes amb els -1,4ºC de Monells com a mínima més curta.

Màximes registrades ahir dijous 27 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 13,1ºC (-0,4ºC)., Torroella de Montgrí 13,0ºC (0,5ºC)., la Bisbal d'Empordà 12,8ºC (-0,8ºC)., Monells 12,6ºC (-1,4ºC)., Castell d'Aro 11,8ºC (0,4ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dijous 27 de febrer del 2014 a Palamós., temperatura màxima 11,9ºC, mínima 3,3ºC. Plugim de matinada 0,2 mm. Vent de direcció NO de matinada, a la tarda i al vespre, a 2 km/h de mitjana i moltes estones de calma., matí amb vent del SO, a 5 km/h de mitjana., vent del SO entre les 12:00h i les 16:00h a 20 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 39 km/h SO. Estat de la mar amb marejol al matí i maror a la tarda., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,9 metres a les 15:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1026hPa, mínima 1021hPa. Humitat relativa màxima 91%, mínima 59%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


2 fotos més dels Cumulus congestus que es veien ahir dijous






Mapa de superfície amb fronts previst per avui divendres a les 13:00h. S'observa el pas d'un altre sistema frontal.


Seguim amb el reguitzell de sistemes frontals, ja que avui divendres es preveu que ens en passin tres a la vegada (un d'oclús, un de càlid i un de fred), tal com podeu veure al mapa superior.

A Palamós, aquest fet es traduirà amb un progressiu augment de la nuvolositat. En les immediates hores veurem com els núvols alts i mitjans del matí s'aniràn enretirant mar endins, però, en canvi, el pas del front fred farà crèixer alguns núvols una mica més gruixuts, els quals deixaran algun ruixat al llarg de la tarda i fins al vespre/nit.

La temperatura màxima podrà ser més alta que el dia anterior, arribant fins als 14ºC a Palamós i als 15/17ºC a l'interior de la comarca.

El vent en el nostre sector bufarà de garbí, a uns 20 nusos de mitjana, fins a primeres hores de la tarda. A partir de llavors quedarà vent fluixet de direcció variable, però a l'extrem nord de l'Alt Empordà i entre la Costa Brava i Sardenya entrarà mestral a 30/35 nusos de mitjana, amb ratxes superiors que podran arribar als 100 km/h.
Amb aquesta situació, a mar caldrà esperar entre maror i forta maror arran de costa i forta maror o maregassa mar endins fins al vespre. A partir del vespre i a la nit, es preveu que mar endins hi hagi mar brava.

dijous, 27 de febrer del 2014

26 de febrer: tempesta forta de matinada i ruixats de tarda

Mapa de llamps d'ahir dimecres. S'observa una gran activitat elèctrica sobre Palamós.


Tal com es preveia, ahir dimecres 26 de febrer, el pas d'un front oclús acompanyat per un important embossament d'aire fred en altura, va deixar-nos un dia marcat pel creixement de grans nuvolades.
Tal com podeu observar al mapa superior, la matinada va ser molt moguda a la nostre vila, ja que es va veure afectada per una tempesta que descarregà amb forta intensitat de precipitació.
Aquesta precipitació, caiguda majoritàriament entre les cinc i les sis de la matinada, anà acompanyada de calamarsa abundant i pedra barrejada que arribà a cobrir el terra, a més, la presència de descàrregues positives va fer que els llamps caiguts fossin molt sorollosos.


Pati cobert de calamarsa a dos quarts de sis de la matinada d'ahir dimecres. Font: meteo.cat (XOM). Autor: Pere Collell Riera.


En total, la precipitació recollida entre la tempesta de la matinada i els plugims i ruixats que caigueren a la tarda, arribà als 23,2 mm a l'estació de la Fosca i als 10,8 mm a l'estació situada al nucli antic, segons la xarxa Meteoclimatic.
Com podeu comprobar, les quantitats recollides són molt diferents entre una estació i l'altre, com a mostra de l'extrema irregularitat d'aquests tipus de fenòmens, alimentats, moltes vegades, per la presència d'una zona de convergència de vents de radi reduït., en aquest sentit, cal destacar que en poblacions veïnes la precipitació caiguda encara difereix més de la caiguda a Palamós, segons es desprèn de les dades següents.

Altres dades de precipitació caiguda al Baix Empordà ahir dimecres, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Verges 9,4 mm., la Tallada d'Empordà 8,5 mm., Castell d'Aro 4,7 mm., Torroella de Montgrí 4,1 mm., Calonge 3,7 mm., Monells 2,3 mm., Sant Feliu de Guíxols 2,0 mm., la Bisbal d'Empordà 1,0 mm., Palafrugell 0,6 mm.


Cumulus congestus i Cirrus spissatus ahir al migdia a sobre Sant Joan de Palamós. Imatge mostrada al programa Vespre a La 2 (minut 49:26).


Pel que fa a les temperatures màximes del Baix Empordà, aquestes van ser entre 3 i 4 grau més baixes que el dia abans cap a l'interior, amb els 14,6ºC de Torroella de Montgrí com a dada més destacada.
Les mínimes, per la seva banda, van ser més baixes que el dia anterior, però al contrari del que sol succeir, moltes tingueren lloc a darreres hores del dia, amb els -0,4ºC de Monells com a mínima més baixa.

