Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 14 de desembre del 2014

Nuvolades del 6 de novembre i dades d'avui diumenge

Cumulus congestus en creixement a sobre el mar el passat 6 de novembre a la tarda.


El passat dijous 6 de novembre, es va mantenir un important embossament d'aire fred en altura, tot això després de la destacada advecció d'aire fred que ens portà el vent de tramuntana que ens afectà les dues jornades anteriors.
Segons el radiosondatge de Barcelona, a les 13:00h del dijous 6 de novembre s'observaven isotermes de -24,5ºC a 5400 metres d'altura. Coincidint amb l'aparició d'un lleuger rebuf, amb vent feble de component sud i est, a la tarda van començar a aparèixer alguns Cumulus humilis cap a la banda de llevant, els  quals, ràpidament van crèixer fins a transformar-se en els magestuosos Cumulus congestus que veiem a les fotografies.
Les nuvolades van veure's il·luminades pels darrers rajos de sol del dia i adoptaren uns colors rosats molt bonics.
Cal tenir present que el fort vent del nord que encara romania en altura, es va encarregar que les nuvolades viatgessin mar endins i descarregaren alguns ruixats entre Catalunya i les Balears.

Dos detalls més d'aquests Cumulus congestus que van crèixer cap a l'est de Palamós, a sobre el mar, el passat 6 de novembre a la tarda. 






D'altre banda, avui diumenge 14 de desembre, al contrari que el passat 6 de novembre, no hem vist grans nuvolades, ja que el cel presentà un aspecte gris i monòton a primeres hores del dia i a la tarda, així mateix, l'astre rei només ha fet acte de presència al migdia.
Entrant en detalls, de bon matí el dia començà amb 8/8 Sc i St. Amb el pas de les hores s'ha obert alguna clariana que ens ha deixat un migdia amb entre 5/8 o 6/8 As, Ac, i 3/8 Sc i St. A partir de la tarda el cel ha tornat a ennuvolar-se amb 8/8 As, Sc i St.

Pel que fa a les temperatures màximes d'avui diumenge 14 de desembre al Baix Empordà, aquestes han pujat lleugerament al sud de la comarca i a la costa respecte a les d'ahir dissabte, mentre que cap a l'interior han devallat entre dos i tres graus de mitjana.
Els 16,4ºC de Calonge han sigut la màxima més alta, mentre que els 13,2ºC de Bellcaire d'Empordà foren la màxima més curta.
Per la banda de les mínimes, els registres han baixat entre 2 i 4 graus de mitjana, amb els 5,0ºC de La Tallada d'Empordà, com a mínima més freda, i els 13,0ºC de Sant Feliu de Guíxols, com a mínima més alta. Dades de Meteocat i Meteoclimatic

Màximes registrades avui diumenge 14 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 15,9ºC (9,1ºC)., Torroella de Montgrí 14,7ºC (5,9ºC)., Monells 13,5ºC (5,1ºC)., La Tallada d'Empordà 13,4ºC (5,0ºC)., La Bisbal d'Empordà 13,3ºC (6,1ºC).

Altres dades meteorològiques d'avui diumenge 14 de desembre del 2014 a Palamós., temperatura màxima 15,8ºC, mínima 11,5ºC. Vent del SO de matinada, a 15/20 km/h de mitjana., vent en calma entre les 03:00h i les 13:00h., llavors vent del ESE i NE, a 5 km/h de mitjana., aquesta nit vent del N a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 26 km/h SO (de matinada). Estat de la mar amb maror a primeres hores, mar de fons del SO, i marejol a la tarda., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,94 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,7metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1014hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 84%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)