Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 24 de desembre del 2014

Apareixen rars discs de gel a Escòcia




La caiguda sobtada de les temperatures que ha afectat Escòcia en les darreres jornades, es va veure reflectida en els nombrosos rius que desemboquen al Mar del Nord. No és inusual que cada hivern es pugui observar com l'escuma que produeix l'agitació les aigües acaba congelant-se. No obstant, en els últims dies ha aparegut un fenomen sorprenent al riu Dee (a la regió d'Aberdeenshire): els discs de gel o també anomenats " pastissos de gel ".

" Creiem que el fenomen s'ha produït a la nit, després de la congelació de l'escuma superficial. L'escuma presumptament es va congelar i es va trobar amb un remolí., per això ha adquirit la forma circular ", segons va dir la biòloga Joanna Dick.

Cal remarcar que fins ara mai s'havien vist aquestes curioses formacions al riu Dee., malgrat tot,  el fenomen ja s'ha observat en anteriors ocasions a l'Antàrtida o al Mar Bàltic. Les temperatures més baixes del normal poden haver ajudat a la seva aparició. Cal tenir present que a la regió on s'han format, van tenir uns valors tèrmics al desembre que van ser 1ºC inferiors a la mitjana estacional. Gairebé totes les nits han tingut mínimes negatives.