Màximes registrades ahir dimecres 26 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Torroella de Montgrí 14,6ºC (1,7ºC)., la Bisbal d'Empordà 14,5ºC (0,8ºC)., la Tallada d'Empordà 14,3ºC (1,8ºC)., Monells 13,6ºC (-0,4ºC)., Castell d'Aro 13,0ºC (2,2ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimecres 26 de febrer del 2014 a Palamós., temperatura màxima 12,6ºC, mínima 4,4ºC. Estat del cel cobert 8/8 Cb amb pluja i calamarsa de matinada., cel cobert 6/8 Cu i Sc de bon matí., matí amb sol i 4/8 Ci, Sc i Cu., tarda cel cobert 8/8 Cu amb ruixat i plugims. Vent de component sud-oest a les hores centrals, a 15/20 km/h de mitjana a les hores centrals., vent del NE a 10 km/h de mitjana de matinada, amb ratxes superiors., aire de tramuntana al vespre. Ratxa màxima de vent 37 km/h NE. Estat de la mar amb marejol o maror arran de costa i maror mar endins (onatge sig. d'1,29 metres a les 11:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1026hPa, mínima 1015hPa. Humitat relativa màxima 93%, mínima 62%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Els cúmuls de tarda d'ahir dimecres abans de tornar a ploure


Nuvolades a sobre les Gavarres. Imatge mostrada al programa Espai Terra de TV3.






dimecres, 26 de febrer del 2014

Ahir garbinada i màximes de 18/20ºC, però avui nuvolades

Cel cobert d'altostrats i onatge aixecat pel vent de garbí ahir a la tarda. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.


Per seguir amb la tradició d'aquest hivern, ahir dimarts 25 de febrer, altre vegada vàrem patir els efectes del sempre poc saludable vent de garbí, el qual bufà de manera persistent tot el dia, amb una velocitat mitjana de 25 km/h i 53 km/h de ratxa màxima.
Aquest vent, com sol ser habitual, es presentà fred i humit a la nostre vila, no obstant, en nombroses poblacions del prelitoral gironí arribà una mica reescalfat i va fer pujar els termòmetres fins a valors d'entre 18/20ºC.

Algunes de les màximes més altes d'ahir dimarts a Girona:

Cabanes 19,5ºC., Castelló d'Empúries 19,4ºC., Torroella de Fluvià 19,1ºC., Espolla 18,9ºC, Girona 18,9ºC.

D'altre banda, les temperatures màximes del Baix Empordà també van ser força elevades a l'interior per trobar-nos al mes de febrer, amb els 18,3ºC de la Tallada d'Empordà com a màxima més destacada. Així mateix, les mínimes van ser fredes, però sense gelades, amb els 2,0ºC de Monells com a mínima més baixa.

Màximes registrades ahir dimarts 25 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 18,3ºC (3,7ºC)., Torroella de Montgrí 17,9ºC (3,5ºC)., la Bisbal d'Empordà 17,4ºC (3,4ºC)., Monells 17,2ºC (2,0ºC)., Castell d'Aro 14,9ºC (2,9ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimarts 25 de febrer del 2014 a Palamós., temperatura màxima 13,6ºC, mínima 6,3ºC. Estat del cel 4/8 Ci, Cs, Sc i Cu al matí., tarda 7/8 Ci, Cs i As. Estat de la mar amb maror al matí i forta maror a la tarda (ones d'entre 1/1,4 metres) arran de costa., mar endins hi hagué forta maror (onatge sig. de 1,76 metres a les 16:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1013hPa. Humitat relativa màxima 92%, mínima 77%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Previsió de ruixats i tempestes per avui dimecres

Els núvols alts i mitjans que aparegueren ahir dimarts, ens indicaven que avui dimecres arriba un sistema frontal oclús.
Aquest sistema frontal i l'embossament d'aire fred associat a ell, faran que a Palamós tinguem un dia molt inestable amb gran activitat convectiva. Hem de tenir present que es preveuen isotermes de -33ºC a 500hPa i de -2ºC a 850hPa.
Aquest embossament d'aire molt fred i la presència de rebuf, amb vent de mestral per sobre del cap de Creus i vent de xaloc al sud de la Costa Brava, facilitaran el creixement de grans nuvolades que poden descarregar ruixats i algun focus tempestuós acompanyat per calamarsa o calabruix, a partir del migdia i fins al vespre.

La màxima pot devallar lleugerament a la costa, però baixarà de forma més destacada cap a l'interior de la comarca. Les mínimes podrien donar-se a darreres hores del dia.


Mapa de temperatura a 500 hPa previst per avui a les 13:00h. S'observa un important embosament d'aire fred de -33ºC a 5500 metres.


Mapa de vent en superfície previst per avui a les quatre de la tarda. S'observa rebuf, amb vent de xaloc a la nostre zona i vent de mestral per sobre del cap de Creus i mar endins.

dimarts, 25 de febrer del 2014

Dilluns 24 de febrer: cúmuls, plugims i poca fred

Línia de Cumulus congestus amb la base molt ben definida vista ahir al migdia. Imatge mostrada al programa Vespre a La 2 (minut 35:39).


La presència d'una capa d'aire amb un 90 % d'humitat relativa a uns 925 hPa (720 metres) al davant de la Costa Brava, acompanyada per vent en cisalla (vent de l'oest-sud-oest en altura i vent del sud-sud-est en superfície), van fer que ahir dilluns 24 de febrer es formés una línia de Cumulus congestus (configuració de mesoescala) de varis quilòmetres de llarg que anà desfilant al damunt del mar durant tota la tarda.

A part d'aquesta línia de cúmuls a sobre el mar, en terra també va poder crèixer alguna nuvolada que deixà petits plugims al matí i a la nit, amb una quantitat inapreciable de precipitació a l'estació metorològica de Palamós, no obstant, a l'estació de la Fosca es recolliren 0,2 mm.
Altres dades de precipitació d'ahir dilluns són els 0,4 mm de Palafrugell, els 0,2 mm de Verges o els 0,1 mm de Monells.


Mapa d'humitat a 925 hPa d'ahir dilluns a la tarda. S'observa una bossa d'humitat al davant de la Costa Brava


Cumulus congestus i Cirrus a sobre el mar ahir dilluns.


En altre ordre de coses, les temperatures màximes del Baix Empordà van ser 1 grau més baixes que el dia abans cap a l'interior, amb els 16,1ºC de la Bisbal d'Empordà com a dada més destacada.
Les mínimes, per la seva banda, van ser més altes i sense gelades, amb els 3,2ºC de Monells com a mínima més baixa.

