Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 30 de desembre del 2014

29 de desembre: segueix la tramuntanada freda i seca

Blancalls aixecats per la tramuntana a la badia de Palamós i cel serè ahir dilluns.


Tal com es preveia, avui dilluns 29 de desembre ha continuat l'entrada d'aire fred polar i la tramuntana intensa que l'acompanya, provocant una temperatura de sensació encara més freda i un ambient molt sec, amb unes màximes que per tercer dia consecutiu han sigut inferiors als 10ºC a la nostre comarca.
En aquest sentit, de bon matí el termòmetre a Palamós assenyalava 5ºC de temperatura, no obstant, a causa del vent de tramuntana que bufava a uns 30 km/h, el nostre cos notava la mateixa fred que faria si hi haguessin -6ºC. Al migdia i a la tarda la fred que notaven les persones s'ha mogut entre els -1ºC i els -2ºC.
D'altre banda, com és habitual, el vent del nord s'ha anat assecant cada vegada més a mesura que deixava la poca humitat que portava a barlovent dels relleus muntanyosos, provocant que la humitat relativa en superfície devallés fins al 20 % a la nostre vila.

A Palamós, la tramuntanada, tot i no ser tan forta com en anteriors ocasions, va arribar fins als 76 km/h de ratxa màxima. Altres ratxes destacades van ser els 129 km/h de Portbou, els 90 km/h de La Jonquera, els 84 km/h de Figueres o els 80 km/h de Bellcaire d'Empordà.

En un altre ordre de coses, per les immediates hores d'avui dimarts 30 de desembre, es preveu que el vent de tramuntana segueixi bufant a uns 25/30 km/h de mitjana, no obstant, de cares al vespre/nit disminuiria molt d'intensitat, arribant a tan sols 10/15 km/h de mitjana.
L'últim dia de l'any 2014, demà dimecres 31de desembre,  començaria molt fred a Palamós, amb gelades tímides o temperatures lleugerament positives fins arribar a arran de mar. Cal destacar que a primeres hores bufaria vent feble, però entre la tarda del dia 31 i el matí del dia 1 tornaria a entrar vent de tramuntana a 20/30 km/h de mitjana.
A partir del dia 2 en endavant les màximes s'aniran recuperant paulatinament i el vent desapareixerà,  gràcies al fet que un potent anticicló de 1035/1040 hPa se'ns tira a sobre, però atenció, ja que la nit/matinada del dia 1 al dia 2 i en nits posteriors, s'espera que pugui tornar a gelar fins ben a prop de la costa.

Si ens fixem en les màximes registrades ahir dilluns al Baix Empordà, es va poder constatar com aquestes no van experimentar cap canvi significatiu comparades amb les del dia anterior, on hi destaquen els 10,2ºC de Calonge, com a màxima " més elevada ", i els 8,4ºC de Calonge-Mas Pallí, com a màxima més freda.
Les mínimes, per la seva banda, van baixar entre 2 i 6 graus respecte el dia precedent, siguent la baixada més forta en els indrets arrecerats pel vent i menys intensa on aquest meteor era més destacat. Aquí trobem com els -2,2ºC de Monells foren la mínima més freda, i els 3,5ºC de Palamós es quedaren en la mínima més alta. Dades de Meteocat i Meteoclimatic

Màximes registrades ahir dilluns 29 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 9,9ºC (-0,4ºC)., La Bisbal d'Empordà 9,6ºC (0,5ºC)., Torroella de Montgrí 9,3ºC (2,9ºC)., Monells 9,2ºC (-2,2ºC)., La Tallada d'Empordà 9,0ºC (2,5ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dilluns 29 de desembre del 2014 a Palamós., temperatura màxima 8,9ºC, mínima 3,5ºC. Estat del cel serè, amb només 1/8 Sc i Cu a primera hora i 1/8 Ac lenticular a la tarda/vespre mirant cap a l'horitzó nord. Vent de component N tot el dia, a 30 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 76 km/h N. Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia maregassa (onatge sig. de 4,45 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 3,52 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1030hPa, mínima 1018hPa. Humitat relativa màxima 61%, mínima 20%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Mapa isobàric d'ahir dilluns al vespre. Observeu com les isòbares es trobaven molt juntes, esdevenint la típica situació de tramuntanada.