Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 22 de desembre del 2014

Dilluns sense vent i previsió de més fred

Absència de vent avui al migdia a la Christmas Race. Font: http://www.christmasrace.org/en/default/races/race


La calma anticiclònica i la manca de vent tèrmic, han propiciat que avui dilluns 22 de desembre, no s'hagi pogut disputar la darrera jornada de la Gaes Christmas Race, un dia on s'havia de disputar la Medal Race per acabar de configurar el podi., així doncs, la classificació s'ha mantingut igual que la del dissabte, ja que ahir diumenge tampoc es va poder competir per la mateixa causa.
Juntament amb aquesta manca de vent, el cel s'ha presentat amb absència total de nuvolositat, malgrat tot, l'ambient ha sigut lleugerament més fred que el dia anterior i amb una humitat molt elevada.

Aquest anticicló hivernal romandrà entre nosaltres durant les properes jornades, no obstant, està previst que el dia de Nadal ens creuin les restes d'un sistema frontal molt desgastat que obrirà les portes a l'entrada de vent fred de tramuntana a darreres hores o matinada del divendres.
Aquest vent del nord continuaria al llarg del dia de Sant Esteve, a uns 30/35 km/h de mitjana a les hores centrals en el nostre sector costaner.
Després de la tramuntana, el dia 27 hi hauria vent de llebeig a uns 20 km/h de mitjana, el qual, ens anunciaria el pas d'un front fred del nord i l'arribada d'una pertorbació cap a Itàlia. Això obriria les portes a una nova irrupció freda amb vent de tramuntana que ens afectaria a partir del dia 28.
L'ambient plenament hivernal continuaria en dies posteriors, amb vent fred del nord.


Diagrames per conjunts o " ensembles " del model GFS. Observeu com pels propers dies la temperatura a 850 hPa patirà una clara devallada, imposant-se un ambient més fred en superfície. 


Si ens fixem en les dades termomètriques d'avui dilluns 22 de desembre, s'ha observat una clara inversió tèrmica degut a les altes pressions., en aquest sentit, trobem que a l'estació meteorològica de Girona-Barri Vell, situada a 75 msnm, hi ha hagut una mínima de 1,6ºC, en canvi, a l'estació de Juià ( Els Àngels ), situada a 406 msnm, han tingut 6,7ºC de mínima.
Al Baix Empordà, les màximes d'avui han sigut entre 1 i 3 graus més baixes que les d'ahir diumenge, amb els 12,9ºC de Calonge, com a màxima més alta, i els 12,8ºC de Calonge-Mas Pallí, com a màxima més curta.
Les mínimes, per la seva banda, han baixat entre 1 i 2 graus, deixant gelades febles a l'interior, on hi destaquen els -0,9ºC de Monells com a mínima més freda, i els 8,3ºC de Calonge-Mas Pallí, com a mínima més alta. Dades de Meteocat i Meteoclimatic

Màximes registrades avui dilluns 22 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 14,8ºC (1,8ºC)., La Tallada d'Empordà 14,0ºC (-0,1ºC)., La Bisbal d'Empordà 13,7ºC (0,1ºC)., Monells 13,7ºC (-0,9ºC)., Torroella de Montgrí 13,3ºC (1,2ºC).,

Altres dades meteorològiques d'avui dilluns 22 de desembre del 2014 a Palamós., temperatura màxima 13,8ºC, mínima 5,0ºC. Estat del cel serè, però al capvespre 2/8 Sc. Vent del NO fins les 11:00h, a 2/5 km/h de mitjana o calma., vent del ESE entre les 11:00h i les 16:00h a 2/5 km/h de mitjana o calma., a partir de les 16:00h vent de direcció variable a 2/5 km/h o calma. Ratxa màxima de vent 18 km/h ESE. Estat de la mar amb mar arrissada., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,7 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,47 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1033hPa, mínima 1030hPa. Humitat relativa màxima 95%, mínima 77%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)