Màximes registrades ahir dilluns 24 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 16,1ºC (5,2ºC)., la Tallada d'Empordà 15,9ºC (4,0ºC)., Monells 15,7ºC (3,2ºC)., Torroella de Montgrí 15,6ºC (5,6ºC)., Castell d'Aro 14,8ºC (3,7ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dilluns 24 de febrer del 2014 a Palamós., temperatura màxima 14,4ºC, mínima 9,5ºC. Estat del cel dominat pel sol, amb 5/8 Ci, Cc, Sc i Cu, amb plugim al matí i a la nit. Pluja ip. Vent de component sud i sud-est, a 10/12 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 27 km/h SSE. Estat de la mar amb marejol o maror arran de costa i maror mar endins (onatge sig. d'1 metre a les 14:00h davant el cap de Begur), amb mar de fons del sud. Pressió atmosfèrica màxima 1019hPa, mínima 1017hPa. Humitat relativa màxima 93%, mínima 70%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Línia de cúmuls a sobre el mar ahir dilluns.

dilluns, 24 de febrer del 2014

Un cap de setmana de molt bon aprofitar

El migdia assolellat del passat dissabte 22 de febrer amb algun núvol baix al fons de la imatge. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.


Tal com es preveia, aquest cap de setmana que acabem de deixar enrera ens ha portat un temps ideal per gaudir de les activitats a l'aire lliure, gràcies al temps assolellat i a les temperatures força agradables que hem tingut al migdia.

Entrant en detalls, el passat dissabte 22 de febrer, el dia estigué dominat per l'astre rei, amb la presència de 2/8 Ci i Ac de bon matí i algun núvol baix a migdia 3/8 Sc i Cu.

Pel que fa a les temperatures màximes que hi van haver al Baix Empordà, aquestes van poder pujar entre dos i quatre graus respecte el dia anterior i segons l'indret, amb els 16,0ºC de la Bisbal d'Empordà com a màxima més elevada. Així mateix, les mínimes van ser clarament més baixes, amb alguna feble gelada, destacant els -1,0ºC de Monells com a mínima més curta.

Màximes registrades el passat dissabte 22 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 16,0ºC (0,3ºC)., Monells 15,9ºC (-1,0ºC)., la Tallada d'Empordà 15,6ºC (0,8ºC)., Torroella de Montgrí 15,0ºC (1,8ºC)., Castell d'Aro 14,2ºC (1,9ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dissabte 22 de febrer del 2014 a Palamós., temperatura màxima 13,6ºC, mínima 4,6ºC. Aire de tramuntana a primeres hores i vent de direcció S i SO, a 8/12 km/h de mitjana, durant la resta del dia. Ratxa màxima de vent 23 km/h SO. Estat de la mar amb mar arrissada o marejol arran de costa i maror mar endins (onatge sig. de 0,6 metres a les 14:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1023hPa, mínima 1019hPa. Humitat relativa màxima 88%, mínima 71%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


El migdia assolellat d'ahir diumenge, amb algunes persones a la platja. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.


Per finalitzar el resum, cal dir que ahir diumenge 23 de febrer el sol va tornar a ser el protagonista, no obstant, s'aprecià una marcada amplitud tèrmica, amb una nit/matinada notablement freda i un migdia força càlid per l'època de l'any.
En aquest sentit, l'exemple més destacat de la nostre comarca el trobem en el cas de Monells, ja que aquesta població va poder gaudir d'una màxima de 17ºC, però de matinada baixaren fins a -1,1ºC, és a dir, van tenir uns 18ºC de diferència entre la màxima i la mínima.

En relació als altres registres termomètrics assolits al Baix Empordà, hem de destacar que les màximes van ser un grau més altes que el dia anterior, amb els 17,2ºC de la Bisbal d'Empordà com a màxima més destacada. Així mateix, les mínimes van ser una mica més baixes, amb gelades febles en molts punts de l'interior, destacant els -1,1ºC de Monells com a mínima més baixa.

Màximes registrades ahir diumenge 23 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 17,2ºC (-0,4ºC)., la Tallada d'Empordà 16,9ºC (-0,3ºC)., Monells 16,9ºC (-1,1ºC)., Castell d'Aro 14,7ºC (1,3ºC)., Torroella de Montgrí 15,6ºC (0,6ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 23 de febrer del 2014 a Palamós., temperatura màxima 14,2ºC, mínima 4,8ºC. Estat del cel asserenat, amb rosada a primeres hores i 2/8 Sc mirant cap a l'interior a mig matí., aparició de Sc 3/8 cap al sud-oest, amb Sc i St enganxats a l'Ardenya (Sant Feliu de Guíxols i Santa Cristina d'Aro ) al final de la tarda. Vent en calma o vent fluixet de direcció variable al matí., vent del SO a la tarda, a 20 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 37 km/h SO. Estat de la mar amb mar plana o arrissada al matí i maror a la tarda arran de costa (ones de 0,5 m)., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,7 metres a les 16:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1024hPa, mínima 1018hPa. Humitat relativa màxima 86%, mínima 51%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

diumenge, 23 de febrer del 2014

Apareix un bosc prehistòric degut a les potents borrasques



Les potents borrasques que han estat afectant el País de Gal·les (Regne Unit) en les darreres setmanes, amb fortes inundacions, onades gegantines i potents marees, han posat al descobert les restes d'un bosc prehistòric.
El bosc prehistòric, datat en uns 5000 anys d'antiguitat, va sorgir a les platges de la zona de Borth, un indret que ja era conegut anteriorment per aquestes troballes arqueològiques, però fins ara no es tenia coneixement que el jaciment tingués una extensió tan enorme i impressionant.

Les onades més violentes van anar erosionant gradualment la platja, cavant cada vegada a més profunditat en el terra sorrenc i transformant el paisatge del qual han sorgit aquests antics registres de l'Edat del Bronze. Les restes dels arbres han sorgit prop del poble Gaelic de Ynyslas, molt més al nord que es pensava.



dissabte, 22 de febrer del 2014

Divendres 21 de febrer: núvols i plugims

L'albada acolorida d'ahir divendres amb estratocúmuls, cirrus i mar arrissada. Imatge mostrada al Telenotícies Comarques de TV3.


Ahir divendres 21 de febrer, el sistema frontal fred va arribar puntual a la seva cita.
Ja de bon matí ens vàrem llevar amb abundants núvols baixos i alts dels gèneres Cirrus, Cirrostratus i Stratocumulus 5/8 que anunciaven aquest ràpid canvi de temps.
Tot i que el sol es va poder veure a primeres hores del dia, el pas inexorable del front fred va cobrir el cel al llarg del matí i durant la resta del dia, amb 8/8 Sc i Cu. Aquesta nuvolositat un xic més gruixuda deixà algun plugim entre quarts de dues de la tarda i les vuit del vespre, amb tan sols 0,4 mm recollits a Palamós (0,6 mm a la Fosca).

Dades de precipitació caiguda ahir divendres al Baix Empordà:

Palafrugell 2,8 mm., la Bisbal d'Empordà 2,3 mm., la Tallada d'Empordà 1,7 mm., Monells 1,4 mm., Torroella de Montgrí 1,2 mm.

Pel que fa a les temperatures màximes del Baix Empordà assolides ahir divendres, aquestes van ser clarament més baixes que el dia anterior, arribant a baixar fins a 5ºC en nombrosos casos., en aquest sentit, la màxima més alta van ser els 12,7ºC de Palamós mateix.
Les mínimes, per la seva banda, van ser més altes degut als núvols, amb els 2,4ºC de Monells com a mínima més baixa.

Màximes registrades ahir divendres 21 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Torroella de Montgrí 12,4ºC (3,8ºC)., la Tallada d'Empordà 12,3ºC (3,3ºC)., Castell d'Aro 11,9ºC (4,7ºC)., la Bisbal d'Empordà 11,8ºC (3,6ºC)., Monells 11,6ºC (2,4ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir divendres 21 de febrer del 2014 a Palamós., temperatura màxima 12,7ºC, mínima 7,3ºC. Vent en calma a primeres i darreres hores., vent de direcció variable, a 5/10 km/h de mitjana durant la resta del dia. Ratxa màxima de vent 23 km/h OSO. Estat de la mar amb mar arrissada arran de costa i forta maror mar endins (onatge sig. de 1,8 metres a les 12:00h davant el cap de Begur), amb mar de fons del nord. Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1012hPa. Humitat relativa màxima 92%, mínima 68%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


L'albada d'ahir divendres amb mar arrissada i núvols alts i baixos. Imatge mostrada al Temps de TV1 Catalunya.


Tres imatges més d'ahir divendres


Sortida de sol i augment nuvolós ahir divendres.


La Lluna minvant il·luminada en un 68%  vista ahir de bon matí. Avui dissabte estarà en quart minvant.


El cel ennuvolat que hi havia ahir divendres a la tarda. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.

divendres, 21 de febrer del 2014

Dijous assolellat però arriba un altre sistema frontal

Cirrus i ambient assolellat ahir dijous al migdia. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.


Ahir dijous 20 de febrer, va ser una jornada de transició entre la pertorbació mediterrània que ens visità el dimecres i el nou canvi de temps que es preveu per avui divendres.
Com ja vaig comentar en una anterior entrada, tot i que aquest any l'hivern està passant desapercebut i sense cap irrupció freda destacable, almenys no hem tingut cap anticicló tossut a sobre nostre i hem pogut entretenir-nos amb el pas de nombrosos sistemes frontals que han trencat la monotonia.

Avui divendres tampoc serà l'excepció, ja en les properes hores ens ha de creuar un altre sistema frontal fred, el qual podrà deixar ruixats moderats a la nostre comarca a partir de mig matí/migdia, a més, com que podrà haver-hi rebuf, tampoc no es descarten noves nuvolades que puguin descarregar altres ruixats i algun focus tempestuós a la tarda/vespre.
Després de les precipitacions, ens entrarà una massa d'aire fred amb isotermes de -1ºC a 850hPa i de -27ºC a 500hPa, amb la qual cosa experimentarem una bona refrescada, tenint en compte que ahir dijous la temperatura a 850hPa era d'uns 7ºC.

Cap a l'interior de la comarca les màximes d'avui poden ser entre 3 i 5ºC més baixes que ahir., a la costa també podran devallar, però d'una manera menys acusada.
Cal destacar que aquest canvi de temps seria transitori, ja que al llarg del cap de setmana tornarà l'ambient assolellat i les temperatures màximes es recuperaran.


Mapa de precipitació prevista per avui divendres. A Palamós podrien caure entre 2 i 5 litres.


Pel que fa a les temperatures màximes del Baix Empordà assolides ahir dijous, aquestes van ser similars al dia abans cap a l'interior, però a Palamós va ser 2 graus més baixa, destacant els 17,2ºC de la Bisbal d'Empordà com a dada més alta.
Les mínimes, per la seva banda, van experimentar una forta devallada respecte al dia anterior., com a exemple més destacat trobem el cas de la Tallada d'Empordà, on el dimecres només baixaren fins als 11,2ºC i, en canvi, ahir dijous baixaren fins a 0,6ºC. La mínima més baixa va ser la de Monells amb 0,1ºC.

Màximes registrades ahir dijous 20 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 17,2ºC (0,6ºC)., Monells 16,8ºC (0,1ºC)., Torroella de Montgrí 16,2ºC (1,8ºC)., la Tallada d'Empordà 16,2ºC (0,6ºC)., Castell d'Aro 15,1ºC (2,7ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dijous 20 de febrer del 2014 a Palamós., temperatura màxima 13,2ºC, mínima 5,5ºC. Estat del cel amb domini del sol, però de color blanquinós degut a la pols sahariana., de bon matí hi havien 2/8 Ci i Ac., matí/migdia amb 3/8 Ci i tarda amb 5/8 Ci i Ac. Vent en calma de bon matí i al vespre., vent de garbí, a 10 km/h de mitjana de 11:00h a 18:00h. Ratxa màxima de vent 24 km/h SO. Estat de la mar amb mar arrissada o marejol arran de costa al matí i marejol a la tarda., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,7 metres a les 12:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1019hPa, mínima 1014hPa. Humitat relativa màxima 91%, mínima 75%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Mapa de temperatura a 1500 metres d'altura previst per avui al vespre, amb isotermes de -1ºC a 850hPa notarem com farà més fred que ahir.

dijous, 20 de febrer del 2014

18 i 19 de febrer: mar de gregal i pluja de fang

Cel cobert de As i Sc el dimarts de bon matí. Imatge mostrada al Temps de TV1 Catalunya.


El passat dimarts 18 de febrer, tal com es preveia, l'arribada d'una pertorbació mediterrània des del nord d'Àfrica ens deixà un dia ennuvolat i amb una gran quantitat de pols en suspensió procedent del Sàhara, la qual donava un tot blanquinós i groguenc al cel.
Un altre dels trets destacats de la jornada va ser la progressiva alteració marítima que s'observà. Tot i que de bon matí només hi havia entre mar arrissada i marejol, amb el pas de les hores va anar entrant una marcada mar de fons de gregal, la qual provocà que a partir de la tarda hi hagués forta maror arran de costa (ones d'uns 2 metres d'altura) i maregassa mar endins (onatge significant de 2,7 metres a les 15:00h davant el cap de Begur).

En un altre ordre de coses, les temperatures màximes que hi van haver al Baix Empordà van ser entre un i dos graus més baixes que el dia anterior degut als núvols, amb els 14,4ºC de Torroella de Montgrí com a dada més destacada. Així mateix, les mínimes van experimentar una forta remuntada respecte el dia abans, degut al vent i al cel ennuvolat, amb els 4,9ºC de Monells com a mínima més curta (el dia abans van tenir -0,7ºC).

Màximes registrades el passat dimarts 18 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Torroella de Montgrí 14,4ºC (5,8ºC)., la Tallada d'Empordà 14,1ºC (5,6ºC)., Monells 14,0ºC (4,9ºC)., Castell d'Aro 13,8ºC (6,6ºC)., la Bisbal d'Empordà 13,4ºC (5,5ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dimarts 18 de febrer del 2014 a Palamós., temperatura màxima 14,2ºC, mínima 9,1ºC. Estat del cel cobert 8/8 As, Sc i Ns. Vent de direcció N i NNE, a 25/30 km/h. Ratxa màxima de vent 58 km/h NNE. Pressió atmosfèrica màxima 1014hPa, mínima 1010hPa. Humitat relativa màxima 93%, mínima 45%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Tres imatges més que descriuen el temps del passat dimarts


Cel cobert de bon matí el passat dimarts. Imatge mostrada al programa Els Matins de TV3 (minut 50:37).


Mar de fons de gregal a la Fosca amb surfistes esperant l'onada el dimarts a la tarda.


Mar de gregal amb forta maror el passat dimarts a la tarda des de la Fosca.


Per finalitzar el resum, ahir dimecres 19 de febrer, els efectes de la borrasca mediterrània a Palamós es van fer visibles en forma de pluja de fang i mar de fons.
Entrant en detalls, durant la matinada, tot i bufar vent moderat de tramuntana, van caure alguns plugims barrejats amb fang, els quals embrutaren clarament les superfícies exposades a la intempèrie, com és el cas dels cotxes estacionats als carrers.
Les dades de precipitació, tal com era previst, van ser molt minces.

Dades de precipitació barrejada amb fang caiguda la matinada del dimecres:

Calonge 1,1 mm., Palamós 0,6 mm., Torroella de Montgrí 0,2 mm., Monells 0,1 mm., la Bisbal d'Empordà 0,1 mm.

Pel que fa a l'estat de la mar, s'observà una progressiva disminució de l'alçada de les ones al llarg de la jornada. De bon matí hi havia forta maror arran de costa (ones de 1,5/2 metres) i a la tarda va quedar maror, amb mar de fons de gregal i mar de vent de garbí.
Mar endins hi havia maregassa, amb un onatge significant de 2,8 metres a les 14:00 h davant el cap de Begur.


Cotxe brut a causa de la pluja de fang d'ahir dimecres. Imatge mostrada al programa Vespre a La 2 (minut 46:42).


En un altre ordre de coses, les temperatures màximes del Baix Empordà van recuperar-se de forma notable respecte el dia anterior, amb moltes màximes d'entre 17/18ºC, destacant els 17,9ºC assolits a la Bisbal d'Empordà com a dada més destacada.
Així mateix, les mínimes van tenir una forta remuntada degut als núvols i al vent una mica reescalfat que bufà de nit i matinada, amb els 8,3ºC de la Bisbal d'Empordà com a mínima més baixa i els 11,2ºC de la Tallada d'Empordà com a mínima més alta.

Màximes registrades ahir dimecres 19 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 17,9ºC (8,3ºC)., Torroella de Montgrí 17,6ºC (9,0ºC)., la Tallada d'Empordà 17,5ºC (11,2ºC)., Monells 17,3ºC (8,4ºC)., Castell d'Aro 16,5ºC (8,7ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimecres 19 de febrer del 2014 a Palamós., temperatura màxima 15,7ºC, mínima 10,7ºC. Estat del cel ennuvolat fins a mig matí 8/8 Sc, no obstant, durant la resta del dia hi hagué cel serè, però aquest s'observava de color blanquinós o groguent degut a la pols en suspensió. Plugim de matinada 0,6 mm amb fang. Vent de component NNO i NNE de matinada, a 25/30 km/h de mitjana i a 15/20 km/h de mitjana al matí., tarda amb vent del SO a 15/20 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 58 km/h NNE. Pressió atmosfèrica màxima 1019hPa, mínima 1011hPa. Humitat relativa màxima 77%, mínima 47%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)



Imatge de satèl·lit de la borrasca mediterrània ben formada de matinada entre Catalunya i Sardenya.


El cel de color blanquinós-groguent d'ahir dimecres. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.

dimecres, 19 de febrer del 2014

Onades gegants del cicló extratropical Hèrcules



A principis del passat mes de gener, el cicló extratropical Hèrcules, considerat un dels més potents de les darreres dècades, va afectar la façana atlàntica europea de ple.
Un dels seus efectes més espectaculars foren les onades gegants que aixecà, les quals s'endinsaren fins a l'interior d'alguns carrers de certes poblacions costaneres.
Els tres vídeos d'avui mostren un petit recull d'aquell temporal colossal, amb onades gegants que en alguns casos superaren els 20 metres d'altura a la zona de Sagres (Portugal) i a la regió de Cornualla (Regne Unit).








dimarts, 18 de febrer del 2014

16 i 17 de febrer: dels plugims al sol i previsió de quatre gotes de fang

Imatge de radar a les nou de la nit del passat diumenge. S'observa el pas d'un sistema frontal extens, però poc actiu.


El passat diumenge 16 de febrer, tot i que es preveia una jornada dominada pels núvols, encara es va poder gaudir de moltes estones de sol, així mateix, a darreres hores del dia el sistema frontal fred finalment va acabar passant i ens va deixar quatre gotes, a més d'una normalització de les temperatures.
Entrant en detalls, de bon matí ens vam llevar amb 4/8 Ac i Sc, però al llarg del matí els núvols es van fer més abundants 6/8 Ac i Sc.
A migdia i primeres hores de la tarda s'obriren grans clarianes 5/8 Ac i Sc. A la tarda els núvols van tornar a augmentar, 7/8 Ac, As i Sc i al vespre/nit quedà cel cobert 8/8 Ns, amb plugims a darreres hores.
A Palamós vàrem recollir un total de 4,6mm (5,6mm a la Fosca).

Dades de precipitació caiguda al Baix Empordà durant la nit de diumenge a dilluns:

Calonge 5,8 mm., la Bisbal d'Empordà 5,5 mm., Monells 5,1 mm., Castell d'Aro 5,0 mm., Palafrugell 5,0 mm., Torroella de Montgrí 4,3 mm., Sant Feliu de Guíxols 4,0 mm., la Tallada d'Empordà 4,0 mm.

En un altre ordre de coses, les temperatures màximes que hi van haver al Baix Empordà, tal com es preveia, van ser uns 6ºC més baixes a prop del mar i uns 8 o 10ºC més baixes a l'interior, amb els 15,7ºC de Castell d'Aro com a màxima més destacada i els 13,5ºC de Monells com a màxima més curta. Així mateix, les mínimes també van ser més baixes, amb els 3,5ºC de Monells com a mínima més curta.

Màximes registrades el passat diumenge 16 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 15,7ºC (5,6ºC)., la Bisbal d'Empordà 14,2ºC (4,4ºC)., Torroella de Montgrí 14,0ºC (4,8ºC)., la Tallada d'Empordà 13,6ºC (5,1ºC)., Monells 13,5ºC (3,5ºC).

Altres dades meteorològiques del passat diumenge 16 de febrer del 2014 a Palamós., temperatura màxima 13,6ºC, mínima 7,3ºC. Plugim a darreres hores 4,4 mm. Vent de direcció N i NE, a 10/15 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 35 km/h NNE. Estat de la mar amb mar arrissada o marejol arran de costa i forta maror mar endins (onatge sig. de 1,3 metres a les 11:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1013hPa. Humitat relativa màxima 91%, mínima 59%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Dues imatges del passat diumenge

Núvols i sol a les 11:00h. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.


Cel cobert a les 17:25h el passat diumenge. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.


Per finalitzar el resum, ahir dilluns 17 de febrer, la setmana va començar amb un temps assolellat.
De bon matí ens vàrem llevar amb alguns núvols baixos decoratius i boirines Sc i St 3/8, però durant la resta de la jornada el cel estigué asserenat. També cal fer esment al color del cel, ja que l'arribada de pols en suspensió procedent del desert del Sàhara va donar un to blanquinós i marronós al cel, siguent un fenomen més propi de la primavera.

En relació a les temperatures màximes que hi van haver al Baix Empordà, aquestes van ser un grau més altes que el dia abans cap a l'interior, amb els 15,9ºC de la Tallada d'Empordà com a dada més destacada. D'altre banda, les mínimes van experimentar una marcada devallada, amb febles gelades, destacant els -0,7ºC de Monells com a mínima més curta.

Màximes registrades ahir dilluns 17 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 15,9ºC (0,0ºC)., la Bisbal d'Empordà 15,4ºC (0,4ºC)., Torroella de Montgrí 15,1ºC (1,0ºC)., Monells 14,9ºC (-0,7ºC)., Castell d'Aro 13,4ºC (1,6ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dilluns 17 de febrer del 2014 a Palamós., temperatura màxima 13,1ºC, mínima 4,4ºC. Pluja 0,2 mm de matinada. Vent en calma de matinada., vent del SO, a 15/20 km/h de mitjana a les hores centrals i a 10/15 km/h de mitjana a la tarda i al vespre. Ratxa màxima de vent 32 km/h SO. Estat de la mar amb mar plana o arrissada arran de costa al matí i marejol a la tarda, mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,6 m a les 13:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1016hPa, mínima 1014hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 68%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Temps assolellat i el cel blanquinós degut a la pols sahariana ahir dilluns. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.


Pertorbació mediterrània i pols sahariana per avui dimarts


Per avui dimarts tindrem una situació més típica de la primavera que no pas de l'hivern.
El centre de baixes pressions que es va formar a sobre el nord d'Àfrica durant les darreres hores, es convertirà en una pertorbació mediterrània que anirà movent-se al voltant de les Balears, amb la qual cosa, veurem com els núvols baixos acabaran siguent els amos de la jornada. A Palamós pot caure algun plugim o petit ruixat de fang entre aquest vespre i dimecres de bon matí, amb tramuntana negre.

Com que aquesta pertorbació ha aixecat enormes núvols de pols del desert del Sàhara i els vents en altura vindran del sud, això provocarà pluja de fang a tot el Mediterrani Occidental i en punts de l'Europa Central.

El vent en el nostre sector costaner bufarà amb component nord-est, a 20 nusos de mitjana fins a primeres hores de la tarda. A la tarda/vespre i durant la nit tindrem vent de tramuntana a 24 nusos de mitjana.

L'estat de la mar s'anirà alterant amb el pas de les hores, amb maror al matí i forta maror arran de costa a la tarda. Mar endins es preveu que hi hagi forta maror al matí i maregassa o mar brava a la tarda.


Mapa de pressió en superfície previst per avui dimarts a les set de la tarda. S'observa una pertorbació al voltant de les Balears. 


Mapa de pols en suspensió previst per avui a les set de la tarda.


La pertorbació situada al nord d'Àfrica ahir al vespre, la qual ha aixecat molta pols del desert.

dilluns, 17 de febrer del 2014

I si posem els altres planetes en el lloc de la Lluna?




Moltes persones en un moment o altre ens hem preguntat com es veurien els altres planetes del sistema solar des de la Terra, si estiguessin situats en el mateix indret que ocupa la Lluna...doncs el vídeo superior ens resol aquest dubte!
El vídeo d'avui és una recreació molt ben feta, on es visualitzen alguns dels altres planetes una vegada els hem situat a la mateixa distància que la Lluna.
Per ordre d'aparició veurem la Lluna, Mart, Venus, Neptú, Urà, Júpiter i Saturn.
El planeta Mercuri s'ha deixat de banda, ja que té un tamany similar al de la nostre Lluna.

Dades rellevants del passat mes de gener a Palamós

Tràngol de llebeig del passat 16 de gener amb cel cobert. El passat mes de gener es pot considerar com a càlid i plujós, també es van observar molts sistemes frontals i les minves van ser inexistents.


Temperatura màxima absoluta: 15,4ºC, el dia 25.

Temperatura mínima absoluta: 2,9ºC, el dia 22.

Temperatura mitjana mensual: 10,1ºC (mitjana climàtica 8,6ºC)

Mitjana de les temperatures màximes: 13,2ºC (mitjana climàtica 12,8ºC)

Mitjana de les temperatures mínimes: 6,9ºC (mitjana climàtica 4,4ºC)

Humitat relativa màxima absoluta: 98%, el dia 19.

Humitat relativa mínima absoluta: 44%, el dia 23.

Pressió atmosfèrica màxima absoluta: 1025hPa, el dia 8.

Pressió atmosfèrica mínima absoluta: 994hPa, el dia 19.

Ratxa màxima de vent: 58km/h, el dia 4.

Dies de precipitació (11 dies): dia 4 (5,6mm)., dia 5 (0,6mm)., dia 13 (4,6mm)., dia 19 (16,2mm)., dia 22 (5,8mm)., dia 23 (0,2mm)., dia 25 (0,4mm)., dia 27 (14,8mm)., dia 28 (0,2mm)., dia 29 (0,4mm)., dia 30 (9,2mm).

Precipitació total: 58mm (mitjana climàtica 48,9mm)

Dades de meteoclimatic.com i càlculs realitzats amb les mateixes.

diumenge, 16 de febrer del 2014

15 de febrer: Cirrus, garbinada i espectacle de veles

Instàntania del magnífic dia de regates que hi va haver ahir dissabte.


Ahir dissabte 15 de febrer, l'eslògan "Palamós, paradís de la vela" va tornar a ser plenament encertat.
El vent de garbí que bufà fins al vespre, va facilitar que hi hagués una jornada magnífica de regates, amb un veritable espectacle de veles.
Entre els 400 regatistes d'optimist de la prova International Vila de Palamós Optimist Trophy i els practicants d'altres modalitats de vela lleugera, com el kitesurf, windsurf i altres embarcacions, vestiren amb les seves millors gales la badia palamosina.

Aquest vent del sud-oest arribà fins als 47 km/h de ratxa màxima i bufà a uns 20/25 km/h de mitjana fins a les 18:00h, moment en el qual el vent girà a component nord i nord-est, a uns 10 km/h de mitjana.


Veles i cel enterenyinat de Cirrus amb la típica vista de Palamós al fons ahir dissabte.


En un altre ordre de coses, tal com es preveia, el vent de garbí arribà reescalfat cap al prelitoral gironí i s'assoliren unes màximes poc habituals per aquestes dates, amb molts valors d'entre 23/24ºC, com per exemple els 23,7ºC de Sant Pere Pescador, els 23,4ºC de Torroella de Fluvià o els 23,3ºC de Castelló d'Empúries.

Pel que fa a les temperatures màximes del Baix Empordà, aquestes tampoc es van quedar curtes, amb els 23,4ºC de la Tallada d'Empordà com a dada més destacada., malgrat tot, com que la direcció del vent era completament del sud-oest, va poder arreplegar la frescor de les aigües de la nostre badia i arran de costa el termòmetre quedà un xic més frenat que dies enrera.
Les mínimes, per la seva banda, van experimentar una gran remuntada degut al vent que bufà de matinada, amb els 6,0ºC de Monells com a mínima més baixa.

Màximes registrades ahir dissabte 15 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 23,4ºC (11,1ºC)., Torroella de Montgrí 22,5ºC (9,7ºC)., la Bisbal d'Empordà 22,0ºC (6,7ºC)., Monells 21,8ºC (6,0ºC)., Castell d'Aro 21,4ºC (7,6ºC).

Acompanyant aquestes temperatures primaverals i el vent de garbí, s'apreciava un cel enterenyinat de Cirrus anunciadors del canvi de temps que ens portarà el pas d'un sistema frontal avui diumenge. Concretant, de bon matí només hi havia 1/8 Ci, però, ràpidament, el cel blau i l'astre rei van veure's units en una munió de Cirrus cada vegada més extensos 7/8, els quals adoptaren formes capricioses, com els Cirrus fibratus o els Cirrus uncinus.


Cel enterenyinat de Cirrus uncinus ahir dissabte.


Altres dades meteorològiques d'ahir dissabte 15 de febrer del 2014 a Palamós., temperatura màxima 15,9ºC, mínima 11,4ºC. Estat de la mar amb maror o forta maror arran de costa (ones d'entre 1 i 1,5 m) i forta maror mar endins (onatge sig. de 1,8 metres a les 13:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1011hPa, mínima 1005hPa. Humitat relativa màxima 96%, mínima 78%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Garbinada a la badia amb practicants de surf d'estel ahir dissabte.


Passi de fotografies de l'espectacular dia de regates



dissabte, 15 de febrer del 2014

14 de febrer: màximes de 24ºC, però diumenge baixen

Esteles d'avions, Cirrus, Cirrostratus i Altocumulus vistos ahir divendres a la tarda. Quan les esteles d'avions no es dissipen indiquen un canvi de temps. Imatge mostrada a l'Espai del Temps de TV3.


Ahir divendres 14 de febrer, les temperatures encara van ser més càlides que el dia anterior., aquest fet provocà la visió d'escenes insòlites en ple més de febrer, amb algunes persones que anaven amb màniga curta...
La marcada advecció càlida del sud-oest, amb isotermes de 10ºC a 850hPa i l'efecte Foehn, provocaren una nova jornada de temperatures poc pròpies per l'època de l'any, amb màximes que s'atreviren a pujar fins als 24ºC en algunes poblacions gironines.

Algunes de les màximes més altes d'ahir divendres a Girona:

Vilobí d'Onyar 23,9ºC, Santa Coloma de Farners 23,8ºC., Girona 23,4ºC., Fornells de la Selva 23,4ºC., la Tallada d'Empordà 23,2ºC., Anglès 22,3ºC, Olot 20,7ºC.

En un altre ordre de coses, les temperatures màximes que hi van haver al Baix Empordà també van ser un o dos graus més elevades que el dia anterior, amb els 23,2ºC de la Tallada d'Empordà com a màxima més destacada. Així mateix, les mínimes van ser notablement més altes, amb els 4,4ºC de Monells com a mínima més curta.

Màximes registrades ahir divendres 14 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 23,2ºC (6,4ºC)., la Bisbal d'Empordà 22,6ºC (5,5ºC)., Monells 22,5ºC (4,4ºC)., Torroella de Montgrí 22,4ºC (6,6ºC)., Castell d'Aro 21,3ºC (5,6ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir divendres 14 de febrer del 2014 a Palamós., temperatura màxima 19,4ºC, mínima 9,1ºC. Estat del cel de bon matí amb 6/8 Ci, Ac, Sc i St., intervals de núvols alts i mitjans Ci, Cs, Cc, Ac i esteles d'avions 4/8, amb domini del sol, durant la resta del dia. Vent de direcció SO, a 20/25 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 53 km/h SO. Estat de la mar amb maror o forta maror arran de costa (ones d'entre 1/1,5 metres) i forta maror mar endins (onatge sig. de 2 metres a les 15:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1016hPa, mínima 1007hPa. Humitat relativa màxima 88%, mínima 58%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Mapa de superfície amb fronts previst per demà diumenge. S'observa el pas d'un sistema frontal fred.


Per avui dissabte, a Palamós hem d'esperar un matí dominat pel sol o el resol, amb nombroses franges de núvols alts i mitjans. De cares a la tarda es preveu un augment de la nuvolositat i, fins i tot, el cel pot quedar completament cobert, amb núvols de diferents gèneres.

La temperatura màxima podrà tornar a fregar els 20ºC a la nostre vila i superar els 20ºC a l'interior de la comarca.

El vent al nostre sector costaner bufarà amb component sud-oest, a 14/18 nusos de mitjana, fins a mitja tarda. A la tarda/vespre el vent pot encalmar o bufar fluixet amb component nord. A la nit hi haurà vent de tramuntana a 10/12 nusos., al nord del cap de Begur i mar endins la tramuntana pot bufar a 20 nusos de mitjana.

L'estat de la mar es mantindrà amb maror o forta maror arran de costa i forta maror mar endins, fins al vespre. A la nit hi pot haver maror arran de costa, amb mar de fons el sud-oest i forta maror mar endins, amb mar creuada (mar de garbí i mar de vent de direcció nord).


Mapa de diferència entre les màximes d'avui dissabte i les previstes per demà diumenge. Es preveu que aquestes puguin arribar a ser cinc o sis graus més baixes a la nostre zona.


Aquest diumenge, talment com si estigués fet a propòsit, es preveu que el temps s'esguerri degut a l'arribada d'un front fred. Aquest sistema frontal escombrarà l'aire càlid que tenim al damunt i normalitzarà les temperatures.
Per fer-nos una idea d'aquest canvi de masses d'aire, si avui dissabte tenim isotermes de 10ºC a 850hPa, demà diumenge poden entrar isotermes de 5ºC a 850hPa a darreres hores del dia.
En un altre ordre de coses, el cel es podrà mantenir ennuvolat al llarg de tot el dia, amb possibilitats que a Palamós s'escapi algun plugim o petit ruixat en qualsevol moment.

La temperatura màxima pot ser clarament més baixa que el dia anterior, amb entre 5 i 6 graus menys. La mínima també serà més baixa, amb 2 o 3 graus menys.

El vent al nostre sector costaner bufarà amb component nord, a 10/12 nusos de mitjana, durant la matinada i matí dominicals. Al llarg del matí el vent anirà desapareixent. A la tarda entrarà vent del sud-oest a 5 nusos de mitjana. A la nit tindrem vent fluixet de direcció variable o calma.

L'estat de la mar es mantindrà amb marejol arran de costa, maror a poca distància i forta maror mar endins, fins a migdia. A la tarda s'espera marejol arran de costa i maror mar endins. A la nit hi haurà mar arrissada arran de costa i entre marejol i maror mar endins.